Najdi forum

krušenje zob

Pozdravljeni.

Stara sem 23 let, a imam že zdaj velike težave z zobmi. ne glede na to, da redno pazim na higieno zob in da kot otrok nikoli nisem marala sladkarij, sem imela vedno težave z luknjicami (karies). Pred kakšnimi tremi, štirimi leti pa so se mi zobje preprosto začeli krušiti – pomeni, da se mi del zoba odkrušil ko sem jedla npr. žemljico ali meso itd. (ni nujno, da je bilo kaj trdega). Tako mi je zobozravnik zamenjal že petico levo zgoraj (porcelanast zob), zdaj mi bo moral menjati še šestico levo spodaj, slabo pa kaže tudi za šestico desno zgoraj (manjka že pol zoba). Moram pa pripomniti, da je iste težave imel tudi moj oče, ko je bil mlad oz. ga še zmeraj spremljajo. Ali lahko težavo kako omilim, kaj storiti oz. kaj je vzrok temu krušenju zob?

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

Spoštovana mishika,

če so zobje oslabljeni (velike zalivke) in avitalni (mrtvi), potem lahko pride do krušenja sklenine na mestih, kjer le-ta ni dovolj debela, da bi vzdržala velike obremenitve pri žvečenju.
Če imate več takih zob, potem bi prišla v poštev menjava amalgamskih zalivk s kakšnim novejšim materialom, ki se na zobovino veže tudi kemično in tako deluje tudi kot neke vrste “lepilo”. Izdelava prevlek na takih zobeh pa je še druga možnost.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close