Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Krvavitev in velikost ploda v 14.tednu

Krvavitev in velikost ploda v 14.tednu

Pozdravljeni dr.Pušenjak,

vem, koliko je bilo že napisanega v zvezi s krvavitvami, in se vam že vnaprej zahvaljujem še za en odgovor, ki jih morate biti včasih zaradi ponavljanja že malce siti 😉.

Torej, že v 8. in 10. tednu trenutne nosečnosti sem imela rjave izcedke, izkazalo se je, da je bil plod do sedaj v redu. V soboto sem dopolnila 13 tednov in imela pravo krvavitev, ki je naslednji dan ni več bilo in se do danes ni vec pojavila. Plod je bil na UZ (urgenca) videti v redu.

Vprasanja, ki jih imam, je ali je sploh možno opredeliti malo bolj eksaktno, kaj pomenijo krvavitve, ki ponehajo in se pojavijo le da na nekaj tednov?
Ali vsaka krvavitev, ne glede na jakost in trajanje pomeni rizično nosečnost in ali je možno, da mi ob povečani aktivnosti pokajo žilice in bi potem takem počitek res kaj pomagal?

Pa še glede velikosti ploda me zanima, kakšne mere ploda so še v mejah normale pri plodu v 14. tednu (torej že dopolnjenih 13 tednov).

Hvala stokrat za ves vaš trud!

LP
Lia_m

žal naše aktivnosti in navodila v zvezi s krvavitvijo v nosečnosti izhajajo zgolj iz dejstva, da se vsi splavi začnejo in končajo s krvavitvijo, pri čemer pa žal ne upoštevamo dejstva, da se mnoge krvavitve ne končajo s splavom in da je izid nosečnosti, vsaj v prvi polovici nosečnosti, neodvisen od aktivnosti, ki jih nosečnica opravlja ali ne opravlja. Tudi pojem “rizična nosečnost” je žal zelo pogosto uporabljen nenamensko oziroma presplošno, vsaj kar zadeva predlaganih ukrepov. Izraz rizičen pomeni le to, da ne vemo, kako se bo nosečnost končala oziroma, da bo verjetno potrebovala več nadzora in/ali ukrepov in nič drugega. Nosečnost, ki jo spremljajo krvavitve v 1. in 2. trimesečju je “rizična” v toliko, ker se okrog 50% teh nosečnosti ne konča skladno z našimi željami, torej med njimi jih več konča s splavom, prezgodnjih porodom ali odmrtjem ploda v maternici. Nič drugega. No, omenjate “povečano aktivnost”. Ne vem, kaj imate s tem v mislih. Povečano aktivnost seveda ob krvavitvah odsvetujemo (npr. športne aktivnosti, spolne odnose, ipd.), ne odsvetujemo pa normalne aktivnosti, kot so gibanje v svoji okolici, prevažanje z avtomobilom, normalna hoja po stopnicah, dvigovanje normalnih bremen ipd. V 14. tednu (to pomeni 7 dnevni razpon) ima plod nekje od 70 mm do 84 mm v dolžino, merjeno od temena do trtice.


Najlepša hvala za odgovor.

Zanima me še glede velikosti ploda, kaj glede na pričakovano velikost ploda, ki ste jo zgoraj omenili pomenili CRL 60mm pri 13t1d nosečnosti? Do prejšnjega tedna pa je bila velikost skladna z pričakovanimi.

Hvala vnaprej. Lep dan vam želim.

Ne vem. Pri CRL 60 mm, bi preveril, koliko uradno to odstopa od trajanja nosečnosti glede na ZM in če je odstopanje enako ali večje od 8 dni, se trajanje prilagodi UZ, sicer se ga pusti po ZM. Zelo preprosto. CRL sicer ustreza manj kot 13 tednom, ne vem pa točno kateri starosti a po drugi strani dvomim, da je razlika več kot 7 dni.


Pozdravljeni še enkrat,

ker je moja ginekologinja odsotna, pojavlja pa se mi vprašanje, ki je zame ta hip ključno, se spet obračam na vas.
Se enkrat povzemam moj problem: že v 8. in 10. tednu trenutne nosečnosti sem imela rjave izcedke, izkazalo se je, da je bil plod do tedaj v redu. V soboto sem dopolnila 13 tednov in imela pravo krvavitev, ki je naslednji dan ni več bilo in se do danes ni vec pojavila. Plod je bil na UZ (urgenca) videti v redu.
Tudi do danes, srede 13.10. se počutim v redu, novih krvavitev ni bilo.

Vprašanje: Na izvidu od dr. iz urgence piše, da mi priporočajo počitek, in tak je bil danes tudi odziv od zdr. sestre od nadomestne ginekologinje, da bi ja morala biti doma na bolniški, jaz pa normalno hodim v službo (pisarniško delo) fizično se tudi sicer ne naprezam, abstiniram od telovadbe in spolnih odnosov. Prosim za vaše mnenje, ali je počitek v celodnevnem obsegu res potreben, ker sem zelo v dvomih, kaj je prav in kaj narobe zaradi različnih mnenj, ki jih slišim iz stroke ginekologije in porodništva.

Hvala vnaprej. Še enkrat. Zgleda boste tudi moj “sopotnik” med nosečnostjo 🙂

Spoštovani,

očitno se boste morali odločiti med različnimi mnenji, ker drugega kot že 1000ič ponoviti ne morem. Vse to mirovanje in počitki na izid nosečnosti v prvih 2/3 nosečnosti nimajo prav nobenega vpliva.


Pozdravljeni dr. Pusenjak,
Pri vas sem bila na nuhalni to soboto 29.8, kjer ste ugotovili, da nosim mo-bi dvojcke. Drugace je bilo na pregledu vse ok, razen tega da imam zaradi starosti (38 let) kar veliko verjetnost za downov sindrom, tako da sem se odlocila se za nipt test. Zadnja mestruacija 5.5, zanositev z ivf, punkcija 16.5. Vceraj sem bila na pregledu pri svoji ginekologinji, kjer sem zacela krvaveti… ze pred tem se opazila svetlo rdec izcedek, ko sem se po uriniranju obrisala. V ordinaciji pa se je dobesedno ulilo iz mene, tako da sem imela krvave noge. Imela sem tudi bolecine v trebuhu, podobne menstrualnim, vendar ne hude. Ginekologinja je naredila vaginalni ultrazvok, ki je pokazal srcni utrip obeh plodov, komentirala je se, da imam matericni vrat zaprt in se nakaj v smislu, da je posteljica nizko, ampak da to pred 16 tednom itak nima pomena. Zakaj sem krvavela mi ni znala pojasniti. Napisala mi je napotnico za urgenco, ce se bo krvavitev stopnjevala ali se ne bo ustavila. Ze vceraj sem imela samo se nekaj kapljic rjavega izcedka in danes zjutraj opazam enako. Kar bi se povedala je to, da zadnje 3 tedne opazam bolecino (ostro bolecino, ki traja 1 sekundo) v predelu vagine, ne v trebuhu. Spolnih odnosov nimam, edino vceraj sem dvignila skatlo tezko 6 kg.
Kupila sem si tudi doppler in danes zjutraj sta bila slisna oba utripa.
Kaj mislite, da bi lahko bilo? In se: po pregledu smo nameravali iti na dopust, kaj mi svetujete glede tega?

Spoštovani,
krvavitve v tem obdobju nosečnosti niso tako zelo redke (okrog 15 do 20%), pri dvo plodnih nosečnostih pogostejše kot pri eno plodnih. Zelo verjetno je res kriv nizek sedež posteljice, kar pa v tem obdobju ni enako kot pri placenti previji (pred ležeči posteljici) po 28. tednu. Kakorkoli, zdravniki imamo pogosto “kompleks”, da moramo nekaj zdraviti, če ima pacient težave in pri tem pogosto pozabimo, kar smo se učili. Prevlada pač psihologija vsevednosti in sramote, če pacientu rečeš, da nad kakšnim problemom nimamo moči. In to je tipičen primer: krvavitev v zgodnji nosečnosti, oziroma tja do 22., 23. tedna. Do takrat medicina nima popolnoma nobenega merljivega vpliva na izid nosečnosti, karkoli že predpišemo ali svetujemo v zvezi s krvavitvijo. Vse kar lahko, je uporaba tehnologije za preverjanje, če je, oziroma so srčki plodov delujoči. Če v tem obdobju pride do splava, ga ne znamo preprečiti. Lahko pa se seveda uspešno pretvarjamo, da to znamo in predpisujemo najrazličnejša zdravila in ukrepe (mirovanje je tipičen nasvet, ki ne privede do ničesar drugega kot do psihoze nosečnice, ker se ji skoraj zmeša od zaprtosti v en prostor in na eno ležišče, kavč, karkoli že… in vest ji stalno kljuje v glavi – kaj pa če bom splavila, ker sem premaknila levo roko malo nad glavo ali, ker sem zakašljala ali…whatever! Lahko dobi tudi globoko vensko trombozo! Verjetnost za kaj takšnega je v nosečnosti 80x večja kot izven nosečnosti! Pa zaprtost črevesja….pa težave s hrano (kaj pa lahko še počneš na kavču drugega kot da se prehranjuješ?…🙂) itd. ipd.
No, sem itak že predolg, ampak ta hip imam slučajno malo več časa! Krvavitev razumite kot potencialno možnost, da se vse skupaj konča s splavom, na katerega pa nimate popolnoma nobenega vpliva in se zgodi v cca 30 do 50% primerih. V bistvu je bolje, če ne mirujete preveč, ker je verjetnost zapletov večja kot je potencial tega ukrepa, da karkoli spremeni. Če krvavite seveda ni ravno prijetno” biti v nekem nakupovalnem centru”, ko vam kri priteče po nogah, …se strinjava?… ampak za vašo nosečnost je v bistvu vseeno, kje ste v trenutku, ko se to zgodi, ker njena usoda ni odvisna od tega. Sem bil dovolj jasen?
V bolnišnico pa morate le, če bi zakrvaveli res izdatno, v kosih ipd. …in še to včasih ni nujno že kar splav.


Hvala za izcrpen odgovor, cenim vaso iskrenost, sem pa seveda se malo bolj zaskrbljena 😀 Se eno vprasanje se mi poraja, in sicer v tem casu je mozen splav ce pride do odmetja ploda ali je lahko se kaksen drug razlog?

ne razumem dobro vprašanja. Kaj mislite s tem če je možen splav če pride do odmrtja ploda. Po odmrtju ploda praktično vedno pride do splava, če mi aktivno splava na sprožimo. če je lahko še kakšen drug razlog za kaj? Nekako ne vem, na kaj se zadnje vprašanje nanaša…


Naj se bolje izrazim, poleg tega, da pride do splava ob odmrtju ploda, kaksni so se drugi razlogi v tem obdobju?

še drugi razlogi za splav? Veliko jih je: nepravilno vraščanje posteljice včasih načne večjo arterijo, ki zakrvavi in preprosto “odplavi” ostali del posteljice in plod – torej dobesedno in povsem “mehanični” splav s curkom krvi, kot si to laično le lahko predstavljamo. Razlogov za odmrtje pa je tudi veliko, od kromosomskih napak preko naključnih razvojnih napak do napak v presnovi, elektrolitskih motenj itd.
