Najdi forum

Magisterij v današnjem času

Počasi zaključujem fakulteto in se sprašujem, če je sploh smiselno iti delat magisterij, ker se mi zdi da potem še težje dobiš službo. Res da delam fakulteto, s katero je verjetno med lažjimi dobiti službo to je računalništvo, pa vendarle me zanima kakšne so kaj vaše izkušnje, kako se gleda na magistre v primerjavi z diplomanti. Slišal sem dosti zgodbic, da si z magisterijem na slabšem kot z diplomo, kajti rajše jemljejo diplomante, ki jih je potrebno plačevati manj…..

Malo me vleče tudi v tujino, pa me zanima, če ma kdo izkušnje s tem kako je s tem kaj v tujini. Je zgodba podobna kot v Sloveniji?

Zanimajo me takšne ali drugačne vaše izkušnje.

LP

Pa še nekaj me zanima, v primeru da se odločim iti na magisterij in bi si rad potem iskal službo npr v Angliji ali pa mogoče v Avstriji, kajje boljše ga iti delati v tisti državi kjer bi rad delal ali delati ga v Sloveniji. S finančnega vidika je verjetno dosti bolj ugodno tu, pa vendar me zanima koliko so slovenske diplome, magisteriji in doktorati cenjeni v tujini?

LP

Magisterija se po moje pri nas ne splača delati. Če pa že, pa vsaj na drugi fakulteti, kot si študiral do zdaj. Kakšen smisel ima spet poslušati iste profesorje, ki ti nimajo nič novega za povedati?

nova
Uredništvo priporoča

V mojem poklicu je magisterij že kar obvezen, poleg diplome, magisterija in znanja vsaj enega tujega jezika tako, da lahko v njem tudi strokovno pišeš, moraš biti še dober v tem kar počneš. Ko sem opravljala pripravništvo, sem ugotovila, da smo prav vsi vpisani še na magisterij.
Torej magisterij je danes tako kot včasih diploma, skoraj obvezen.
Glede na tvojo izobrazbo, menim, da se nimaš česa bat, za tujino pa ti lahko odgovorim le za Avstralijo, tja bi namreč šla tudi sama-z diplomo ti takoj zrihtajo službo in vizo-daš svoj CV in ti kar agencija vse uredi. Za moj poklic je tudi precej možnosti v Bruslju oz. raznih institucijah EU, za tvojega pa mislim, da kar povsod.
Torej, čimprej si najdi kako dobro službo, zraven pridno naredi magisterij, pol pa malo na internet in v tujino. Lahko greš pa že kar na magisterij ven, seveda če imaš dovolj denarja.

Coco pa imaš tudi potem plačo primerno, v primeru da imaš magisterij? Na veliko področjih žal ni tako. V gospodarstu imajo celo raje ljudi s 1. stopnjo, predstavljajo podjetju manjši strošek. Poznam kar nekaj ljudi, ki so z magisterijem s FDV-ja, ekonomije na zavodu oz. brezposelni.
Magister če si želiš še naprej študirati, to naredi, če boš imel cilje jasno pred seboj, boš dobil tudi službo. Le jasno vizijo in polna jadra te bodo zanesla tja, kamor je treba!:)

Plača je približno enaka za univ. izobrazbo in za magistra, je pa velika razlika, ko se na razpis prijavi nekdo z mag. in znanjem dveh tujih jezikov, ostali pa tega nimajo. In je to že prvi korak selekcije. Torej v tako hudi konkurenci je to prednost za uspeh na razpisu, plača je pa vsaj pri nas odvisna od sposobnosti in še marsičesa drugega, je pa res, da lahko z magisterijem računaš 100% višjo tarifo – govorim za odvetnike. To pa tudi ni zanemarljivo.

Odvisno, kaj želiš delati. Magisterija ne smeš preprosto iti delat “par se”, ampak poskusi ugotoviti, kje in kako bi ti koristil. Študiraš računalništvo in se sprašuješ, kako je po študiju dobiti službo? V tem primeru si eden redkih, ki med študijem ne dela, sicer se tega ne bi spraševal. Računalničarje potrebujejo vsi.
Kaj želiš delati – če si (bi bil) programer, ti magisterij ne koristi, dovolj je, da si koder in plača je ista, ali si srednješolsko ali doktorsko izobražen z vsemi vmesnimi postojankami.
Če bi bil vodja projektov, moraš imeti vsaj faks.
Če bi bil rad poslovno vpleten, je magisterij koristen, nikakor pa ne na računalništvu.
In tako naprej.

Karkoli boš slišal o tem, da raje jemljejo diplomante kot magistrande… je res, ampak ne v računalništvu. Če si dober, te vzamejo včeraj, če me razumeš, in stopnja izobrazbe ni pogoj. Poznam ogromno programerjev, ki so srednješolci, diplomiranci, magistri in to računalništva, organiziranja, elektrotehnike, ekonomije, upravne fakultete in tako naprej.

Tujina dobro plača, tudi nekajkrat bolje kot pri nas, ampak je stvar še bolj splošna, tako da malo bolj zoži vprašanje, pa lahko povem kaj več…

Moram rečt, da se ne sprašujem kako je po študiju dobiti službo z diplomo, spraševal sem kako je službo dobiti z diplomo oz z magisterijem.
Pa tut ni res da ne delam, sem delal eno leto in vem da je za programiranje dobiš službo na vsaki firmi skor, sam sem pogruntal, da meni to ne odgovarja, da programiranje ni zame, da bi sedel 8 ur za računalom in pisal programe to me ubija, rad bi bil kak vodja projektov ali pa kaj drugega. Sam za vodjo projektov vem da je potrebno prvo par let programiranja. Bolj se vidim v kakih poslovnih vodah, kjer je vse skupaj bolj dinamično.

Še vedno pa me zanima kako kaj v tujini gledajo na naše diplomante, mislim koliko je slovenski fax cenjen si v primerjavi z njihovimi diplomanti na boljšem/slabšem/istem, ker plače vem da so tam parkrat višje, in pa kako je tam z možnostjo zaposlitve v računalništvu ali dobiš službo glih tako hitro ali je kaj težje.

LP

Ma za vodjo projektov ni pomembno par let programiranja, je pa zalo koristno, če jih imaš. Seveda pa je to od podjetja do podjetja odvisno.

Za poslovne vode raje vpiši ekonomijo, poslovni magisterij ali MBA. Ampak pred tem je kakšno leto predhodnih delovnih izkušenj zelo priporočljivo, da se ti pri tem pridobljeno znanje usede v prakso.

V tujini pa povprašujejo predvsem po programerjih. Takšna je recimo Irska, VB, Švica… Ker te v veliki večini primerov ne bodo spustili višje od programerja, je diploma bolj papir za izpolnjevanje pogojev oz. mala garancija za delodajalca, da znaš odprte projekte tudi zaključiti 🙂 Magisterij ti ne bo koristil, je pa zelo OK, če bi pri delu v tujini magistriral ali na njihovi fakulteti. Pazi pa še to: objavljene plače so povečini vse bruto, da te cifra ne zavede, samo mi še nekako “operiramo” v neto plačah. Pa tudi to, da so irski delodajalci kar nekaj naših programerjev prinesli okoli in jim niso izplačali obljubljenega. Ni kaj, tujina je priložnost, kar pomeni prednost in pa tudi nevarnost…

Kako pa je kateri naš fax cenjen v tujini, tega ne vem. Ampak če ga že sam ne cenim preveč, ne vem, zakaj bi ga drugi? :)) Tudi priznanost je različna, redke naše fakultete imajo programe, ko so s certifikati mednarodno priznani.

Ja to glede faxa in cenjenosti se strinjam, ker se mi zdi da ti fax itak ne da nič drugega kot samo papir in par res osnovnih stvari, katere se moraš vse sam naučit če hočeš met kaj od tega.

Bi mi lahko povedal koliko npr ima kaj plače vodja projektov, to me res zanima, vem da verjetno kar varirajo sam tako v povprečju koliko je kaj.

Povprečja ti ne morem povedati, ker ga preprosto ne vem oz. bi potreboval “večji n”. Kar lahko povem je, da dobiš toliko, za kolikor se izpogajaš glede na znanje (fax, mehka znanja), izkušnje (leta), lokacijo (LJ, MB…) in dejstvo, da hoče delodajalec najboljši kader za najmanjši denar.

New Report

Close