Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina laserska operacija oči

laserska operacija oči

Pozdravljeni!

Na vas se obračam z vprašanjem, na katerega menim, da pri večini okulistov ne bi dobila objektivnega odgovora. Zanima me namreč, koliko je laserska operacija dioptrije res pametna ideja, se pravi, ne samo, da nima stranskih učinkov, ampak da se jo dolgoročno splača izvesti. Vsi okulisti, ki jo opravljajo, te namreč v njo nagovarjajo, še več, celo brez osebnega stika so ti pripravljeni zagotoviti, da si primeren kandidat. No jaz bi se dipotrije in kontaktnih leč res rada znebila, ker pa denarja žal ne pobiram po cesti, me skrbi predvsem komentar nekega starejšega okulista, ki se s temi operacijami sicer ne ukvarja, češ, da res lahko grem na to operacijo, a bom čez par let morala spet. Stara sem pa 25 in se mi miopija zadnjih 10 let enakomerno povečuje. Kaj je sedaj res???

Spoštovani!

Sam imam zmerno dioptrijo, pa sem toiko konzervativenm, da si niti leč nočem omsiliti, zato mogoče nisem najboljši naslov za to vprašanje.

Res je, da se bo dioptrija z leti slabšala (to se dogjaa na leči, ne na roženici, ki jo “operirajo” in bo treba “popravljati” večkrat.

Če je dioptrija res huda in blazno moti estetski videz, potem se je mogoče vredno odločiti za poseg, sicer so leče in očala ustrezno nadomestilo dobrega vida.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Dovolite, da z vami delim svojo izkušnjo.

Ne vem, na koga ste se obrnili, da so vam kar brez pregleda zagotavljali uspehe in da ste primerna kandidatka. Sama sem se za ta poseg obrnila na dr. Irmana (v Žalcu), kjer je natančen pregled oči predpogoj, da se sploh lahko resno pogovarjate o možnostih za poseg. Dr. Irman mi ni nikoli skušal prikriti vseh možnih tveganj in ali me celo spodbujati k odločitvi za poseg. Prikazal mi je povsem realne možnosti tako za samo izboljšavo vida kot tudi za možne stranske posledice in odločitev o operacijo povsem prepustil meni sami.

Imela sem dioptrijo -4.75 in -5.0 in sem se odločila za poseg. Uspeh je bil, kar se tiče dioptrije, zelo dober. Imam blažje stranske učinke (v mraku in temi je manjši svetlobni vir, kot na primer oddaljena luč, rahlo razpršen – kot da bi imel okoli sij), ki niso pretirano moteči in se pojavljajo občasno (ko so oči bolj utrujene). Simptome suhih oči sem imela morda kakšen mesec po posegu, potem se mi je stanje povsem normaliziralo, tako da s tem sedaj nimam nobenih težav. Vidim odlično – veliko bolje kot prej z očali.

Kar se tiče vašega primera – bojim se, da v resnici niste primerna kandidatka za poseg, če se vam dioptrija še vedno spreminja, četudi je spreminjanje enakomerno. Prvi pogoj za simselnost posega je, da dioptrija vsaj dve leti povsem miruje, sicer se bo večanje dioptrije nadaljevalo tudi po posegu. Bolje je počakati, da se večanje dioptrije ustavi in potem razmišljati o tem posegu. Vsekakor pa vam svetujem, da se raje obračate le na tiste, ki imajo s takšnimi posegi veliko prakse, in postavljajo kot pogoj za poseg natančen pregled oči.

New Report

Close