Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Listerija, pasterizacija, nosečnost

Listerija, pasterizacija, nosečnost

Spoštovani!
Znano je, da se morajo nosečnice izogibati suhih mesnin in lahko jejo pasterizirane. V to sem bila prepričana dokler nisem pojedla ljubljanske salame, ki je sicer pasterizirana. Kasneje sem na internetu zasledila, da je v preteklih letih bila ravno ta salama odpoklicana zaradi listerije. In seveda kot nosečnica sem takoj panična.

Zanima me kako se lahko listerija pojavi v pasteriziranih mesninah glede na to, da so toplotno obdelane in bi jo to naj uničilo?
Kakšna je dejanska kontrola v proizvodnji, a se preverja vsaka serija izdelkov, sploh glede listerije in podobnih bakterij?

Do zdaj sem jih jedla brez slabe vesti, sedaj pa me prav skrbi, da sem zaužila kaj z nevarno bakterijo.

Hvala za vaš čas in odgovor.
Lep pozdrav

Pozdravljeni,
Pravilnik o mikrobiološki kakovosti živil opredeljuje zahteve za posamezno skupino živi, ki jih morajo izpolnjevati živila, ki jih dajemo na trg.
Za pasterizirane izdelke (konkretno za Listerijo) velja, da v 25g vzorca ne sme biti prisotna.
Kot pravilno ugotavljate, so pasterizirani izdelki termično obdelani, s čimer se zmanjša verjetnost mikrobiološke okužbe. Pasterizacija uniči le vegetativne oblike mikroorganizmov in ne gre za popolno uničenje tudi, na zunanje pogoje bolj odporih oblik, kot so na primer spore.
Postopek pasterizacije mora biti nadzorovan (temperatura, čas) in šarža pred sprostitvijo na trg tudi testirana.
Seveda pa povsod lahko gre tudi kaj narobe. Da izdelek na koncu za uživanje ni bil varen, je lahko vzrok, da pasterizacija ni bila ustrezno izvedena ali da je prišlo do naknadne okužbe izdelka po pasterizaciji (v času manipulacije, z embalažo….).
Okužba z listerijo je v času nosečnosti nevarna ker lahko poškoduje plod, zato vam priporočam, da ste v tem času še bolj previdni, poskrbite da so živila ustrezno termično obdelana, sveža zelenjava dobro oprana. Sicer pa izdelki kot so barjene klobase in salame vsebujejo dodatke, ki se jim je bolje izogniti. Predvsem pa vam odsvetujem da posegate po jedeh v solatnih barih, kjer so jedi izpostavljene tui tveganjem iz okolice in ljudi, ki te bare uporabljajo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close