Najdi forum

Pozdravljeni,

moja 5-letna hči ima težave z izgovorjavo glasov r in l, če sta skupaj v besedi. V besedi LAURA bi npr to ona izgovorila RAURA. ne vedno, tudi, ko jo popravimo, takoj izgovori pravilno. Bi bilo treba obiskati logopeda ali obstjajo kakšne vaje, s katewrimi bi ji lahko pomagala sama?

Hvala za odgovor, maša

Maša,
R in L pravilno izgovarja? In je težave samo v razlikovanju glasov?
Potem bodo v pomoč vaje razlikovanja glasov – recimo npr.
– kako se prav reče KOLO ali KORO? RIBA ali LIBA? – začnemo samo z besedom, ki ima en glas L ali R v besedi
– pripravimo si 20 slik besed z R in 20 slik z L – sestavljamo iz slik smešne stavke, razvšemo slike z l na eno stran

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pozdravljeni,

da, r in l izgovarja pravilno, če je v besedi le eden od njiju, kadar sta skupaj, pa oba izgovori kot R. Bom poskušala z vajami.

Ravno danes, ko smo bili na sistematiki z dojenčkom, sem vprašala pediatra, če bi jo lahko napotil k logopedu, pa je dejal, da nas bodo zdaj zdaj klicali, ker gredo po seznamu, ampak močno zamujajo. Tako da hvala za pomoč, ker se mi zdi škoda tako dolgo čakati, da bomo enkrat prišli na vrsto.

Še nekaj – hči je do 3 leta imela dudo, zato tudi Ž izgiovarja nekoliko bolj mehko. Včasih je Ž, včasih pa bolj Š. Imate kakšen predlog za vaje tudi za to?

Hvala.

MAŠA

Maša,
je pogosto prehlajena ali ima vneta ušesa, diha na usta?

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Ne, ni tako pogosto prehlajena, ima pa včasih res vneta ušeska (ampak ne pogosteje kot cca 3-krat letno). sem se pa zmotila glede izgovorjave Š – namesto Č velikokrat izgovori Š (ČEŠNJA = ŠEŠNJA). je to res posledica tega, da je imela do tretjega leta dudo? Kaj lahko naredim?

Vaje z listi L in R delamo, imate še kakšen predlog?

HVALA.

Maša,

lahko je kriva duda, lahko pa je vzrokov več. Čim več pihajte na različne načine; v vato, papirčke, milne mehurčke, igrajte na ustna glasbila.. Če bo čez par mesecev Č še vedno Š, bo najboljše, da se naročite k logopedu.

Je stanje enako ali boljše?

Vaje delamo, ampak se še vedno moti. Glede prehladov in vnetja ušes sem sedaj malo bolj pozorna – prehlajena je tako malo skoraj celo zimo (malo izcedka iz nosa), sedaj spomladi pa tudi občasno kašlja, je pa v zadnjem času kar pogosto tožila zaradi bolečega ušesa. damo ji natresk, tudi daleron, je pa dobro v roku pol ure.

Kaj pomeni, če ima pogosto vneto uho?

Maša,
se opravičujem za čakanje na odgovor. Zanje čase mi kronično primanjkuje časa…
pogosto vnetja ušes vplivajo na slušne posobnosti, predvsem na slušno pozornost. Seveda se stvari s časom poravijo, ampak če so vnetja pogosta, do izboljšanja niti ne more priti.

Sta se L in R, kaj izboljšala?

Da, skoraj več se ne moti, pa sva le nekajkrat naredili vaje. Imate pa prav glede ušes – vnetja so kar pogosta, vendar do zdr običajno ne gremo, ker se uredi samo od sebe čez kakšno uro s kakšno kapljico natreska, včasih tudi žličko dalerona (je to napaka? bi bilo dobro ušesa morda dati spihati?!?)

Opažamo, da občasno slabo sliši. Z možem sva dosedaj to pripisovala vneti igri, zaigranosti, osredotočenje na tv ali kaj drugega, malo pa tudi dejstvu, da smo dobili dojenčka. Je potrebno kakšno ukrepanje?

lp in hvala!

Maša,
mogoče kakšen ORL pregled ne bi bil odveč, še posebej če so vnetja pogosta in tudi sami opažate, da otrok občasno slabše sliši.

Pozdravljeni,

ne vem, kako je pri vas, ampak pri nas je nemogoče priti do logopeda. Deklica bo šla septembra v šolo, pa še vedno nismo imeli niti pregleda pri logopedu (tudi naročeni še nismo, ker je na bolniški), kaj šele obravnave. Težave z L in R sva odpravili skupaj z vašo pomočjo (hvala hvala), še vedno pa ne vem, kako bi jo naučila, da ne bi govorila Š namesto Č (ŠEŠNJA namesto ČEŠNJA). Imate morda kakšen predlog?

Malo sem bolj pozorna tudi na njen sluh. V vrtcu sedaj delajo vaje “prvi glas v besedi” in ji to zelo gre, kar pomeni, da glas očitno sliši, samo izgovori ga ne, kajne? Njen Š in Č imata komaj opazno razliko.je pa to težavo odkrila tudi psihologinja pri # letih, ampak je rekla, da bo minilo. No, pa še ni.

Glede vnetij ušes – mislite, da bi bilo treba na ORL, glede na to, da imamo cca 5 obolenj ušes v sezoni, pa še ta tako hitro minejo? Moram to povodati pediatru, kajne, da bo napisal napotnico?

Hvala za vašo prijaznost in čas, ki ga namenjate. Vsaj vi ste nam na razpolago=)))

lp!

Maša,
Č zna biti bolj “trd oreh”. Je namreč zlit glas in je bolj težko pisati, kako naj se ga vadi, ker je najboljše to videti v živo. Je Č vedno Š ali samo v besedah, kjer sta prisotna oba?

Za orl potrebujete napotnico.

Č je vedno Š, ne glede na to, ali je v besedi Š ali ga ni.

Če prav razumem, bomo morali z logopedinjo (ko bomo enkrat končno prišli do nje) kar fajn zavihati rokave, kajne?

Lp

Ja.

Da vam sporočim, ga. Petra:

bili pri logopedinji in dobili vaje za c, potem pa naprej, še č in ž, je rekla logopedinja. Ampak se stvari premikajo in logopedinja je zelo prijazna, ima pravi pristop do otroka.

Smo pa pred enim tednom dali tudi sprati uho (s soda kapljicami ni šlo nič ven) in kar sram me je povedati, kakšni ušeski je imela naša punčka. Zdravnica je rekla, da so sluhovodi zelo ozki in naj se ne obremenjujem, ampak jaz se počutim kot najslabša mama na svetu…….

Logopedinja je rekla, da je lahko hčerkina nezmožnost izgovorjave c-ja posledica tega, da ni slišala in zdaj bi moralo biti ok. Tudi meni se zdi, da zdaj sliši bolje =)

Hvala za vaše nasvete, maša

mAŠA,
vam pa hvala za povratno informacijo.

New Report

Close