Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca krvavitev iz nosu

krvavitev iz nosu

Pozdravljeni,
prosim, da mi pojasnite, kako ravnati ob krvavitvah iz nosu. Mnenja, ki jih dobivam so različna – od tega da mora biti glava nagnjena močno nazaj do tega da mora biti naganjena naprej. Včeraj je moji dveletni hčeri tekla kri iz nosu – jaz sem jo nagnila nad umivalnik z glavico naprej, ker sem tako prebrala v neki reviji. Kri se ji je kmalu ustavila. Zanima me pa, ali sem ravnala pravilno.
Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana Neža,

Vaše ravnanje pri krvavitvi iz nosu pri Vaši hčerki je bilo ustrezno. Glavo je bolje nagniti naprej kot nazaj. V slednjem primeru bo kri namreč zatekala v žrelo, od tam pa bo s požiranjem prišla v želodec, ki ga lahko to razdraži in povzroči bruhanje. Je pa POMEMBNO, da istočasno z nagibom glave naprej stisnemo za 5-10 minut tudi obe nosnici (s palcem in kazalcem) in tako omogočimo nastanek krvnega strdka. Če kri skozi nosnici odteka, se bo strdek težje formiral, krvavitev pa lahko traja dlje.
Če se bodo krvavitve ponavljale, Vam svetujem pregled pri otorinolaringologu!

as. Matija Gorjanc, dr.med.,dr.stom.
maksilofacialni kirurg

Še eno vprašanje, ki se nanaša na krvavitve iz nosu. Zadnje čase -cca 1 mesec imam težave, ki se pojavijo kadar si obrišem nos-po domače- se useknem. Kri se mi kar ulije iz nosu-vedno iz samo ene nosnice. Včasih mi začne teči kri tudi kar tako na lepem.Potem se mi v nosnici naredijo hraste. Do sedaj še nikoli nisem imela takih težav. Naj zato obiščem svojega zdravnika? Kaj bi bilo narobe?A mogoče kej s pritiskom?

Hvala za vaš čas in odgovor
LP

nova
Uredništvo priporoča

Ob ponavljajoči krvavitvi iz nosu je priporočljivo obiskati svojega zdravnika. Vzrok za krvavitve je lahko visok krvni tlak, žilne anomalije v nosni sluznici ali še kup dugih vzrokov. Torej k svojemu zdravniku.

New Report

Close