majavi zobje po fiksnem aparatu
Spoštovani,
ker forum ortodontija skoraj ne posluje, bom vprašala kar vas (sem pa kmalu naročena pri zobozdravniku).
Nosila sem fiksni aparat zgoraj in spodaj. Spodaj imam zdaj približno eno leto retenzijo, vendar se mi zobje rahlo majejo. Vem, da je treba veliko časa, da se utrdijo v čeljusti, vendar me vseeno skrbi, ali je to normalno. Sploh nočem pomislit, kaj bi lahko bilo (čeprav parodontozo bi ortodont in moja zobozdravnica verjetno opazila ali kako?).
Zgoraj so bili minimalni premiki in nosim snemno retenzijo nekajkrat na teden čez noč.
Drugo vprašanje pa je čisto z vašega področja:
koliko časa po vstavitvi inleja ima zob “pravico” skeleti? Zob je po pol leta še vedno občutljiv na mrzlo, predvsem pa na sadne kisline.
Hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
zobe se morajo po končani ortodontski terapiji zadržati v doseženem položaju s pomočjo retencije. Skelenje je običajna reakcija zdravih zob na termične, toplotne in mehanske dražjaje. Po vstavitvi inleja zob lahko skeli dlje časa, lahko mesece in če skelenje ne mine, je potrebno inlaj odstraniti in namestiti v zob zdravilo, ki skelenje odpravi.
Srečno.