leče + dioptrija
lep pozdrav
pred prb. 8 mesci sem poltrde leče, ki sem jih nosla okrog 5 let, zamenjala za mehke (nigt&day, menjujem jih na 2 do 3 mesce, zvečer pa jih večinoma dajem vn). se mi pa dogaja zdej da se mi precej slabša dioptrija. prej sm mela celih 5 let, ko sm nosla poltrde leče, skoz dioptrijo -3, že v prvih dveh mescih nošnje teh novih leč pa se mi je poslabšala na -4.5, in zdej po še neki mescih zopet opažam, da ne vidim več najbolše. pa tut občutek v očeh nimam vedno najbolši. včasih me oči precej pečejo, kar me prej pri poltrdih, kolkr se spomnim,niso. bi precej rada ostala pri mehkih, čeprav so mi ble za nosit bolš poltrde, sam sm dostkrat kako zgubila,, ker so mi rade vn padale, nova poltrda leča pa ni ravn mali strošek. no v glavnem, mene zanima v čem bi lahko bil vzrok tega slabšanje dioptrije in če bi blo mogoče bolš, da bi dobila kakšno drugo vrsto mehkih leč?
Znano je, da trde kontaktne leče “zaustavlajo” naraščanje dioptrije, medtem, ko očala in mehke kontaktne leče, ne. Vendar je nošenje in uporaba trdih kontaktnih leč manj uporabna (če kakšno izgubite oz. glede udobnost nošenja), kot mehkih kontaktnih leč.
Sedaj se morate odločiti, druge rešitve ni. Poznate prednosti in slabosti enih in drugih.
Lp.