Najdi forum

Lepo prosim za nasvet

Ali je bil kdo od vas, ki ste šli narazen, na svojem in je moral partnerja spraviti ven iz stanovanja, hiše? Ne vem, kako se soočiti v takem primeru, kaj narediti. Kako? Ponoči se zbujam in ob misli na to dejanje dobivam napade tesnobe. Groza me je. Ali ima kdo takšno izkušnjo? Hvala vam za odgovor.

Sem pozabila dopisati, da gre za moškega, ki ima osebnostno motnjo, sumim na NOM. Se opravičujem.

Pozdravljena Marija Mimi!

Naj vas pomirim – seveda se da in na koncu, ko je že mimo, vidiš da veliko lažje, kot si najprej misiliš Zahteva pa veliko izobraževanja in tudi dela na sebi. Za uspešen konec je v nujno več dela na sebi, kot da se ukvarjaš z drugim.

Sama bi naredila takole:

– prebrala bi si vse, kar je možno o NOM ali osebnostnih motnjah, predvsem kakšne so najboljše strategije dela z njimi, kje se lahko zatakneš, kaj moraš paziti…itd. Sedaj obstaja že veliko literature, mnogo konkretnih situacij in odgovorov je tudi na tem formumu, če se ga bere od začeteka. Prav tako je lahko forum v pomoč pri konkretnih situacijah, ker če bi res obširno odgovorila na vaše vprašanje, bi morala napisati knjigo 🙂 .

– če ne bi imela veliko časa ali če bi me res stiskalo in bi se počutila nemočna bi poiskala strovno pomoč. Ne bi se zadovoljila s komerkoli, ki trdi, da je psihoterapevt, najprej bi se prepričala , da sploh ve kaj so to osebnostne motnje in kako z njimi ravnati. Trenunto obstajajo celo knjige ( vsaj ze eno vem), kjer trdijo, da je treba se samo malo prilagoditi narcisu in ga razumeti, pa bo vse še dobro. Ta nasvet je enakovreden, kot če bi rekli ženi alkoholika naj svojemu možu, kadar je nervozen ponudi kozarček, pa malo potrpi, pa naj ga razume, pa bo še vse dobro. To je recept za katastrofo.

Terapevt ni nujen zato, da bi se potem skupaj z njim ukvajali z osebo, ki ima znake osebnostne motnje, temveč, da okrepiš samega sebe. To je v bistvu dobra novica, ker drugih ne moreš spremeniti, lahko pa spremeniš sebe , torej imaš vsa orodja pri sebi. Da odkriješ, kaj v tebi je tisto, da ga si ga privlekel v svoje življenje, zakaj nisi prepoznal alarmov, zakaj ne moreš stopiti naprej, pa tudi katere šibke točke izrablja oseba z NOM , da lažje manipulira s teboj in jih nato ojačat.

Še posebej v tem primeru pa bi se posvetovala tudi s pravnim strokovnjakom, s katerim bi do potankosti predelala vse pravne vidike situacije, kakšne so vse možnosti, kaj se zgodi če…in kaj se zgodi če….Če ne poznaš realne situacije tudi v takšne detajle v resnici sploh ne veš, kje točno si in kaj lahko narediš in najpogosteje odkriješ, da imaš precej več orodij, kot si misli. Ukrepala bi šele potem, ko bi natančno poznala situacijo in kakšne so moje možnosti, pred tem pa bi skrila, zavarovala vse dokumetne..ali karkoli je potrebno, da se vse uredi. Zakaj, bi mi bilo jasno takrat, ko bi se ukvarjala s prvo točko – izobraževanjem , kdo so in kako z njimi ravnati.

Torej, ponavaljam, da se, resda traja ampak vmes se veliko naučite tako o sebi ,kot o tem, kako deluje svet in na koncu lahko iz tega pridete boljši, močnejši in končno pripravljeni na zdrave odnose in kvalitetno življenje.

GittaAna

New Report

Close