Krvavitev med jemanjem KT
Pozdravljeni!
Diagnosticirana mi je bila globoka endometrioza,za operacijo se nisem odločila,sem pa dobila kt Qlaira,da se izognem krvavitvam,ob katerih sem imela hude bolečine.Sedaj jih jemljem že leto in pol,ampak zadnje tri mesece opažam,da se mi tam nekje po 10 vzeti tabletki pojavijo manjše krvavitve in tudi bolečine v spodnjem delu trebuha ter napihnjenost,kar sploh ni prijetno.Ne vem,če sem se odločila prav,ampak prekinila sem z jemanjem tabletk,ker mislim,da bi mogoče morala začeti normalno menstruacijo,da se mi “sčisti” malo znotraj napetost.Imam tudi kar pogosta vnetja(bel,sirast izcedek,pekoče).. a je možno,da me tudi zaradi tega tako boli(kot bi me včasih nekaj vščipnilo od znotaj)?
Kaj pravite,bi mogče bilo dobro ,da za kakšen mesec prekinem s tabletkami?
Pa še vprašanje,a lahko kljub rahlemu krvavemu izcedku jemljem canesten tablete in kremo za preprečitev vnetja?
Najlepša hvala za odgovor,
Bojana
Pozdravljena!
S tabletkami lahko prekinete, a pričakujte, da se bodo znaki in simptomi endometrioze vrnili. Edina bolj trajna rešitve bi bila operativna odstranitev žarišč.
Pri vseh KT se kot stranski učinek lahko pojavi večja “dovzetnost” za glivična vnetja. Zdravila za glivice lahko uporabljate. Na to temo je na internetu ogromno zapisanega, naj na kratko povzamem:
Glive kvasovke so normalni prebivalec na površinah kože in sluznic. Kislo okolje v nožnici, ki ga vzpostavljajo in ohranjajo mlečnokislinske bakterije (laktobacili), onemogoča razvoj kvasovk. Če se naravno ravnovesje nožnične povrhnjice poruši, dobijo kvasovke priložnost za razmnoževanje, kar se pogosto kaže kot glivično vnetje (vulvo-vaginalna kandidiaza) s srbečico in belim, sirastim izcedkom, z vonjem po kvasu. Zunanje spolovilo je lahko otečeno, rdeče, razpokano, prisotne so lahko bolečine pri spolnih odnosih in uriniranju. Nosečnost, uporaba hormonske kontracepcije, pogosti spolni odnosi, tesna, nezračna oblačila, debelost, stres, potenje, nekatere bolezni (sladkorna bolezen, okvarjena imunost) in uporaba antibiotikov izboljšujejo pogoje za razvoj kvasovk. Glivice so trdovratne in zahtevajo pravočasno zdravljenje, saj redko izginejo same od sebe. Pomagajo antimikotiki, zdravila za zdravljenje glivic, v obliki krem, vaginalet ali tablet. V lekarni je brez recepta na voljo krema Canesten ali Kolorex (za zunanje spolovilo, 5-7 dni 3-krat dnevno) in vaginalete Canesten (3 vaginalne svečke 3 večere zapored), če to ne pomaga pa lahko zdravnik predpiše antimikotike v obliki tablet. Če je porušeno ravnovesje nožnične flore, se lahko kot preventiva uporabijo regulatorji pH nožnice npr. Floragyn, Gynolact, Gynophilus, Multi-Gyn, Alkagin, ipd. S tem v nožnico vnesemo koristne bakterije, ki pomagajo držati kvasovke v šahu in jim ne dovolijo pretirano razrasti.
Matjaž
Zdravo jaz sem vam ze pisala zaradi rjavo- rdecega izcedka med jemanjem kt lindinette sedaj me pa zanima samo se meni so se rjavi izcedki koncali in v sredo bi mogla pridet ‘menstruacija’ ki pa je ni bilo imela sem le malo rdeckasto ko sem odsla na vece…u cetrtek pa sem opazila da se mi je krvavitev pojavila bilo je se kar mocna in s ‘koscki’ trajala je pol urce….naj povem da tabletke niti ene nisem pozabila uzeti ali je moznost zanositve poleg rednega jemanja tabletk???
hvala za odgovor in lp
Aja se opravicujem se enkrat sem pozabila povedati da jemljem kt lindinett in se mi je to ze zgodilo da menstruacije ni bilo tako da mislim da ce je ni bilo med pavzo je niti nebo ne??? vsaj tako mi je kaksno leto nazaj povedal ginekolog ki je nadomescal mojo ginekologinjo…bila sem pa tudi pri ginekologinji ker sem sla po recept za tabletke in mi je povedala da ce sem naredila test in nisem noseca naj lepo naprej jemljem in spremljam “menstruacijo”
spodaj sem vam kopirala moja dva prejsnja sporocila
1)(Zdravo imam eno uprasanje in sicer kt lindinett sem jemala 4mesece potem sem pricela jemati kt dailla in sedaj spet jemljem kt lindinett ze priblizno 4-5 mesecev na zacetki ko sem prvic jemala kt lindinett se mi je pojavila umesna krvavitev in menstruacije ni bilo zato sem menjala kt zal mi pa kt dailla niso odgovarjale zato sem zelela nazaj kt lindinett in vse je bilo uredu menstruacija je prihajala redno trajala 4-5 dni vcasih kak dan manj vcasih kak dan vec no sedaj po 4-5 mesecih jemanja se mi je pri 15tabletki pojavil rjavkast izcedek ki traja ze 2 dni in imam tudi zelo zelo rahle bolecine u spodnjem delu trebuha…(naj povem da sem bila pod stresom zaradi izpitov, naj povem da se mi je izcedek pojavil drugi dan po tem ko zaradi vrocega dneva nisem mogla kaj dosti jest sem jedla sadje) zanima me kaj bi to lahko bilo ali je to normalno da se pojavi izcedek??? naj povem se da imam resnega fanta in tabletke jemljem redno mogoce s kaksnim pol urnim ali urnim razmakom nisem pozabila vzeti niti ene tabletke
prosim za cimhitrejsi odgovor)
2) (Zdravo jaz sem vam ze pisala zaradi rjavo- rdecega izcedka med jemanjem kt lindinette sedaj me pa zanima samo se meni so se rjavi izcedki koncali in v sredo bi mogla pridet ‘menstruacija’ ki pa je ni bilo imela sem le malo rdeckasto ko sem odsla na vece…u cetrtek pa sem opazila da se mi je krvavitev pojavila bilo je se kar mocna in s ‘koscki’ trajala je pol urce….naj povem da tabletke niti ene nisem pozabila uzeti ali je moznost zanositve poleg rednega jemanja tabletk???
hvala za odgovor in lp )
torej to pomeni da ce jemljem tabletke redno in je do zdaj menstruacija bla redna in je zdaj trajala krvavitev le kake pol urce(najbrz zaradi slabe volje in zivcnosti) in sem naredila teste nosecnosti bili negativni to pomeni da mestruacije nebo (vsaj do druge pavze)in da nisem noseca saj bi pomoje ze pokazal nosecnost ali se motim??
pozdravljene !
mene pa nekaj zanima , kt jemljem 2 tedna , začela sem jih z prvim dnevom menstruacije tako kot mi je bilo rečeno pri ginekologu . Menstruacija je trajala 4 dni , na kar 3 dni po menstruaciji se je pojavila šibka krvavitev ki pa traja vse do danes. Je imela katera podoben primer ? mi lahko katera svetuje kaj naredim ?
Pozdravljeni,
na Kt sem prvič, stara pa sem 26 let. NIkoli nisem imela problemov z M, ampak sem se useeno odločila za KT. No kmalu bosta minila dva meseca odkar uporabljam KT Yaz, in sem zaradi dopusta preskočila prve neaktivne tabletke in kar nadaljevala z aktivnimi. Sedaj se druga škatlica bliža koncu, ampak že kak teden se mi pojavlja rdeče-rjav izcedek. Ni ga veliko pa vendar dovolj, da imam tanek vložek. Seda dva dni pa ta izcedek tako močno zaudarja, da me je začelo skrbeti. Nevem, kaj bi to lahko bilo. Prosim vas za nasvet ali karkoli.
hvala in lep pozdrav
Zaradi morja sem si prestavila menstruacijo s kontracepcijskimi tabletkami Yaz….danes sem opazila malo krvi pomešanega z rjavim izcedkom…ali je to normalno ? naj še dodam, da sem imela glivično vnetje nožnice, vendar sem se pozdravila.
Zanima me, če sem prav storila, da bom do konca porabila celo škatlico tablet in ne samo ene tablice…torej menstruacijo sem si prestavila za celi mesec in ne samo za 1 teden.
Hvala za odgovor !
Pozdravljeni,
trenutno jemljem 4. zavoj tabletk Qlaira. So super, z izjemo stalnih vmesnih krvavitev. Ker se mi je precej močna krvavitev z bolečinami v spodnjem delu trebuha pojavila tudi ob tem zavoju, me že zelo skrbi, do svoje ginekologinje pa ne morem. V navodilih piše, da so vmesne krvavitve običajne do 3. meseca jemanja, vendar pri meni sedaj trajajo dlje. Glede krčev je občutek zelo podoben, kot bi imela pravo menstruacijo. Do sedaj trajajo 3 dni in nič se ne zdi, da se bo končalo. Odtegnitvene krvavitve so bile zelo, zelo blage in trajale približno 2 dni. Skrbi me, kako naprej – je zaščita zmanjšana? Ali tabletke niso “prijele”? Drugih težav (npr. prebavnih) nimam. Stara sem 24 let.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
stara sem 25 let in jemljem tabletke Lyndinette20 redno že približno 5 let. Zadnjih nekaj mesecev se mi pojavljajo vmesne krvavitve, običajno teden pred pavzo. Tokrat so bile krvavitve zelo močne, podobno kot menstruacija. Pojavile so se dva tedna pred pavzo. Zdravil nisem jemala, tudi prebavnih motenj nisem imela, prav tako nisem pozabila vzeti nobene tabletke – zadnje leto jih jemljem zelo točno. Menstruacijo sem imela normalno (kot vedno), približno dva tedna nazaj.
Kaj bi lahko bil temu vzrok? Lahko izključim nosečnost? Imam policistične jajčnike in tabletke sem začela jemati zaradi nerednih menstruacij.
Najlepše se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!