LEKO po IVF

Pozdravljen g. Pušenjak

Vem, da je na temo PCO in LEKO bilo že veliko napisanega. Ogromno stvari sem že prebrala in se poučila. Odgovora na vprašanje, ki vam ga zastavljam pa nisem našla. Zanima me namreč koliko časa po stimuliranem (Diphelerine in Gonal) postopku IVF je možno oz. primerno narediti LEKO, glede na to, da so bili jajčniki spodbujani v postopku IVF? Koliko časa je potrebno, da se stanje po stimuliranem postopku IVF normalizira? Naj navedem še osnovne stvari o sebi: starost 33 let, prekomerna telesna teža, diagnosticoran PCO z redkimi probojnimi krvavitvami na 1/2 leta ali več, po en neuspešen IVF (embria se nista vgnezdila) in IVM postopek. LEKO mi namreč ni bil predlagan ne s strani osebnega ginekologa in ne s strani zdravnikov OBMP ampak mi ga je kot dodatno možnost med čakanjem za IVF ponudil ginekolog h kateremu sem šla samoplačniško po drugo mnenje. Zasledila pa sem, da v primeru PCO tudi vi predlagate LEKO. Na forumu sem tudi zasledila mnenje, da LEKO naj ne bi imel negativnega vpliva na morebitni kasnejši IVF, v kolikor bi le-ta bil še potreben – ali to drži? Kakšen je vaš predlog LEKO da ali ne?
Zahvaljujem se vam za vaše odgovore in trud, hvala vam ter lep pozdrav.
Paulina

Spoštovani,

osnovni razlog, zaradi katerega se sploh lotevamo operativnega reševanja problemov neplodnosti je ta, da z njo lahko dosežemo nek večji ali manjši % možnosti zanositve v lastnem spontanem ciklusu. Tudi če je to 5% (5x manj od siceršnjega) je to kljub temu več kot nič in 12x nekaj je na letni osnovi) veliko več kot nič. IVF postopki so namreč ne le dragi temveč tudi niso brez vsakršnih nevarnosti in tveganj. Če sem malo “matermatičen”, potem si tudi s 5% možnosti zqnositve na ciklus letno pridobite z 12 ovulacijami tolikšnbo možnost zanositve kot z dvema ciklusoma IVF! No, LEKO vam to morda prinese, če omogoči spontane ovulacije. Ob PCO sindromu brez lastnih obvulacije je LEKO vsekakor dobra alternativa, IVF pa vedno lahko ostane kot rezerva.


Hvala za odgovor. Se strinjam z vašim mnenjem in vedno bolj razmišljam o LEKO. Prosila bi vas še za odgovor: Kdaj je možno oz. primerno narediti LEKO po stimuliranem postopku IVF? Koliko časa običajno traja, da se rodila oz. predvsem jajčniki normalizirajo in so primerni za LEKO? Je to obdobje meseca, dveh treh…?

Hvala vam in lep pozdrav.
Paulina

Mislm, da bi po 3 mesecih jajčniki dosegli ponovno dokončno velikost in obliko in se po tem ne bodo več bisveno spreminjali (zmanjšali).


New Report

Close