Kri v blatu. Nujno!!!!
Oj!
Po vsej verjetnosti imaš hemeroide!?
Je bila kri sveža, ne koncu in si jo videla posebaj ali je bila pomešana z blatom?
Meni se to zgodi kadar grem na blato in je le-to bolj trdo.
hemeroidi so nekaj zelo pogostega. Lahko so notranji ali pa zunanji. Oboji pa znajo zelo boleti, sploh pri odvajanju bolj trdega blata.
Zdravila so sploh v zgodnji fazi razna mazila v hujših oblikah pa pride v poštev tudi operacija.
Če se ti je to zgodilo prvič ni panike. Če pa se bodo problemi nadaljevali pa posvet pri zdravniku vsekakor ni odveč.
Vse lepo in srečno.
Ne paničari. Navadno so vzrok hemeroidi in so ti priporočali hrano z vlakninami zaradi “boljše prebave”.
Zdaj pa malo pomisli odkod bi lahko krvavela. Prebavila si zamisli kot cev od ust do riti – po domače. Vmes je želodec, ki ga resnično občudujem saj prebavi še tako tečnega šefa.
Se pravi da vsebuje tako močno kislino da ne bi želela priti v stik z njo . Lepa rdeča kri se pa tam spremeni v temno – črno tadevo. To bi bilo v primeru če bi imela kak čir na želodcu.
Vse ostalo je pa nižje oz. pri izhodu.
Po pisanju bi rekla da si mlajša. Vseeno pa če boš še 3,4x opazila kri pa le pojdi k zdravniku da ti napiše kakšno mazilo in naredi rektalni pregled.
Ne vem sicer, čemu služijo vsi ti vprašaji (menda se ja ne razburjaš). Pri hemeroidih ni toliko pomembno, kakšno je bilo blato, ko se je pojavila kri, temveč, kakšno je na splošno. Ker hemeroidi rabijo nekaj časa, da se razvijejo. Itak jih ženske najpogosteje dobimo v času poroda, potem pa nikoli več zares ne izginejo, samo potuhnejo se ob pravilni prehrani. Ta pa vključuje veliko vlaknin, ki mehčajo blato. Itak jih je priporočljivo jesti ves čas, ne samo, če imaš hemeroide.
Bolečine ob iztrebljanju ne čutiš nobene?
Ne, ni treba takoj dirkati k zdravniku.:) V veliki večini so pri teh stvareh krivec res hemoroidi, vendar pa je določen procent možnosti (zelo nizek in predvsem pri starejših ljudeh) za kakšno rakavo obolenje. Torej zdravniki priporočajo, da se v teh primerih človek naroči na pregled. Zdravnik ti bo lahko predpisal pregled blata trikrat zaporedoma, da ugotovi tudi mikroskopsko majhne sledove krvi v blatu, ki se jih ne vidi s prostim očesom. Če gre za raka, so ti testi ponavadi pozitivni.
Sicer je zelo velika verjetnost, da gre za hemoroide, čeprav ne veš zanje, ker pa vedno obstaja zelo majhna možnost raka na debelem črevesu pri sledovih krvi v blatu, je dobro narediti te preiskave. Tudi sama sem jih pred nekaj leti opravila, ko sem opazila kri v blatu. Šlo je samo za notranje hemoroide, za katere pa sploh vedela nisem. Srečno.
Meni se je že večkrat pojavila sveža kri. Zdravnica mi je pred leti rekla,da se mi lahko občasno malce rani črevo, ker premalo pijem. Brez panike lepo počakaj nekaj dni in če se ti bo še pojavilo, kar pojdi na pregled. Praviloma sveža kri v blatu ne pomeni kaj hujšega, temna pa prihaja od znotraj in je treba pod nujno k zdravniku.
Moj oče ima hemeroide in vem, da večkrat ko se malce prekrši pri prehrani, opazi v blatu svežo kri. Ker ima notranje hemeroide, jih seveda ne vidi, jih pa baje precej dobro čuti. Hemeroidi namreč lahko tudi zelo bolijo. Načeloma pa je baje tako, da če gre za večje količine krvi, ki je sveža, le ta izhaja nekje iz predela črevesja, ča pa gre za temno kri, pa ta izhaja iz višjih predelov prebavil (dvanajsternik, želodec), saj se le ta že prebavlja zato je temna. Je pa tako, da menim, da zaradi kapljice krvi, ki je sveža ne rabiš paničarit. Ko boš krvavela obilneje kot odvajala blato, takrat pa je že precej kritično in to neglede ali gre za temno ali pa svežo kri!
Lahko gre za analne razpoke
Analne razpoke se pojavijo na predelu, kjer je analna odprtina in iz katere se izloča blato. Analne razpoke so lahko trenutne, če pa trajajo več kot šest tednov, govorimo o kroničnih. Simptomi so dokaj podobni kot pri hemoroidih, saj pacienta navadno peče, srbi, pogosto pa opazi tudi kri v blatu. Ta se najpogosteje pojavi na začetku te nevšečnosti, na kronični stopnji pa se krvavenje ponavadi ustavi. Nekateri ljudje zaznavajo tudi srbečico na koži okoli anusa.
Pozdravljeni vsi,
Naj vam najprej napisem, da je povsem normalno da se nekdo prestrasi ali celo zapanicari ko opazi, da iz zadnjika krvavi. Vsakrsno krvavitev iz zadnjika je potrebno jemati resno ne glede na to ali gre zgolj za hemeroide, zapeko ali pa zal za kaj hujsega. Zal v sodobnem svetu tudi ni res, da imajo raka na crevesju samo starejse generacije, cetudi vas nocem starasit, dejstvo je pac tako.
Razresili ste ze,da ce je blato temno (govorimo o skoraj popolnoma crni bravi), potem krvavitev prihaja iz visjih delov torej dvanajsternik,zelodec,lahko tudi poziralnika), v tem primeru je obisk zdravnika zelo nujen. Kadar opazite svezo torej rdeco kri pa gre ponavadi za krvavitve iz crevesja…kaj to pomeni? To pomeni, da imate lahko hemeroide, pri hemeroidih boste pri opravljanju potrebe vecinoma delezni tudi zelo mocnih bolecin, vcasih tudi tako mocnih, da najraje nebi odsli na potrebo. Blato je v teh primerih lahko mahko ali trdo. Lahko je kri na paperju tudi kadar ste zaprti in trpite za zapeko, takrat vam ob napenjanju lahko poci kaksna zilica – bistvo je da spremenite prehrano. Lahko pa so tezave tudi vecje in gre za fistule, razpoke v anusu in crevesju, zal izjucen ni tudi ulcerozni kolitis in chron …
Zdaj pa k dejstvom, krvavitev iz zadnjika ni hec, ne glede na to kaj menite da je vzrok, je obisk zdravnika obevezen! Zakaj? Prav je da si zdravnik belezi vase zdravstveno stanje, namrec lahko se zgodi da vam bo zdravnik pravtako kot je marsikdo tu napisal rekel eh imate hemeroide – cetudi jih ne boste imeli….to se je zgodilo tudi meni…zdravnica mi je govorila da imam hemeroide ceprav me pri odvajanju blata ni nic nolelo…no zadeva se je poslabsala pristla sem na urgenci in diagnosticirali so mi chronovo bolezen. Niti ena preiskava pa ni nasla enega hemeroida. Vendar pozor ne zelim vas strasit samo zelim povedati da moznosti za krvavitev je veliko …lahko so manj nedolzne ali zelo resne….vsaka krvavitev pa je slaba, zato le pogumno k zdravniku naj vam ne bo nerodno, zdravnikom tudi vedno povejte za vse tezave s katerimi se srecujete pri odvajanju.
Pa srecno in obilico zdravja.