Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina krvna slika

krvna slika

Spoštovani!

Pred mesecem dni so mi pri pregledu krvi ugotovili nizko vsebnost hemoglobina (100), zdravnica mi je predpisala tablete Ferrum lek (enkrat dnevno tableta). Danes sem šla na kontrolni pregled krvi in bi prosila, če mi lahko razložite kaj pomenijo naslednje vrednosti, ki so izven normale (pri zdravnici sem naročena šele v četrtek in bi mi vaš odgovor veliko pomenil kot tudi vaše cenjeno mnenje):

RBC 3.93 L
Hgb 115. L
Hct .327 L
MCHC 352.H
RDW 15.4 H

Prve tri vrednosti so prenizke (sklepam, da je še vedno premalo železa), ostali dve pa previsoki. Ali mislite, da se mi bo stanje po še enem mesecu jemanja tablet izboljšalo in bo v mejah normale? Pazim tudi na prehrano in jem veliko živil, ki so bogata z železom.

Hvala za odgovor in še veliko uspehov.

Spoštovani!

Vrednost hemoglobina se postopno viša, kar je pričakovati, število eritrocitov in skupna prostornina eritrocitov so še premajhni. Stanje se običajno normalizira v treh mesecih, preiskave prej so v bistvu nepotrebne. MCHC pomeni, da je povprečna koncentracija hemoglobina v rdečih krvničkah nekoliko večja od noramle, kar naj vas trenutno ne bega. RDW je v okviru ocene stanja nepomembna vrednost.

Ko se bo stanje normaliziralo, morate vsaj še kak mesec jesti železo, da si napolnite zaloge, nato pa na pol leta do enega leta kontrolirati hemoglobin, ker se vam bo anemij zelo verjetno ponavljala – sodite v skupino žensk, ki izgubi več železa, kot ga lahko zaužije in spravi v telo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close