Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Lepo prosim moderatorko ga. Karmen Mlinar za njeno cenjeno mnenje – Hvala

Lepo prosim moderatorko ga. Karmen Mlinar za njeno cenjeno mnenje – Hvala

Spoštovani,

Lepo bi Vas prosil za vaše mnenje glede na post:

http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=9997&t=9997

Zelo bi si želel konketne strokovne informacije na to temo. Namreč povsod se poudarja pozitivne plati dojenja; tudi na “šnel kurzu” v porodniščnici Ljubljana je bilo ogromno omenjenega na to temo, žal pa se nihce ne zeli dodatkniti redkih, pa vendarle pomebnih momentov, ki lahko dojenje naredijo tudi “manj prijetno”, ce ne celo tragično.
Torej, kot tudi lahko najdemo informacijo na tem forumu, da se prek dojenja NI možno okužiti z SA prek dojenja in na sosedovem forumu, kjer pravijo da se lahko (isto deljena mnenja imajo tudi zdravniki drugje), bi ponovno lepo prosil za informacijo o konkretni situaciji.Torej ALI SE LAHKO in KAKO POSTOPATI v tem primeru. Mislim, da bo glede na stevilo zensk, ki v casu dojenja “dobijo” mastitis odgovor vec kot informativen. Hvala.

Spoštovani,
na tem forumu samo še objavljam vaša sporočila, na med.over.net pa ne odgovarjam že več mesecev, oz. res le izjemoma.

Sporočilo na vašem linku že pred dnevi posredovala naprej dr. Golobovi, ker sem menila, da bi bila ona najbolj kompetentna za odgovor. Žal ni utegnila.

Nekaj podobnih vprašanj je že bilo na tem forumu, ki ste jih že prebrali.

Verjamem, da ni prijetno, ker dobivate različne informacije in razumem, da ne zaupate množici različnih informacij.

Priporočam, da na temle linku: klinete na zavihek “svetovalci” ter pokličete ali napišete e-mail kateri od zdravnic, strokovnih laktacijskih svetovalk pri IBCLC. One vam bodo podale kompetentne, natančne, argumentirane in točne informacije.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Spoštovani,

Streptococcus agalactiae je kožno-sluznična bakterija Streptococcus agalactiae kolonizira (živi) v nožnici, v rektumu, v ustni sluzniic, na koži. Prisoten je pri 10-30% nosečnic.
SA je potencialno nevaren vsakemu novorojencu, še zlasti pa prezgodaj rojenemu. Streptococcus agalactiae je eden glavnih povzročiteljev sepse in meningitisa pri novorojenčkih. Novorojenček se kolonizira z GBS med prehodom skozi porodni kanal kolonizirane matere. Za bolezen je nujen vertikalni prenos s kolonizirane matere na otroka. Bolezen pri novorojencih je v Sloveniji redka (par primerov letno). Če vemo, da je mati nosečnica nosilka bakterije v nožnici, ginekolog to zapiše v materinsko knjižico, da prejme nosečnica infuzijo antibiotika ob porodu.

Bakterija zelo zelo redko lahko povzroča tudi mastitis. Če je nedvoumno dokazan povzročitelj mastitisa, damo antibiotik, ne prenehamo pa dojiti. Nedvoumno dokazan pomeni, da gre za vnetno dogajanje v dojki, prisotni so rdečina, oteklina, bolečina, lahko iztega gnoj, iz tega gnoja pa je izolirana bakterija. Dojiti prenehamo le v primeru abscesa v dojki po operaciji, ker se lahko sicer razvije mlečna fistula.
Glavni povzročitelji mastitisa so stafilokoki in različne na koži in v sluznicah živeče bakterije.

Sama najdba bakterije “v mleku” brez vnetnih znakov, še zdaleč ne pomeni mastitisa s to bakterijo. Zavedati se je namreč potrebno, da streptokok živi tudi na koži, da je mleko praktično nemogoče odvzeti sterilno in da ga zlahka kontaminiramo (onesnažimo) z na koži prisotnim streptokokom ob samem odvzemu.

Pri kolonizirani materi se otrok lahko okuži (bolje rečeno kolonizira – poseli) z ljubkovanjem ali ob stiku s kožo ali sluznico matere drugje. Pomembna okužba pri otroku (ki ni več novorojenec, oz. prezgodaj- rojen) pa je skoraj vedno vezana tudi za neko obliko manjše odpornosti oziroma slabše imunske odzivnosti pri otroku. Razpravljanje o okužbi z dojenjem, ob tem, da je mati z bakterijo tako in tako poseljena, je brezpredmetna.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Iskreno se zahvaljujem za Vaše informacije.

New Report

Close