krvavitve v nosečnosti
Pozdravljeni!
Prvič sem krvavela v 6. tednu nosečnosti in mi je ginekologinja preventivno predpisala vaginalne globule G.., krvavitev se je ustavila ( rjavi izcedki rahla krvavitev), ponovno se je ponovila v 15. tednu, ko mi je svetovala 3 tedne staleža, njena pojasnitev je bila vgnezditvena krvavitev in da mnogo žemsk krvvai v nosečnosti. Seveda se je z mirovanjem vse uredilo.Ponovno sem krvavela v 21. tednu kjer so mi ugotovili nižjo ležečo posteljico 2.6 cm nad NMU, vrat zaprt dolg 4.3 cm. V sedečem in stoječem položaju imam tudi občutek pritiska navzdol.Te krvavitve niso bile močne, začele so se z rjavimi izcedki, nekaj rdeče krvi in po parih dneh počivanja se je vse ponovno umirilo, naj pa še omenim da sem imela lansko leto ss v 9. tednu. Zanima me sledeče: ali je nižje ležeča posteljica lahko vzrok teh krvavitev in kaj svetujete, da naj storim, če spet pride do teh krvavitev? Ali lahko normalno hodim v službo kjlub krvavitvam in tiščanju navzdol v sedečem položaju?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
ne vem kaj naj vam odgovorim. vzrok za krvavitev ni vedno tisto, kar nam najprej pade v oči, po drugi strani pa vzrok niti ni tako pomemben, saj so vsi vzroki takšni, da nanje nimamo vpliva. 2,6 cm odmakjnena posteljica od MU skorja zagotovo ni vzrok krvavitvi pred 28. tednom nosečnosti, saj se ta del maternice še ne razteguje. Če želite torej lahko delate. Morda se odpovejte spolnim odnosom, drugi ukrepi niso potrebni.
Spoštovani,
zadnjo menstruacijo sem imela 10.januarja 2010,menstruacijo imam približno na 35 dni.
12.februarja je bil test še negativen,14.pa že pozitiven.Zanima me koliko tednov sem trenutno
noseča.Kdaj je pravi termin za UZ?Stara sem 35 let,doma imam že dva otroka stara 10 in 11let,
skrbi me kakšno je tveganje,da bi bilo kaj narobe glede na mojo starost.
Hvala za odgovar in lep pozdrav!
Spoštovani,
glede na 35 dnevni ciklus ste danes noseči 5 tednov + 6 dni. Glede na starost 35 let imate verjetnost, da ima plod kromosomsko napako okrog 1:350 nosečnosti in to je edino tveganje za plod, ki je vezano za vašo starost. Bolj natančno bo mogoče tveganje preveriti z merjenjem nuhalne svetline pri okrog 12 tednih nosečnosti.
Pozdravljeni,
15.2. sem bila na prvem pregledu (noseča 6t5d), velikost ploda 5mm, utrip viden
1.3. drugi pregled na lastno željo (noseča 8t5d), velikost ploda 18mm, utrip viden
-zasnova posteljice vidna, nič ni odluščeno, horion v redu
2.3. po sprehodu opazila rjav izcedek; ginekologinja (po telefonu) pravi, da dokler ne gre za svežo krvavitev ni panike. Povedala sem ji tudi, da imam bolečine v spodnjem levem delu trebuha; odgovori, da na levi strani leži otrok in je normalno, da se tam zato pojavljajo tudi pogostejše in močnješe bolečine.
3.3.na hlačkah opazila zelo rahel rjav izcedek
Jaz vem, da je na daljavo težko ugotavljati zadeve in o izcedkih sm prebrala že ogromno, ampak me vseeno zanima vaše mnenje glede na opisano, sploh komentarji ginekologinje, ker vem da vsak takšen izcedk ni normalen. Naj povem še to, da sem imela avgusta lani ss v 14+2, vzrok nepojasnjen, nisem pa imela nobenih izcedkov.
Ali bi bilo v mojem primeru priporočljivo počivati oz se kaj bolj popaziti, delam namreč še vedno ponoči (ker se hočem prepričati na NS, da je vse ok, ker je bilo ravno na NS v prejšnji nosečnosti, povedano, da plodu ne bije več srček).
Najlepša hvala za vaš odgovor, lep večer
Spoštovani,
tole “z lego ploda na levi strani in zato bolečina”, je “kr neki”, ampak v bistvu ni pomembno. Če je nosečnost dokazana v maternici, ni razlogov za zaskrbljenost, od česa bolečine pa ne vemo. domnevamo, da pri gibanju včasih zategnejo obmaternične vezi, potem pa strah naredi svoje. Trenutno lahko delate kar želite in to na nosečnost ne more vplivati. Rjav izcedek seveda ni normalen in to tudi lahko pomeni, da se začenja splav, ki pa ga žal ni mogoče preprečiti z nobenim ukrepom, še najmanj z mirovanjem. Vsak dan pa tudi nima smisla preverjati, še plodu srce še bije ali ne več. Ob NS boste torej vse preverili, razen, če bi se prej krvavitev povečala in bi se zgodil splav.
Najlepša hvala za hiter odgovor. Zanima me pa še nekaj. Te bolečine, ki pri gibanju povročijo kot nek zateg so mi poznane iz prve nosečnosti, ampak sedaj je prisotna bolečina konstantno, včasih bolj, včasih manj, zato me skrbi. Torej ta dogajanja je nemogoče pojasniti in mi ne preostane drugega kot čakanje.
najlepša hvala in hvala za razumevanje, lep dan
v bistvu res, čeprav ne trdim, da konkretno vaše bolečine zagotovo ni mogoče pojasniti, a je za kaj takega potreben osebni obisk pri zdravniku, otipanje, morda še doatna diagnostika???, vsekakor je dopisni način reševanja bolečine v trebuhu neustrezen.
Pozdravljeni.
Sem v 20 tednu in na zadnjem pregledu (3 tedni) je bilo vse ok. Že 3 tedne imam znatno povečan sirkast izcedek in srbečico. Na pregledu mi je zdravnica vzela vzorec izcedka in po slabem tednu sporočila, da je negativen. Ker sem še vedno imela težave s srbečico sem občasno samoiniciativno uporabljala kremo Canesten, ki je blažila srbečico.
Včeraj sem opazila na dnevnem vložku kapljico krvi. Danes zopet, tokrat malce več. Še vedno gre res zgolj za kaplico ali dve, kot bi imela ranico, ki je sicer sama nisem našla.
Prosila bi vas za vaše mnenje, saj me zelo skrbi, da bi bilo kaj narobe z otrokom, zaradi izcedka, srbečice in sedaj še krvi.
Hvala in lp.
Spoštovani,
srbečico običajno povzročajo glive, te pa za plod niso nevarne. Omenjena krvavitev je verjetno res iz manjših poškodb vnete površine nožnice in MV, kar tudi nosečnosti ne ogroža. Če bodo težave vztrajale, se z ginekologom dogovorite za obisk in temeljitejšo obravnavo.
Pozdravljeni!
Na vas se obračam, saj sem v skrbeh kako je z nosečnostjo.
3.3. sem obiskala ginekologa, kjer so mi potrdili nosečnost, vendar je bila gestacijska vrečka velika le 12mm, kar je menda premalo za 7.teden. Na UZju je ginekolog videl rumenjak?! Naslednji pregled imam 18.3.2010.
Danes zjutraj pa sem šla na potrebo in ko sem se obrisala je bil izcedek obilnejši in roza barve, skoraj krvav. Klicala sem dežurnega ginekologa, ki mi je rekel, naj počivam in če se bo izcedek povečal, pridem na pregled. Izcedek se ni povečal, ga je vedno manj, potem ga skoraj ni in se spet malce pojavi (postaja pa rjav, roza je bil le ko sem se obrisala na začetku dvakrat-trikrat). Ne znam si predtsavljati kaj je to. Poleg tega me mogoče malce špika v spodnjem delu trebuha.
Lepo bi vas prosila za vaše strokovno mnenje, saj sem res v skrbeh.
Najlepša hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
venomer enake zmote in neumnosti s strani stroke ob zgodnjih krvavitvah, morda zgolj zato, da se nekaj pač reče. Mirovanje ne reši ničesar, samo miselno še bolj vznemirja in zaposli nosečnico. Krvavitev v zgodnji nosečnosti je različnega izvora in če gre za splav, ga nič ne more preprečiti. Sicer pa tako zgodaj normalne, zdrave nosečnosti vse rastejo enako, torej ni nosečnost “premajhna za 7 tednov” ampak je “ocena trajanja 7 tednov verjetno preveč za tako majhno nosečnost” in ta traja krajši čas (zanosili kasneje). Ob kontroli se bo morda dalo reči kaj več.
Spoštovani dr. Pušenjak,
sem v 9.tednu nosečnosti (po 5-ih neuspelih postopkih IVF, tokrat z zamrznjenčkom). UZ je danes pokazal, da je s plodom vse v redu, ginekologinja je bila vidno zaskrbljena zaradi “posteljice” (opravičujem se zaradi nepravilnega izrazoslovja), saj je bila na eni strani v maternici vidno obdana s krvjo. Izvora krvi mi ni znala razložiti, sama pa ne krvavim oz. nimam nobenega izcedka. Trenutno jemljem po 2 tableti Utrogestan dnevno, ginekologinja mi je predpisala strogo ležanje do 1.3.2012.
Zanima me, če kri lahko povzroči odstop posteljice …, od kod pravzaprav izvor tolikšne krvi? Kaj bi to lahko pomenilo za plod? Ali moram resnično zgolj strogo ležati ali so dovoljeni sprehodi?
Verjamem, da sem Vam postavila številna vprašanja, vendar sem po dolgoletnem boju z zanositvijo bolj prestrašena kot srečna.
Vnaprej srčna hvala za odgovor,
z lepimi pozdravi.
Spoštovani,
žal težko razločim ugotovitve, ki so pogosto pretirane, včasih celo izmišljene, prav tako njihovo zdravljenje. Mirovanje namreč še nikoli ni rešilo nobene zgodnje nosečnosti pred 20. tednom, tudi ob večjih hematomih. Hematom je namreč lahko nevaren le, dokler je v maternici in odriva druga tkiva, ležanje pa lahko kvečjemu zmanjša njegovo čiščenje oziroma izločanje. Utrogestan je sicer v redu in je standardno zdravilo ob grozečem splavu, ampak iz dopisa nisem prepričan, da pri vas sploh gre za grozeči splav.
Spoštovani, prosila bi za pomoč. Noseča sem 21t1d, prvič razen tablet za železo nimam večjih težav (v 13 t enkrat zakrvavela nato 1 dan rjav izcedek). Danes ponoči ko sem odšla na vodo sem, ko sem se obrisala na papirju zasledila dve rdeči piki. Res je da sem malo bolj pritisnila, ko sem bila na vodi saj sem imela to noč močne vetrove in da sem spustila veter med uriniranjem. Kri je morala biti iz vagine saj ko sem obrisala anus prej ni bilo nič zaslediti. Zadevo sem tudi slikala in bi prosila za Vaš nasvet. Zjutraj sem odšla na vodo in ni bilo nič kakor tudi skozi ves dan samo beli tok. Ne želim paničarit ali je bilo možno da je bilo to od preveč napenjanja. Ranic na zunanjem splovilu ni videti. Teden prej sem imela pregled pri ginekologu, mv zaprt in 47 mm zato sem vsaj tu pomirjena. Me pa vseeno skrbi ker je bila videti svetla kri četudi veliki piki nekaj mm. Najlepša hvala za pomoč. Lp V.[attachment=0]20160418_113621.jpeg[/attachment]
Spoštovani,
to, kar se vidi na sliki, ni skoraj nič. Mislim, da so skrbi odveč.
Spoštovani!
Stara sem 35 let, tretjič noseča (1. UPN l. 2008, 2. SS 2013). Sem v 7. tednu. Tri dni nazaj sem na hlačkah opazila za velikost manjšega oreha velik rjav izcedek. Seveda sem se ustrašila, ker sva s partnerjem načrtovala otroka več kot dve leti. Naslednje jutro na UZ ni bilo videti, da bi bilo kaj narobe, plodek je lepo viden, prav tako srček. Ginekologinja meni, da je šlo za vgnezditveno krvavitev in da sva se z otročkom “povezala”. Dala mi je dabroston (škatlica in pol, ki ju je imela v ambulanti) po naslednji shemi:
3 dni 3 X po eno tbl
nekaj dni 2 X po eno tbl
zadnjih 5 dni po eno tbl
izcedek je tudi danes prisoten, ampak v minimalnih količinah, na hlačkah ga praktično ni, torej samo na toaletnem papirju. Trebušnih krčev nimam.
Prosim vas za komentar glede jemanja dabrostona v mojem primeru. Vem, da sem v tednu, ko je še težko napovedati izid nosečnosti, pa vendarle bi vas prosila, da mi še odgovorite, kako je res z rjavim izcedkom in ali ne gre nemara že za napovedujoči splav. Nobena od kolegic in znank ga ni imela, zato sem zelo zaskrbljena.
Morda še podatek, ki bi vam lahko koristil; imam namreč številne miome zelo majhne velikosti, ki naj bi bili subserozni in naj ne bi motili vgnezditve. Imajo tudi oni morda vseeno kakšen vpliv na izcedke?
V naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Pozdravjeni.
Žal nikjer nisem zasledila da bi bil kje isti primer zato se obračam na vas. Se pa že v naprej opravičujem če sem kje spregledala enako vprašanje.
Noseča sem 21/1t in mi je zdravnica zapisala tole: posteljica spredaj in zadaj, zrelost 0, odnos do NMU – zadaj do nmu. Mi lahko poveste kaj to pomeni, če sploh kaj pri teh tednih nosečnosti.
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Spoštovani,
blage krvavitve v nosečnosti ob živem plodu so večinoma res posledica odpiranja žil v maternični sluznici, med tem ko tkivo trofoblasta (bodoče posteljice) vdira v sluznico in si jo prisvaja. Če pri tem trofoblast naleti na večjo arterijo, ta lahko poči in curek krvi dejansko lahko povzroči tudi splav. na ves ta proces nimamo popolnoma nobenega vpliva, tudi s hormoni kot je Dabroston ne, zato se mi zdi to odmerjanje zdravil v že UZ vidni nosečnosti popolnoma nesmiselno in samemu sebi namen. Na srečo vsaj ni škodljivo. Skratka, Dabroston nima več prav nobene funkcije, ker morebitnega splava v tej fazi nosečnosti ne more več preprečiti, če se ima namen zgoditi. subserozni miomi res neposredno na nosečnost nimajo vpliva, dokler so majhni in neproblematični. Lahko pa se v naslednjih 2 mesecih še precej povečajo.