Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala laična pomoč družinam

laična pomoč družinam

Pozdravljena g.Tina

Danes sem iz ZZZS končno v osmih mesecih(o njihovem ne-delu bom morda kdaj drugič)dobila napotnico za javno delo preko csd ki se glasi ;laična pomoč družinam.Kaj je to?Prosim,če mo lahko v parih stavkih zadevo malce razložite, da ne bom v sredo šla totalno nevedna na razgovor.Hvala vam in lep pozdrav.

POZDRAVLJENI!

Mislim,da vam je dal napotnico ZRSZ in ne ZZZS, a? 🙂 Razn če je ZZZS povečal svoje poslovanje in to še v drugo stroko (iz. zdr. v soc.).

Laična pomoč družini za dom je socialnovarstveni program sekundarne preventive. Poteka na domu uporabnikov, kjer se skozi vsakodnevne aktivnosti ob prisotnosti laičnega svetovalca odvija večplasten proces neposrednega socialnega učenja. Laični svetovalec s pozitivnimi vedenjskimi vzorci v odnosu do otrok pomaga le tem k večji samozavesti, socializaciji, in s svojim delom prenaša zgled dobre prakse dela z otroki na ostale družinske člane.
Obstoječi program je ena izmed možnosti, ki jo družina sprejme izključno na prostovoljni osnovi, vsi družinski člani se obvežejo k sodelovanju, izvajanje pomoči pa lahko kadarkoli med procesom izvajanja tudi zavrnejo. Prostovoljna vključitev pomeni privolitev in pripravljenost družinskih članov za spreminjanje družinske dinamike.

Uporabniki programa so družine, katere Centru predstavijo šole, zdravstvene institucije, policija ali lokalne skupnosti kot potrebne za vključitev v obravnavo na Centru za socialno delo. Včasih se družine z določeno problematiko zglasijo same, velikokrat pa se glede na pozitivno podobo in sprejetost programa v skupnosti, oglasijo na CSD družine s prošnjo po vključitvi v omenjeni program zaradi lastnega prepričanja, da bi jim vključitev prinesla kvalitetnejšo klimo za psihosocialni razvoj otrok.

Toliko na kratko, odvosno pa je od vsakega CSD posebej, kako razvija ta program.

Iz katerega kraja pa ste?

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Ups,pa sem res narobe napisala!Vsekakor sem mislila ZRSZ in ne ZZZS(se zgodi če hkrati kuhaš kosilo,poslušaš neko oddajo o penzijah in pišeš na MON).
Naj se vam zahvalim za tako hiter odgovor.Sem iz celjskega konca bolj proti kozjanskem.
Me še zanima;so to otroci s posebnimi potrebami(bolni), ali pa so to otroci (in seveda družina), ki izhajajo iz neurejenih družinskih razmer(alkoholizem, nasilje)?Ker še tega nisem nikoli delala imam seveda pomisleke če bom spoloh zmogla.
Seveda se te službe(če jo dobim) veselim in upam,da bom lahko kaj dobrega storila, komu pomagala.
Hvala in lep pozdrav

Kdor se javi na Center za pomoč in tudi odvisno od Centra, kako izvaja ta program. Ne vem, če ima kozjanski konec še celjski CSD pristojnost, vseeno pa bi bilo dobro, da se zglasite na Centru in povprašate ali izvajajo ta program in če ga, kako poteka ipd.

Četudi pa ne bi vsega vedeli, vam to ne bo nihče zameril, da pa bi se čimbolje predstavili na Centru, pa povrašajte vaš ZRSZ, ki vas je napotil, da vas bolj informira o tovrstni pomoči!!!

Upam, da vam uspe!

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Izkušnja uporabnika:
Mi imamo laično pomoč za 12-letno hčerko, ki je po smrti dedka, ki je živel z nami in na katerega je bila zelo navezana občutno popustila v šoli, se zaprla vase,… Zraven je pripomogel še bivši mož in njegov alkoholizem in posledično nasilje… K nam prihaja prijetno dekle, s katero včasih naredita domačo nalogo in ji pomaga pri učenju, včasih se samo pogovarjata o vsakdanjih stvareh, hobijih, težavah in problemih, gresta na sprehod,… Mami se je včasih bolj težko zaupati, še težje sprejemati nasvete od nje :). Zato sem zadovoljna, da ima deklica nekoga, ki mu zaupa in od katerega drugače sprejema drugo mnenje. Že vpar mesecih se je stanje občutno spremenilo.

Seveda pa kdaj posluša tudi mene, ko mi kaj leži na duši in moram nekomu pojamrat (sem mati samohranilka treh otrok), se kdaj igra Človek ne jezi se z mlajšima otrokoma, nam pove kako se je imela na dopustu, pogleda s fantoma nogometni album in nove slikice, …

Hvala vam za odgovore.Moram povedati, da sem seveda med tem časom že bila na razgovoru za to delo in bila tudi zavrnjena.Moram pa povedati, da sem bila presenečena nad potekom razgovora;direktorica csdja me je najprej vprašala,če imam svoj avto, šele na moj pritrdilni odgovor mi je povedala, da to delo poteka popoldan od 12-nekje 19-20 ure, da poteka na različnih naslovih po dve uri, nato se pelješ k drugemu…Verjetno vožnja ni všteta v čas dela, kajti kolikor vem se javna dela opravljajo samo 6 ur dnevno.Sem ji povedala, da imam tudi jaz doma 10 let staro hči, ki je tudi ne morem kar pustiti, da je vse popoldne sama.Mi je tudi kar naravnost povedala, da so to družine z različnimi problemi in posledično tudi otroci ne sprejmejo vsakega medse in se mu odprejo.Na moje vprašanje, če gre kdo od njih zraven, je dejala, da samo prvič;potem ostaneš sam in se znajdi koker se veš in znaš(op,p).Dobesedno te vržejo v morje.Da te družine sodelujejo prostovoljno v tem in, da me imajo tudi previco spodit z njihovega dvorišča,ali mi “solit pamet” pri delu.Halooo!?A ni mal čudn, da lahko zdaj pa vsak tak”kekec” kot sem jaz, ki nimam nobene take izobrazbe(predpostavljam, da bi moral biti to kak psiholog,pedagog…) in nobenih izkušenj na tem področju,hodim k enim neznancem in jim dajem nek socialni vzgled in podporo.Če pa sploh ne vem kje bi se lotila zadeve.
Nikokar nimam namena žaliti ljudi,ki to obliko pomoči uporabljajo, ampak precenite sami, če imam prav, da sem imela pomisleke ali bi to delo sploh lahko uspešno opravljala.

Mnenja sem, da bi morali tovrstno pomoč izvajati laiki v tesnem sodelovanju s strokovnjaki!

Spoštovana ga.Tina!

Zanima me kakšno stopnjo izobrazbe je potrebno imeti za opravljanje javnega dela – laična pomoč
družinam?
Hvala!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close