Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Žilna kirurgija Laser in krčne žile

Laser in krčne žile

Znani ste kot edini žilni kirurg v Sloveniji, ki opravlja minimalno invazivno metodo zdravljenja krčnih žil.

Pred petimi leti, ko sem začel, sem bil res edini, ki sem zdravil težave z venami z znotrajžilnim (endovenskim) laserjem. Bil sem tudi prvi, ki je dobil koncesijo za opravljanje takih operacij. Sedaj pa je že kar nekaj kolegov pri nas, ki opravljajo take posege. Večina le za samoplačnike.

Zakaj, menite, ste edini v Sloveniji?
Bolje bi bilo vprašati, zakaj je še vedno tako malo zdravnikov, ki redno opravljajo take posege. Vzrok je predvsem v tem, da gre za popolnoma drugačen način operiranja. Potrebno je osvojiti znanje ultrazvočne diagnostike ven in še zlasti uporaba ultrazvoka med operacijo. Kajti le s pomočjo ultrazvoka vemo kje se nahaja laser. To zahteva poleg sistematičnega osvajanja spretnosti, tudi prisotnost ultrazvočnega aparat v operacijski dvorani. To pa je že materialna investicija okoli 40 000 €. Polega aparata za laser, ki stane tudi od 30 do 40 tisoč Eurov. Torej je samo za nabavo apartur potrebno investirati okoli 100 tisoč Eurov. Seveda se velika večina javnih bolnišnic ob pomanjkanju denarja za tako investicijo ne odloči.

Ali ta zdravstvena težava še ni dovolj prepoznana?

Težave z obolenji ven spodnjih okončin, so bile v preteklosti podcenjene, s strani bolnikov in zdravstvene službe. Obolenje izjemno redko ogroža okončino ali življenje. Zato so bile težave kar nekako spregledane. V zadnjih desetletjih pa je kakovost življenja vse bolj pridobiva na veljavi. In ljudje si želijo ne samo dolgega življenja, ampak tudi kakovostnega in aktivnega življenja. Pri tem pa jih krčne žile ovirajo.
Koliko stane zdravljenje krčnih žil (operativno in lasersko)?
To vprašanje je potrebno razčleniti. Eno je dejanska cena posega pri kateri je upoštevano delo vseh prisotnih, investicija v znanje, investicija v aparature in operacijsko sobo in dejanski materialni stroški. Če upoštevamo vse to bi bila cena endovenske laserske operacije okoli 1500 €, klasična pa okoli 900 €.
Drugo pa je koliko je zdravstvena blagajna pripravljena plačati za take posege. Tu igra pomembno vlogo zakonitost velikih številk. Če se namreč sklene pogodbo za več sto operacij, je cena seveda primerno nižja.
Kakšna je razlika med tema dvema načinoma zdravljenja, poleg časa okrevanja, ki je krajše pri laserskem zdravljenju (morda tudi razlika v ceni pa kritje stroškov z zdravstvenim zavarovanjem, …)?
Na kratko: pri klasični operaciji razširjeno glavno veno odstranimo, pri znotrajžilni laserski operaciji, pa v obolelo veno vstopimo z laserjem in jo od znotraj z laserjem obdelamo, tako, da se zapre in kri se po njej ne pretaka več. V nekaj mesecih jo telo popolnoma razgradi, da se je več ne opazi niti z ultrazvokom.
Kako to razliko občuti pacient: pri laserski operaciji ni potrebna splošna omrtvičenost (spanje med operacijo) ali spinalna anestezija (injekcija v hrbtenico). Ker ni teh potencialno nevarnih metod omrtvičenja, lahko poseg opravimo ambulantno, bolniku ni potrebno opraviti nikakršnih laboratorijskih in drugih (rentgenskih in EKG) preiskav , ne potrebno niti, da je tešč. Bolniki po laserski operciji takoj vstanejo in se odpravijo na krajši sprehod. Torej so aktivni takoj po posegu. Približno ena tretjina bolnikov je naslednji dan zopet normalno delala, le ena tretjina bolnikov pa je3 bila na bolniški dlje kot 1 teden. Za razliko od klasične operacije po kateri so bolniki na bolniški več kot tri tedne.
Stroški enostavne laserske operacije so kriti s strani zdravstvene zavarovalnice.

Kakšna rešitev pa je sklerozacija?

Sodobna sklerozacija s peno, pod kontrolo UZ je lahko tudi uspešna pri večjih venah. Predvsem pa to metodo uporabbljamo zlasti pri majnših venah in bolj pod kolenom. Težave te metode je predvsem v tem, da včasih pušča rjavkaste lise, ki ostanejo lahko več kot pol leta, včasih tudi za stalno.

Kako dolgo mora pri vas pacient čakati na operacijo? Koliko ljudi letno se pri nas odloči za zdravljenje? So to sicer po večini predstavnice ženskega spola?

Čakalna doba za lasersko operacijo krčnih žil pri nas je eno leto in pol. V kolikor se bolniki odločijo za samoplačniško operacijo je potrebno čakati malo več kot en mesec.
Za lasersko operacijo se določajo tako ženske kot moški. Razmerje je dva proti ena. Torej le tretjina vseh operiranih je moških.

In še: Kakšne so lahko posledice neukrepanja, nezdravljenja krčnih žil?

Najhujše posledice so spremembe na koži, ki ostanejo stalno. Sprva so prisotne le kot temnejše lise, ki s časom zajamejo polovico ali še več goleni. Podkožje se stanjša, zdravo podkožje zamenja, čvrsto, trdo, neelastično vezivo, ki je tudi stanjšano. Tako tkivo je zelo občutljivo za poškodbe in vnetje. Na tem mestu se lahko naredi obsežna golenska razjeda, ki se dolgo ne zaceli.

Avelana d.o.o.
NOVO PRI NAS

ZDRAVLJENJE KRČNIH ŽIL Z RADIJSKO FREKVENCO

V ambulanti za žilno kirurgijo smo občasno uporabljali metodo zapore vene safene ali prebodne vene s pomočjo radijske frekvence. Uporabljali smo metodo »VNUS«, ki se je izkazala za dokaj uspešno. Težava je bila le v ceni sonde za enkratno uporabo, ki je stala skupaj z davkom okoli 500€.
V zadnjem času pa se je uveljavila metoda RFITT (Radiofrekvenčno Inducirana Termo Terapija) firme Olympus. Odločili smo se, da nabavimo to aparaturo, ker je bila tudi sonda za to terapijo cenejša (400€). Do sedaj smo na tak način zdravili deset bolnikov, ki so si nabavili sondo za enkratno rabo. Vsi so bili izjemno zadovoljni.
Če boste namesto endovenske laserske metode zdravljenja krčnih žil želeli, da vam poseg napravimo z radiofrekvenco, ki nima skoraj nič bolečin po posegu, nam to ob pregledu povejte.

Pozdravljeni,

avgusta 2010 so mi postavili diagnozo krčnih žil (začetna insuficienca). Na nogah je skoraj da vidno da imam težave le s tem, ampak imam vsakdanje bolečine kljub nošenju nogavic 2 stopnje. zdaj sem začela še jemati kontracepcijske tablete yasminelle. Ali lahko normalno jemljem še naprej le te? Zanima me kako poteka vse to z operacijo? Ker se mi skoraj nič ne vidi, me zanima ali sploh lahko operiram, in da ni samoplačniško? Zelo me moti ker me tako boli.

Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Zadnje pol leta imam vidne modre žile na mečih.
Nad prsmi in na rami ter ob kolenih sem imela dve že pred petimi leti vidne, ampak tam ni tako moteče.
Zaradi teh žil mi je težko nositi kratke hlače.
Stara sem 41.
Je mogoče razlog, ker sem preveč na dietah in se nič ne gibam?
Po naravi sem precej svetle poti in zadnji dve leti se izogibam soncu.
Je mogoče, da bi vidnost izginila, če bi pričela normalno jesti in se ukvarjati s telovadbo?
Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

imam vprašanje glede zdravljenja krčnih žil. Pred kratkim sem v priljubljenem slovenskem časopisu prebrala intervju z zdravnikom, ki operira krčne žile in se zadnje čase o njem in njegovih metodah zdravljenja žil zelo veliko piše.
Par prebranih stvari me je zelo šokiralo (in verjetno tudi cel kup drugih ljudi, saj težave z žilam niso tako redke). In sicer- je res, da v Sloveniji ljudem na stara leta kirurgi na veliko amputirajo noge zaradi hudih krčnih žil, ker se jim te pač gnusijo in naj bi to bilo veliko enostavnejše kot zdravljenje? Prebrala sem veliko literature na temo žil, nisem pa še zasledila podatka, da je amputacija tudi ena in- na žalost prevečkrat uporabljena terapija.
Kakšno je vaše mnenje?

Najlepša hvala za odgovor in vaš trud za delo na forumu.

m.

Spoštovani!

Potrebujete ultrazvočno preiskavo ven spodnjih okončin.
Čakalne dobe so sicer dolge, vendar bodo vaše težave postopno večje, tako da vam svetujem pregled.

Spoštovani!

Zaradi krčnih žil se nikoli ne amputira noga, ne ko ste mladi in ne ko boste stari. Sploh pa, da bi se kirurgom karkoli gnusilo in bi zaradi tega amputirali. Ta je pa res bosa..
Ne bojte sei. Približno 90% žensk ima razširjene kapilare. Približno tretjina odraslih tako žensk kot moških ima krčne žile, ki jih je potrebno zdraviti. Zdravimo lahko z nošenjem kompresijskih nogavic, s sklerozacijami in z minimalno invazivnimi operacijami. V zadnjem času lahko razširjene vene celo zalepimo.

Modrikasto prosevajoče kožne vene (laično; kapilare) so nekaterim estetsko zelo moteče. Niso nevarne in tudi niso znak resnega obolenja. V resnici jih ima 90% žensk. Moški se zaradi tega manj pritožujejo, jih pa tudi imajo.
Lahko jih odpravimo z injekcijami in povrhnjim laserjem.