Lahko samska ženska posvoji?
Spoštovani,
zanima me, če lahko kot samska državljanka Slovenije posvojim otroka (deklico ali dečka), državljana Slovenije ali druge države, npr. Kitajske.
Rojena sem bila leta 1963, od rojstva živim v Ljubljani, imam višjo stopnjo izobrazbe, živim v lastnem stanovanju, zaposlena sem od leta 1987 nepretrgano za nedoločen čas, otrok pa na žalost nimam; poročena nisem bila nikoli, nisem ne biseksualna ne homoseksualna, ne vem, če sem oploditveno sposobna ali ne.
V primeru, da je v mojem primeru posvojitev možna, prosim za opis postopka posvojitve.
Najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav,
Duša
Pozdravljena,
kolikor je meni znano, je posvojitev v Sloveniji omejena na pare. Mednarodne posvojitve se niso formalizirane, so redke in so prepuscene iznajdljivosti posvojiteljev. Kitajske dovoljuje posvojitev samskim zenskam (mislim, da moskim ne, bi pa morala preveriti), vendar pa verjetno posvojitev ne bi bila mozna, ce slovenska zakonodaja tega izrecno ne dovoljuje, tudi ce bil bil postopek posvojitve med tema dvema drzavama ze formaliziran.
V ZDA je veliko samskih mater, ki imajo posvojeno eno ali dve deklici s Kitajske. Kot ze moj alias pove, imam dve deklici in lahko recem samo to, da si ne predstavljam, kako bi zmogla brez moza. Za vse samohranilce (zenske in moske) imam le najvecje spostovanje, ker nimam pojma kako zmorejo. Kar pa ne pomeni, da sem proti posvojitvam samskih.
Ce menis, da bos zmogla in si se pripravljena boriti z birokratskimi zmajo ter poskusati spremeniti zakonodajo, ce ta samskim posvojitev res izrecno prepoveduje (dobro bi bilo preveriti), potem zelim veliko vztrajnosti in srece.
Duša, na TV je bil pred kratkim prispevek o samski posvojiteljici – sicer možno, da so se zakoni spreminjali, ampak pravzaprav ni (bilo) nikjer napisano, da otroka ne more posvojiti samska oseba. Ta ženska je posvojila punčko. Mogoče je še vedno tako, postopek je pa najbrž enak kot pri zakonskih parih.
Duša,
na hitro sem preletela zakon (poglej si link pri peticiji za mednarodno posvojitev), kjer nikjer ne piše, da je posvojitev omejena na pare. Morda še sama bolj natančno preštudiraj. Je pa zelo verjetno, da bo CSD pri dajanju otroka v posvojitev dal prednost parom (ki je je vsaj 10x več kot otrok za posvojitev)
Pozdrav!
Pri prebiranju raznih casopisnih clankov sem ugotovila, da zakon ne prepoveduje posvojitve samskim, tako da to je mozno. Navedeni so primeri, ko je posvojiteljica zenska, na katero je otrok navezan (sestra, sestricna ali prijateljica). V praksi pa bodo CSD verjetno dali prednost parom.
Vsekakor pa ni videti ovir, da samske zenske ne bi mogle posvajati iz drzav, ki to dovoljujejo (npr. Kitajska), ko bodo seveda ti postopki vzpostavljeni.
Pozdrav, RV