Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva krvavitev v 6.tednu nosečnosti

krvavitev v 6.tednu nosečnosti

Pozdravljeni,

Sem v 6. tednu nosečnosti, zadnja menstruacija je bila 11.12.2005. Pri ginekologinji sem bila 19.1., z UVZ je potrdila, da je v maternici gestacijska vrečka, ni pa še videla ploda. Pred tremi dnevi sem začela krvaveti, kri se je ulila nenadoma, čutila sem kot, da mi uhaja seč. Krvavitve je bilo hitro konec, 2 x se je ulilo, po dveh urah ni bilo nič več. Šla sem na urgenco, kjer so mi opravili pregled in z UVZ ugotovili, da v maternici imam gestacijsko vrečko, niso pa videli ploda. Zdravnica je rekla, da ob desnem jajčniku vidi nekaj sumljivega, kar bi lahko kazalo na izvenmaternično nosečnost. Vzeli so mi kri za testiranje hormona S-HCG. Naslednje jutro sem prišla spet, povedali so mi, da je vrednost S-HCG 31837 U/L. (ali je to normalna vrednost za tako nosečnost?).To naj bi pokazalo, da se plod morda razvija v jajčnikih, saj ga v gestacijski vrečki v maternici niso videli. Ko me je z UVZ pregledal še en zdravnik, je ugotovil, da je v gestacijski vrečki v maternici plod velik 3mm. PSU niso še zaznali. Omenil pa je, da na desnem jajčniku res zgleda, kot da bi tudi tam imela gestacijsko vrečko. Vendar je rekel, da je to tako redek primer, da bi bila hkrati v maternici in izven nje noseča. V kolikor je to res, kako naj ravnam, strah me je namreč, da bi res lahko šlo še za izvenmaternično nosečnost in da mi v tem primeru ne poči jajcevod??? Bolečin nimam nobenih, samo slabosti čez cel dan. Kakšen je morebitni vzrok za te krvavitve? Že v prejšnji nosečnosti sem krvavela v 14. tednu, niso mi povedali zakaj, rodila pa sem zdravo deklico. Ker je moja osebna ginekologinja na dopustu, imam možnost obiska pri njej šele naslednji teden. Ali bodo takrat že vidni srčni utripi z UVZ?
Najlepša hvala za vse odgovore in pomoč.
Zaskrbljena.

Spoštovani,

če bi bila poleg normalne nosečnosti še izvenmaternična nosečnost, potem bi morala biti na jajčnikih vidni tudi vsaj dve rumeni telesci, saj heterotopni nosečnosti izhajata vsaka iz svojega jajčeca. Cista RT pa lahko včasih izgleda podobno kot izvenmaternična nosečnost. Kar bega je izredno visoka vrednost ßhCG pri čemer ni videti ploda oziroma srčnega utripa. Tako visokih vrednosti ne pričakujemo, če nosečnost ni visoka že vsaj 8 tednov, ko pa se vedno vidijo srčni utripi. Žal bom torej podal še tretjo možnost, kar bi utegnilo biti narobe in sicer, da sloh ne gre za vitalno nosečnost temveč za molo hidatidoso. Kakorkoli, kontrolo pričoročam najkasneje čez 1 teden, ko mora biti jasno ali gre računati na nosečnost ali ne.


Spoštovani dr. Pušenjak,
imam samo še eno vprašanje glede vrednosti beta HCG. Ali je ta povišana vrednost beta HCG lahko rezultat večplodne nosečnosti (v družini imamo namreč veliko dvojčkov)? Kolikšna je normalna vrednost beta HCG v 6.tednu?
Hvala še enkrat.

točne vrednosti ni mogoče določiti, daj so pri normalni nosečnosti enakega trajanja lahko tudi do 10x razlie, vendar bi rekel, da bi lahko bile vrednosti nekje med 3.000 in 10.000 IU/L. Dvoplodna nosečnost sicer nekoliko poveča vrednosti hCG vendar prav zaradi naravnih razlik pri enojčkih ni mogoče iz same vrednosti sklepati na dvojčke. Vedeti je treba tudi ,da se vrednost ßhCG vsake 2 – 3 dni podvoji, torej bi že napaka v določitvi starosti 1 tedna za faktor 4 – 8 povečala tudi nihanje v vrednosti ßhCG.


Berem tele forume… na koncu 6.tedna sem zacela krvaveti, danes je ze tretji dan. Vecinoma tukaj pisete o manjsih krvavitvah, rjavih izcedkih, ce prav razumem? moja krvavitev je pa kot menstruacija, kar obilna. Tudi krci so podobni, mogoce celo mocnejsi kot pri MS. Gin nisem vprasala, ce je to abortus, samo narocila me je na UZ, to bo na 6.dan krvavitve, ce se ne bo prenehala do takrat.
Vem, da ne morem nic storiti, ce tale krvavitev pomeni SS, zato nisem panicarila. Me pa vseeno zanima, ce je moznost, da se prod obdrzi pri tako mocni krvavitvi? Ce ne bi ze opravila testa, bi prejsnji dan mislila, da mi je MS 14 dni zamudila….

Spoštovani,
ob prvi krvavitvi v zgodnji nosečnosti se običajno nosečnice ne naroča čez več dni, če še ne vemo ali je nosečnost v maternici ali ne. Ko to enkrat vemo, urgenca ni več aktualna, saj gre potem lahko le za splav ali pač krvavitev v nosečnosti, ki se normalno nadaljuje. Če gre za IMN pa je potrebno ukrepati drugače. Skratka, nujnost pregleda je odvisna predvsem od tega ali je lokacija nosečnosti znana ali ne.


Pozdravljeni.

Zaradi suma na imn pri 6t2d sem opravila odvzem krvi za testiranje beta hcg. Vrednost je bila 18 923+. V maternici je bil viden zgolj mehurcek ki ga ginekolog ni poimenoval. Pripomnil je tudi da je vidno da je bila ovulacija desno in da tam imn ni vidna. Kljub temu pa je pripomnil da dvomi da gre za normalno zdravo nosecnost zaradi velikosti “mehurcka”. Ce sem prav razumela je manjsi kot bi moral biti.

Ali bi pri tej vrednosti beta hcg, v maternici moralo biti vidno kaj vec oz. bi bila imn vidna?

Naj pripomnim da sem junija 2020 bila laparoskopsko operirana. Odstranili so mi izrastline, ki so bile posledica okuzbe z klamidijo. Po operaciji je bilo vse bp in tudi oba jajcevoda sta bila prehodna.

Mi lahko se poveste glede na to da je bila leta 2019 pozdravljena klamidija, leta 2020 ocisceno vse kar je posledica te okuzbe, se lahko vseeno stanje ponovi (mislim na vse te izrastline v maternici in jajcevodih) kljub temu da bakterije nikoli vec po tej okuzbi nisem imela. Niti kake druge.

V pricakovanju vasega odgovora se vam zahvaljujem za vas cas.

Lp

 

Spoštovani,

če se je v maternici videla GV, potem ne gre za IMN, razen, če bi imeli strašno smoli in bi šlo za heterotopno nosečnost (ena v, druga izven maternice), kar se zgodi pri manj kot 1/10000 nosečnostih. Seveda ni rečeno, da gre za uspešno nosečnost, zato je potrebno počakati še vsaj 1 teden, da se stanje ponovno UZ preveri. To je za enkrat vse, kar lahko rečem. Vse drugo bi bilo brezplodno ugibanje ali navijanje.


Hvala za odgovor.

Imam precej velik strah pred ponovno ponovitvijo imn zato preverjam pri vas se enkrat.

Torej prvi izvid beta hcg od 17.6. je bil 18 923.

Drugi 20.6. pa le 33 112.

Narocena sem sele v cetrtek torej 24.6. za kontrolo. Ker se vrednost v treh dneh ni podvojila me je strah da bi vseeno lahko bila ponovno imn.

 

Kar se pa “mehurcka” tice je bil velik komaj par mm. Je mozno da bi pri tej prvi prednosti beta hcgja bila toliko majhna gv.

Se opravicujem ce vam po nepotrebnem jemljem cas ampak res potrebujem drugo mnenje in kdo drug bi bil toliko kompetenten ce ne vi.

 

Hvala in lep pozdrav.

 

če vam kaj pomaga (kar pa dvomim): v medicini je možno tako rekoč vse, torej nihče ne more reči, da to ali ono ni mogoče. Zato se je nehvaležno opredeljevati glede česarkoli, dokler temu niso dorasli bodisi čas ali pa preverljiva dejstva.


New Report

Close