LEGA ZOB
Pozdravljeni!
Hčerka ima zobni lok lepo uravnan, edina in velika težava je, da zgornja
in spodnja čeljust ne pride skupaj. Ortodont nam je dejal, da bo to napako
lahko odpravil ko bo dopolnila 18 let z operativnim posegom. Zanima me,
kako je sploh to mogoče , če mi lahko opišete postopek. Zanima me, če se tega ne da storiti že prej. Stara je 16 let.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovana!
Predvidevam, da gre pri vaši hčerki za skeletno obliko nepravilnosti, to pomeni, da je vzrok ortodontske nepravilnosti v nepravilni postavitvi čeljustnic. Pri mlajših pacientih take skeletno pogojene nepravilnosti zdravimo z regulacijo rasti, pri kateri z ustreznimi ortodontskimi aparati spodbujamo rast ene čeljustnice in zaviramo rast druge. Tak način zdravljenja lahko uporabljamo, dokler pacient raste. Ko je rast zaključena oziroma je prisotna le še v majhni meri, ta metoda ni več mogoča. Takrat lahko medčeljustni odnos korigiramo s takoimenovano ortodontsko kamuflažo, to je način, kjer s postavitvijo zob zabrišemo nepravilen odnos čeljustnic. Vendar pa je ta metoda uspešna le pri manjših čeljustnih nesorazmerjih. Pri večjih nepravilnostih je uspešno le kombinirano ortodontsko kirurško zdravljenje, kjer sodelujeta ortodont in maksilofacialni kirurg. Pacientu ortodont najprej s fiksnim ortodontskim aparatom uredi oba zobna loka tako, da sta po velikosti in obliki skladna drug z drugim, temu sledi kirurški poseg, pri katerem kirurg ustrezno sestavi obe čeljustnici (od samega vzroka nepravilnosti je odvisno, v kateri čeljusnici je poseg izveden, lahko je tudi v obeh hkrati), v zadnjem delu pa ortodont še dokončno uredi ugriz zgornjih in spodnjih zob. Temu aktivnemu delu zdravljenja sledi še vzdrževanje doseženega stanja. Kirurško zdravljenje se lahko izvede šele po končani rasti pacienta, saj bi bila v nasprotnem primeru stabilnost rezultata zelo vprašljiva.
Predvidevam torej, da je vaš ortodont ocenil, da gre pri vaši hčerki za tako obsežno skeletno nepravilnost, da je obravnava lahko uspešna samo s kombiniranim ortodontsko-kirurškim zdravljenjem, na izvedbo le tega pa je potrebno še malo počakati. Srečno!