Ljekovite biljke – KOSTAN
Hojla…
Danes sem kupila Hrvaško revijo Ljekovite biljke v kateri je ogromno napisano o kostanju!
Glede na to, da je bilo ogromno povpraševanja in zanimanja o kostanju bom napisala nekakšen povzetek. Niti pod razno ne bom vsega zajela, ker tega vsega ne mislim prepisovat, bom pa zajela bistvo. Če pa koga zanima še vzgoja in zgodovina kostanja pa mu priporočam kar, da kupi revijo – stane 800sit. Je pa notri še ogromno o meti in še drugih zeliščih z dodanimi recepti. Revija je res prečudovita!
No pa nazaj h kostanju. Upam, da vsi razumete hrvaško.
Hranljiva namirnica i ljekovita biljka
Pitomi kesten, čiji su se plodovi nekada koristili čak i za tov svinja, istodobno je vrlo hranljiva namirnica i ljekovita biljka. Plodovi pitomog kestena sadrže mnogo ugljikohidrata, uglavnom u obliku škroba, beljačevina, šećera, masti i celuloze. Kesten je bogat i kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem i željezom te vitaminom C i vitaminom B skupine.
Kuhani ili pečeni plodovi pitmog kestena teško so probavljiva hrana , ali zato kuhani plodovi čiste krv, pospešuju izločivanje mokraćne kiseline iz krvi ter pomažu kod gihta. Osim toga plodovi pitomog kestena preporučaju se dijabetičarima, jer ne sadrže fruktozu i glukozu.
Od plodova pitomog kestena mogu se pripremiti razna slatka i slana jela. Ipak, najčešće se pripremaju slastice ili se pečeni, pirjani ili kuhani plodovi dodaju drugim jelima kako bi jim dali aromu , poboljšali ukus i povečali hranljivost.
Čak i pečeni kesteni mogu se konzumirati bez razmišljanja, jer za razliku od ostalih orašastih plodova, oni sadrže mnogo manje kalirija.
Plodovi pitomog kestena čiste krv, pomažu kod anemije, jačaju imunitet, te blago smanjaju mokraću kiselinu u krvi.
Što sadrži 100g pečenog kestena:
voda – 40g
proteini – 2,5g
masti – 2,5g
ugljikovihidrati – 52g
minerali – 1,2g
Provitamin A – 24(mislim, da je to mikrogramov :))
Vitamin E – 1,2mg
Vitamin B1 – 0,24mg
Vitamin B2 – 0,17mg
Vitamin B6 – 0,51mg
Folna kislina – 68 mikrogramov
Vitamin C 24mg
——————————————–
194kcal
Kućna Apoteka:
Čaj od listova pitomog kestena :
– Kašalj i hripavac
– Upala grla i angina
– Bronhitis i astma
– Proljev – Krvarenje
1 žličica listova kestena
3dl hladne vode
Suhe liste preliti vodom, zakuhati, lagano kuhati 3 minute, pokriveno odstaviti da odstoji 5-10min i procjediti. Čaj uzimati 2-3 puta na dan ili upotrebiti za grgranje.
……………………………………………………………………………………………………
Juha od kestena:
450g kestena
1 crveni luk
3-4 mrkve
45g đumbira
1l pileče juhe
30g maslaca
sol, papar
2,5dl bijelog vina
2 žlice soka od limuna
kiselo vrhnje za ukras
——————————————————————————————–
Krema od kastena:
4 rumenjaka
125g šečera
2,5dcl sladkog vrhnja
4 žlice kesten pire
51 žlica višnjevače
mljeveni pistacio za ukras
——————————————————————————————–
Glazirani kesten:
500g kesten
2,5dl crvenog vina
50g smeđeg šećera
50g maslaca
——————————————————————————————–
Flambirani kesten:
500g kestena
50g smeđeg šećera
50g maslaca
1 čašica konjaka
——————————————————————————————–
Juha od kestena i komorača:
250g kestena
1 komorač
2 crvena luka
50g maslaca
5dl juhe od povrća
2dl sladkog vrhnja
4 kriške kruha
1 žlica plodova anisa
——————————————————————————————-
Marmelada od kestena:
1,5 kg kestena
1gk šećera
3dl vode
malo soli
——————————————————————————————–
Teli recepti sicer niso ravno po naših merilih, a mislim, da se jih da z malo inovativnosti kar lepo prirediti tudi za našo uporabo.
Lp sonček
Moj oče vsako leto nabere in poje več kot 100 kg kostanja (hrani ga v zamrzovalni skrinji. Je zaprisežen planinec in nadpovprečno zdrav, zato kostanj vedno vsem zelo priporoča (tudi jaz, čeprav ga sama ne maram preveč).
Poleg tega vsako leto poje po nekaj kg pravega domačega medu, spije veliko čaja in mleka.
Še kot zanimivost: pri svojih šestdesetih letih je pred nedavnim imel PREMALO holesterola, tako da je moral imeti dieto :))
Po moje se moramo malo po njem zgledovat :))
Dobro jutro,
dodala bi recept iz starodavnih bukvic.
Kostanj spečete ali skuhate in ga olupite. V kozarec za vlaganje naložite plodove in ga prelijete z medom.
Vsak dan z žlico zajamete en kostanj in ga skupaj z medom pojeste.
Ta kombinacija naj bi čudovito prečistila jetra, odpravila maščobe v njih in dala telesu energijo za zimo.
Pewprosto in škoditi sploh ne more…
Pozdravčka
A.
Levinja, če povem po pravici. Je bilo tole prepisovanje namenjeno predvsem tebi in tvoji močni želji in potrebi po kostanju…
Pa tudi meni je kar pomagalo, sem se ga včeraj najedla, da je joj.
Spet smo zlagali kamijonček drv potem pa je oče zakuril kamin in notri postavil kostanj :)))
Veš kako je to super vzdušje.
Poleg pa sem navijala za Škote…
Ha ha ha jaz, ki sploh ne gledam športa in mi je fuzbal res zadnja briga… Ampak včeraj je bilo drugače… Ko sem hodila po Ljubljani po opravkih, sem jih srečala na miljone. Kamor se je človek obrnil – povsod same kiklice… Eden se mi je še celo predstavil 🙂
Potem sem pa mogla pogledat zakaj se gre… No sploh nisem vedela, da je fuzbal in za kaj zaboga jih je sploh polna Ljubljana 🙂
Lep dan še naprej 🙂
Lp sonček