Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Klinika za sklepe, hrbtenico in poškodbe Lepo prosim za vaše mnenje glede mojih težav s sklepi

Lepo prosim za vaše mnenje glede mojih težav s sklepi

Spoštovani dr. Iztok

 

Lepo bi Vas prosila za vaše mnenje glede mojih težav. Stara sem 33 let in moje težave so se pričele pojavljati lansko poletje z izmeničnimi bolečinami v določenih sklepih ( zapestje, kolena, gležnji, komolci), te bolečine so trajale na začetku mogoče enkrat na dva tedna, potem so se s časoma pričele bolečine stopnjevati…vsaki teden po več dni, ampak je bilo vzdržno…lahko sem normalno opravljala dnevna opravila in delo v službi. Nekje od novembra so bile bolečine v sklepih prisotne vsaki dan in so se stopnjevale…pridružile so se bolečine v ledvenem predelu. v mesecu januarju sem že s težavo opravljala delo v službi in dnevna opravila. Na začetku meseca februarja je bilo tako hudo, da dva dni nisem mogla iz postelje. Splošna zdravnica mi je naredila preiskavo krvi, urina.. (za revmo, boreliozo…) Vsi izvidi so bili v redu. Imela sem tudi revmatološko obravnavo, tudi z njihove strani je vse v redu. OPravila sem merjenje kostne gostote, tudi tam je vse v redu. Opravila sem magnet ledvenega predela, levega in desnega kolena:

MR ledvene hrbtenice: Izguba signala diskusa v višini L5-SI na tekočinsko občutljivi sekvenci-desicirani diskusi. V višini L1-L2 je prav tako videti manjšo centralno in paracentralno levostransko protruzijo degenerativno spremenjenega diskusa, ki nekoliko zažuje sprednji likvorski prostor, na aksialnih rezih je videti, da so nevralne strukture primerno prikazane, bistvene utesnitve spinalnega kanala ni videti.

MR levega kolena: V sklepu je minimalen izliv suprapatelarno lateralno. Zadebeljena mediopatelarna plika. Visoko položena patela v lateropoziciji. Hondralne lezije četrte stopnje v spodnji polovici patele z drobnimi subhondralnimi cistami. Hrustanec trohlee femurja je videti še ohranjene debeline, posamezne erozije v povsem zgornjem delu. Hrustanec medialnega ter lateralnega kompartmenta je videti ohranjene debeline ( povrhno fisura lateralnega kondila tibie).

MR desnega kolena: Blaga lateralizacija pogačice s povečanim nagibom. Trohlearni  žleb femurja nekoliko plitvejši. Začetna patelarna hondromalacija-prve stopnje, spremenjene strukture, brez fokalnih lezij. Meniskusa sta primerne oblike,  minimalni višji signal v anteriornem rogu LM in korpusu MM- meniskopatija, brez prepričljive rupture.

Za diagnozo ledvene hrbtenice sem napotena na fizioterapijo. Trenutno težave z ledvenim predelom več niso tako boleče, kot so bile na začetku leta, tako da je vzdržno. Največje težave, ki so še vedno prisotne in se še stopnjujejo glede bolečin sta oba kolenska sklepa, čeprav sem že od začetka februarja v staležu, tako da kolen ne obremenjujem preveč..se bolečine stopnjujejo in komaj hodim. Najhuje je, ko grem po stopnicah ali po neravnem terenu. Bolečine so prisotne pri hoji, v mirovanju, tudi ponoči, tako da včasih ne morem spati. Ko so bolečine zelo hude, potem vzamem analgetik (trikrat na teden). Trenutno čakam že nekaj tednov na mnenje konzilija…kaj in kako bi operirali levi kolenski sklep… Magnet desnega kolenskega sklepa je bil narejen pred par dnevi dnevi nazaj. Najbolj mi je pomembno Vaše mnenje glede diagnoze kolenskih sklepov in kaj se da v tem primeru sploh narediti.

Najlepša Vam hvala

Maja

Spoštovani,

v izvidu MR ledvene hrbtenice navajajo okvaro in levostransko izbočenje medvretenčne ploščice med 5. ledvenim in 1. križničnim vretencem ter manjše izbočenje medvretenčne ploščice med 1. in 2. ledvenim vretencem navzad. Pritiska na živčne strukture ne vidijo.


V izvidu MR levega kolena navajajo minimalno prekomerne tekočine v kolenu, zadebeljeno notranjo obpogačično gubo (guba sklepne ovojnice, ki je sicer normalna struktura), visok in navzven pomaknjen položaj pogačice, okvare sklepnega hrustanca pogačice, ki segajo v spodnjem delu do same podhrustančne kosti, posamezme okvare sklepnega hrustanca tudi v zgornjem delu sprednjega dela stegnenice ter povrhnjo poko sklepnega hrustanca zunanjega začetnega dela golenice.


V izvidu MR desnega kolena navajajo blag pomik in nagib pogačice navzven, nekoliko plitvejši žleb na sprednjem končnem delu stegnenice, začetne okvare sklepnega hrustanca pogačice (zmehčanje – to sicer le na osnovi slikanja z MR ni mogoče z zanesljivostjo trditi), začetne okvare sprednjega dela zunanjega meniskusa in osrednjega dela notranjega meniskusa.


Priporočam, da se s posnetki MR oglasite na pregledu. Ugotovitve pri kliničnem pregledu in pri pregledu posnetkov MR so namreč ključne za odločitev o vrsti zdravljenja. Za hrbtenico bom zelo verjetno priporočil zdravljenje s Tecarjem (posebna oblika diatermičnega zdravljenja) in usmerjeno okrepitev obhrbteničnih mišic ter mišic stabilizatorjev trupa.

Za koleni bom zelo verjetno priporočil eno izmed regenerativnih (obnovitvenih) oblik zdravljenja (plazma bogata s trombociti in/ali matične celice), zaščito sklepnega hrustanca z injekcijami hialuronske kisline in usmerjeno okrepitev stegenskih mišic. Za levo koleno ni izključeno, da bo potrebno prej opraviti operativno zdravljenje.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close