Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje lekarna

lekarna

Spoštovani
Nekaj dni nazaj sem bil v lekarni, na območju, kjer sicer ni uradnih okužb, a vendar. V lekarno puščajo po eno osebno, rokavic in razkužila nimajo. Farmacevt je sicer za steklenih oknom, pa se mi zdi, da vseeno ni ne kupec, ne prodajalec dovolj zaščiten. Posebno me je zaskrbelo, ker je farmacevt dvakrat nežno zakašljal. Doma sem si sicer temeljito opral roke, razkužil embalažo od zdravil.
hvala in lep pozdrav

Spoštovani,

težko natančno komentiram vaše sporočilo, ker ne poznam vseh okoliščin, vendar se seveda v osnovi z vašimi pomisleki strinjam.

V Lekarni Ljubljana sledimo navodilom in odredbam pristojnih organov Republike Slovenije (Ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje) glede preprečevanja okužb z novim koronavirusom.

Ker je na prvem mestu skrb za zdravje tako naših strank kot tudi naših zaposlenih, smo v Lekarni Ljubljana v ta namen sprejeli več preventivnih ukrepov:
• Vstop v enote Lekarne Ljubljana je mogoč le posamično. V primeru znakov okužbe dihal (kašelj, vročina, težko dihanje) obveščamo stranke, da ostanejo doma, v lekarno po zdravila pa naj pride druga zdrava oseba. Prav tako obveščamo, da stranke med seboj držijo minimalno varnostno razdaljo vsaj 1,5 m, ko čakajo na vstop v lekarno.
• V vse enote smo v začetku marca namestili dodatna zaščitna pleksi stekla na vseh izdajnih mestih. Zaposleni imajo tudi potrebno zaščitno opremo (zaščitne maske, rokavice in razkužila). Izdajna mesta in prostore v lekarni redno razkužujemo ter prostore prezračujemo.
• Lekarniške strokovne sodelavce redno obveščamo o ukrepih in navodilih za preprečevanje širjenja okužb, tudi na to, da morajo v primeru znakov prehlada ali drugih znakov obolenja ostati doma in ukrepati v skladu z navodili.
• V vsaki lekarni je tudi strankam na voljo antiseptik za razkuževanje rok.
• Pri plačilu v lekarnah stranke opozarjamo, da se v čim večji meri poslužujejo brezstičnega plačila s karticami ali mobilno denarnico.
Z naštetimi ukrepi si prizadevamo tudi v sedanjih razmerah zagotavljati dostopno in neprekinjeno preskrbo z zdravili in strokovno svetovanje ob izdaji vsem, ki ga potrebujejo. V kolikor bo potrebno, pa bomo sprejeli še dodatne ukrepe.

Tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, je treba tudi za preprečevanje okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 upoštevati osnovne higienske ukrepe: https://www.lekarnaljubljana.si/novice/previdnostni-ukrepi-za-preprecevanje-okuzb-s-koron

Ostanite zdravi!

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close