Lipom?

Pozdravljeni!

Star sem 28 let. Pred nekaj meseci mi je na zgornji strani leve roke tik nad zapestjem pričela rasti majhna izboklinica. Sčasoma je rasla in danes že “štrli” (glede na zdravo stanje na desni roki) ven kakih 5 mm. Videti je kot oteklina in se pri premikanju prstov na roki zaradi žil in vezi malo premika. Tkivo ni trdo kot npr. kost, ampak je mehkejše. Zaenkrat me ne boli, me pa skrbi, kaj še bo in koliko lahko to še zraste. Ure na tej roki že ne morem več nositi, skrbi pa me tudi zaradi žil, saj vidim, da se je ta bulica vrinila po njih. O tem sem se že tudi pogovarjal s svojim osebnim zdravnikom in je dejal, da gre za lipom, ki naj bi bil načeloma nenevaren. Praviloma se ga sicer lahko operativno odstrani, a mi to odsvetuje, če ne bo res bolj moteče ali boleče, ker je ravno v tem delu roke veliko živcev in poseg niti ni tako preprost in se lahko kaj zaplete.
Zanima me, kako je s tem? Kaj je sploh lipom, od česa pride in kako se podobni primeri končajo? Zadnja dva tedna občasno že čutim nekakšen čuden občutek (kot blažja bolečina), ampak morda si to bolj domišljam, ker pač ne morem spregledati, da imam na roki kar nekakšno bulo. In me skrbi.
Ko sem malo spraševal, sem izvedel že za dva podobna primera, ki sta tudi imela oteklino na podobnem mestu. Znanec je dobil za dva tedna mavec in je stvar izginila, mama od prijateljice pa je šla na operacijo, kjer ji je plastični kirurg stvar posesal (liposukcija?). Sprva so se bali, da se ji bo stvar ponovila, a se ni in je zdaj v redu.
Kako je torej s tem lipomom? Ali gre glede na opisano zanesljivo za lipom, ali je mogožno tudi še kaj drugega. Kaj? Ali je mogoče pričakovati, da bo stvar morda tudi izginila sama od sebe tako, kot se je pojavila? Ali morda obstaja kakšno mazilo, ki bi “stopilo” lipom? Skratka, kaj storiti…

Hvala za vaš odgovor.

LP, Matjaž

Spoštovani!

Po opisu sodeč gre le za ganglion in ne za lipom (ki nikakor ne zraste tako hitro in ne na mestu, kjer je izjemno malo podkožnega maščevja). To je izbuhnjena sklepna ovojnica, ki je popustila zaradi kakšne navadno manjše poškodbe, udarca ali pretiranih gibov. Tako kot pri starih žogah nastane »balon«.

To je vsekakor smiselno operirati, kar vam bo naredil kirurg in težave bodo praktično minile. Le da po operaciji ne boste že naslednji dan dober.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala za vaš prvi odgovor!

Res je omenjena izboklinica zrasla na mestu, kjer v resnici ni skoraj nič podkožnega maščevja. Je pa stvar vsaj 2 ali 3 cm oddaljena (v smeri proti prstom) tudi od pregibališča sklepa (zapestja). Ali je kljub taki razdalji od sklepa možno, da izboklina zraste 3 cm drugje? Sicer se ne spomnim, da bi kdaj imel kako večjo poškodbo omenjenega zapestja oziroma od česa bi imel izbuhnjeno sklepno ovojnico.
Kako je mogoče ugotoviti za kaj gre v resnici (morda rentgen, ultrazvok, pregled specialista – katerega?) in kakšna je npr. razlika med operativnim posegom pri ganglionu in lipomu?

Hvala za vaš odgovor.

LP, Matjaž

Janko Kersnik je pisal:
>
> Spoštovani!
>
> Po opisu sodeč gre le za ganglion in ne za lipom (ki nikakor
> ne zraste tako hitro in ne na mestu, kjer je izjemno malo
> podkožnega maščevja). To je izbuhnjena sklepna ovojnica, ki
> je popustila zaradi kakšne navadno manjše poškodbe, udarca
> ali pretiranih gibov. Tako kot pri starih žogah nastane
> »balon«.
>
> To je vsekakor smiselno operirati, kar vam bo naredil kirurg
> in težave bodo praktično minile. Le da po operaciji ne boste
> že naslednji dan dober.
>
> Lep pozdrav!
>
> Janko Kersnik

Spoštoavni!

Predlagam, da se oglasite pri kirurgu, ki bo z veliko gotovostjo lahko razločil med tema dvema stvarema.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close