1.Kaj je LDS?
2.Kam po pomoč če si zasvojen?
3.Kaj so to pivniki?
4.Koliko vrst drog obstaja?
5.Koliko stane droga?
6.Kje raste marihuana?
7.V katerih državah je največ zasvojenosti?

hvala

Draga Anja,
Veseli smo vaših vprašanj.
Torej, LSD (dietilamid lisergične kisline) – in ne LDS – je sintetična halucinogena droga, ki se zauživa v obliki majhnih tablet ali kot prašek, ki se nakapa na pivnik. Učinkovit je že v količini 100 do 200 mikorogramov in učinek traja lahko več ur. Sproži mnogotere psihične učinke, kot so motnje zaznavanja (predvsem prividi in občutki lebdenja), občutje onostranstva in motnje razpoloženja, lahko pa povzroči tudi stanje tesnobe in panike – »bad trip« (slabo potovanje). Od telesnih znakov se pojavijo razširjene zenice, pospešen srčni utrip, zvišan krvni pritisk, posledice jemanja niso povsem znane, nedvomno pa ne povzroča telesne odvisnosti.

Glede vprašanja koliko vrst drog obstaja velja, da ločimo droge z poživljajočim učinkom (kokain, amfetamini, ecstasy…), tiste, ki bolj sedirajo (alkohol, opiati, razna pomirjevala in uspavala), halucinogene droge (že omenjeni LSD, psilocibin-nore gobice, meskalin v pejotl kaktusu)…razna opajala, seveda tudi tobak in kanabis pa še vrsta drugih naravnih in sintetičnih drog.

Njihove cene v zadnjem času padajo, tako, da stane gram heroina okoli 10.000,00 sit, pa tudi manj, ecstasy okoli 2000,00 sit, sicer pa s cenami nisem popolnoma na tekočem, saj me to preveč ne zanima. Nikoli namreč ne veš, kaj v resnici dobiš in je tudi v tem ena od nevarnosti uživanja drog.

Marihuana ( izraz izhaja iz špansko govorečih področji) imenujemo posušene dele, predvsem liste in vršičke konoplje, torej rastline kanabis sativa, ki dobro raste tudi pri nas. To je enoletna dvodomna (torej se moške in ženske rastline razlikujejo), ki zraste do dveh metrov. Raste tako v gozdovih, kot ob vodah, v vrtovih ali lončkih po stanovanjih in balkonih. Lahko se goji tudi pod umetno svetlobo in včasih tudi v umetnih hranilih iz posebno »dobrih« semen katere posušeni vršički se imenujejo »skunk«.

Težko je reči v kateri državi je največ zasvojenosti. Sigurno je Slovenija ena tistih, v kateri je največ odvisnih od alkohola pa tudi pri prepovedanih drogah kar dobro sledimo zahodni Evropi. V Sloveniji je nekoliko več zasvojencev s tovrstnimi drogami na obali, odvisnega od alkohola pa ima vsaka družina, če ne doma pa vsaj pri sosedih.

Upam, da ste z odgovori zadovoljni, lahko pa pokličete v svetovalnico Odsev se sliši na Gornjem trgu 24 v Ljubljana in pri tem uporabljate brezplačni telefon 080 6373.

Veliko sreče, Odsev se sliši

New Report

Close