Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Proktologija Kožna sprememba ob anusu

Kožna sprememba ob anusu

Spoštovani,

Stara sem 55 let in zadnje čase imam težavo ki me skrbi.

Pri odvajanju blata nimam težav, tudi bolečina ni prisotna. Če si zadnjik ogledam in malo razprem vidim nekaj malih modrikastih kroglic- to so verjetno zunanji hemeroidi, ki pa niso boleči.

Skrbi pa me sprememba, ki sem jo opazila  ob anusu. Locirana je   nekje 0.5 cm od  anusa, koža je videti bolj nagubana, sprva sem mislila da gre za izrastek vendar ko sem z roko kožo rastegnila sem videla da ni izrastek.

Ta nagubana koža oziroma sprememba je velika nekje pol cm. Sprememba ne boli in ne peče.

Opazila sem jo pri v vsakodnevni negi kože zadnjika. Skrbi me da nebi šlo za kaj nevarnega, kot je rak.

Rosim za vaše mnenje.

Lp

Odgovor na objavo uporabnika
JANA709, 21.06.2025 ob 15:30

Spoštovani,

Stara sem 55 let in zadnje čase imam težavo ki me skrbi.

Pri odvajanju blata nimam težav, tudi bolečina ni prisotna. Če si zadnjik ogledam in malo razprem vidim nekaj malih modrikastih kroglic- to so verjetno zunanji hemeroidi, ki pa niso boleči.

Skrbi pa me sprememba, ki sem jo opazila  ob anusu. Locirana je   nekje 0.5 cm od  anusa, koža je videti bolj nagubana, sprva sem mislila da gre za izrastek vendar ko sem z roko kožo rastegnila sem videla da ni izrastek.

Ta nagubana koža oziroma sprememba je velika nekje pol cm. Sprememba ne boli in ne peče.

Opazila sem jo pri v vsakodnevni negi kože zadnjika. Skrbi me da nebi šlo za kaj nevarnega, kot je rak.

Rosim za vaše mnenje.

Lp

Pozdravljeni! Koža okoli zadnjika je že fiziološko nagubana, z leti pa lahko tudi izgubi elastičnost in postane poudarjena. Imenuje se preprosto tako kot izgleda – analna kožna guba.
v kolikor je drugačne barve ali strukture kot okoliška koža, oziroma če bi vas skrbelo pa priporočam pregled, da se spremembo opredeli.

lp,

Spoštovani,

Najlepša hvala za tako hiter odgovor.

Povedati moram, da ta sprememba ni na mesto kjer je sfinkter anusa, pač pa prebližno nekje 1cm stran in ne gre za kožno gubo, to vem kako izgleda. Sprememba bi rekla da je na koži ob anusu, to mesto ki je veliko nekako pol do 1cm je videti malo dvignjeno nad nivojem kože in je zgubano.

Glede nato, da sem na vse stvari na koži spolovila in zadnjika zelo pozorna(imam postavljeno diagnozo Atrofična vulvarna distrofija, kar naj bi slo za lihen sclerosus) me zanima ali bi ta sprememba bila povezana s tem? V kolikor bi lahko šlo za to me zanima kakšno terapijo vi predpisujete v tem primeru na področje okoli anusa oziroma okoliški koži?

En zunanji HEMEROID se mi je malo povečal. S čim lahko mažem? Trenutno že nekaj dni močno kašljam pa me zanima ali je možno, da se zaradi kašlja povečajo zunanji hemeroidi?

Lp

JANA709, 21.06.2025 ob 20:54

Spoštovani,

Najlepša hvala za tako hiter odgovor.

Povedati moram, da ta sprememba ni na mesto kjer je sfinkter anusa, pač pa prebližno nekje 1cm stran in ne gre za kožno gubo, to vem kako izgleda. Sprememba bi rekla da je na koži ob anusu, to mesto ki je veliko nekako pol do 1cm je videti malo dvignjeno nad nivojem kože in je zgubano.

Glede nato, da sem na vse stvari na koži spolovila in zadnjika zelo pozorna(imam postavljeno diagnozo Atrofična vulvarna distrofija, kar naj bi slo za lihen sclerosus) me zanima ali bi ta sprememba bila povezana s tem? V kolikor bi lahko šlo za to me zanima kakšno terapijo vi predpisujete v tem primeru na področje okoli anusa oziroma okoliški koži?

En zunanji HEMEROID se mi je malo povečal. S čim lahko mažem? Trenutno že nekaj dni močno kašljam pa me zanima ali je možno, da se zaradi kašlja povečajo zunanji hemeroidi?

Lp

Lp!
Za atrofični lichen je v bistvu celo značilno, da poteka v obliki peščene ure od spolovila, preko presredka do zadnjične odprtine v hujših oblikah. Glede na to, da imate diagnozo je vsekakor možno da se vam je pojavilo žarišče tudi na tem predelu. Zdravimo večinoma s kortikosteroidnimi mazili in negovalnimi mazili.

Tudi glede hemoroida ste pravilno sklepala, da je lahko od kašlja. Kakršnikoli napori, težje odvajanje, napenjanje, kašelj, kihanje, dvigovanje lahko povzroči zunanje hemoroide.

Spoštovani,

Hvala vam za hiter odgovor.

Zanima me s čim naj namažem ta povečan zunanji hemeroid? Povedati moram, da skrbim za nego kože na tem predelo že skoz. Po vsakem odvajanju si zadnjik zmasiram z orokavicenim prstom in ogničevim mazilom. Po umivanju si predel okoli zadnjika namažem z Bepantem mazilo. Kadar čutim da me koža v predelu zadnjice draži pa sem par dni nanašala Elokom, nato pa za kakšen teden ali 2 Protopic, ta naj nebi tanšal kože. Tako so mi svetovali za terapijo Lihna tudi na spolovilo.

Zanima me na kaj moram biti pozorna pri tej spremembi, ki sem jo opazila? Skrbi me da ne gre za kakšno rakasto spremembo. Ali se vidi če gre za kaj sumljivega?

Ne vem ali naj sedaj na to spremembo pričnem nanašati Elocom, kot je svetovanju pri lihnu ali naj nanašam samo negovalna mazila?

V kolikor bi se oglasila v vaši ambulanti na pregled in bi ocenili, da je sprememba sumljiva opravite tudi biopsijo te spremembe oz. kako to opredelite?

Trenutno čakam na operacijo možganske anevrizme in sedaj me še ta sprememba skrbi.

Prosim za vaš nasvet.

Lp

JANA709, 22.06.2025 ob 11:03

Spoštovani,

Hvala vam za hiter odgovor.

Zanima me s čim naj namažem ta povečan zunanji hemeroid? Povedati moram, da skrbim za nego kože na tem predelo že skoz. Po vsakem odvajanju si zadnjik zmasiram z orokavicenim prstom in ogničevim mazilom. Po umivanju si predel okoli zadnjika namažem z Bepantem mazilo. Kadar čutim da me koža v predelu zadnjice draži pa sem par dni nanašala Elokom, nato pa za kakšen teden ali 2 Protopic, ta naj nebi tanšal kože. Tako so mi svetovali za terapijo Lihna tudi na spolovilo.

Zanima me na kaj moram biti pozorna pri tej spremembi, ki sem jo opazila? Skrbi me da ne gre za kakšno rakasto spremembo. Ali se vidi če gre za kaj sumljivega?

Ne vem ali naj sedaj na to spremembo pričnem nanašati Elocom, kot je svetovanju pri lihnu ali naj nanašam samo negovalna mazila?

V kolikor bi se oglasila v vaši ambulanti na pregled in bi ocenili, da je sprememba sumljiva opravite tudi biopsijo te spremembe oz. kako to opredelite?

Trenutno čakam na operacijo možganske anevrizme in sedaj me še ta sprememba skrbi.

Prosim za vaš nasvet.

Lp

Glede zunanjega hemoroida nadaljujte kot do sedaj. Če je sprememba bolj nabrekla lahko tudi hladite, sploh v trenutnem vremenu in vročini. Če se bo še večal, lahko vključite še npr. Detralex tbl. Zunanji hemoroidi praviloma samo izginejo v nekaj tednih, zato kirurška terapija običajno ni potrebna.
Glede spremembe pa vam svetujem da se opravi pregled v živo, ker na podlagi opisov ali slik je diagnoze nemogoče postaviti, zato tudi ne morem komentirati, kaj naredite s terapijo.
Biopsija se naredi v primeru da je sprememba sumljiva ali diagnoza nejasna.
vsekakor pa je prioriteta operacija, ki vas čaka.

Spoštovani,

Hvala za vaš odgovor.

Glede nato, da bo predvidoma operacija možganske anevrizme šele nekje v roku 2-3mesecev me zanima ali lahko s pregledom spremembe počakam in opravim to po posegu? Skrbi me namreč, da če bi šlo za kaj nevarnega, da nebi zadeva preveč napredovala.

Ker je sprememba blizu anusa me zanima ali to področje pokriva dermatovenerolog ali proktolog?

Skratka zanima me ali se lahko oglasim na pregled tudi v vaši samoplačniški ambulanti in kje se je možno naročiti?

Lp

JANA709, 22.06.2025 ob 18:03

Spoštovani,

Hvala za vaš odgovor.

Glede nato, da bo predvidoma operacija možganske anevrizme šele nekje v roku 2-3mesecev me zanima ali lahko s pregledom spremembe počakam in opravim to po posegu? Skrbi me namreč, da če bi šlo za kaj nevarnega, da nebi zadeva preveč napredovala.

Ker je sprememba blizu anusa me zanima ali to področje pokriva dermatovenerolog ali proktolog?

Skratka zanima me ali se lahko oglasim na pregled tudi v vaši samoplačniški ambulanti in kje se je možno naročiti?

Lp

Lahko počakate, čeprav zakaj pa ne bi opravili pregleda prej? Bote vsaj vedela “pri čem ste”.
Za boljšo opredelitev je na mestu dermatolog, operacije, če so potrebne, pa se večinoma izvedejo v proktoloskih ustanovah.
V Sloveniji je več proktoloških ustanov, poglejta katera vam je najbližje, kar nekaj jih deluje tudi na koncesijo in so pregledi in posegi možni na napotnico.
tudi če je sprememba takšne narave, da bi zahtevala odstranitev, se zaradi potrebe anestezije (verjetno še ne bi delalo v lokalni) počaka da opravite operacijo anevrizme. Jaz mislim da do pregleda lahko pridete že prej, če bi bila potreba pa še odstranitev načrtuje po vaši operaciji in se s tem izgubi najmanj časa.

Spoštovani,

Hvala vam za odgovor.

Danes sem klicala v Zdrav splet ter se želela naročiti k vam na pregled.

Povedali so mi, da boste dalj časa odsotna in da vas nadomešča druga dermatologinja. Gospa s katero sem govorila ni prepričana če bi moj primer bil za dermatologa ali bolj za proktolog.

Sedaj ne vem kaj storiti in h komu se naročiti. Šla bi itak kot samoplačnik ker se sicer predolgo čaka.

Prosim za nasvet h komu na pregled, vse skupaj me psihično izčrpava.

Lep dan še naprej.

Res je, odsotna sem vsaj do marca naslednje leto 🙂

Kolegica, ki me nadomešča, prav tako sodeluje z našimi proktologi, tako kot jaz. Tako da svetujem dermatološko opredelitev spremembe, če pa bi bilo karkoli treba, pa vas lahko kolegica dermatologinja usmeri tudi k našim proktologom.

Najlepša hvala za vaš nasvet.

Vse lepo vam želim, verjetno ste na porodniški, tako da veliko cartanja z vašim otročkom. 😊

Vse pohvale vam, da kljub temo posvečate svoj čas in odgovarjate na forumu. Veliko je vredno ko je človek v stiski, da dobi informacijo in usmeritev za naprej.

Mogoče samo še eno vprašanje, ali lahko jemljem Detralex tablete kljub možganski anevrizmi?

S pozdravi

JANA709, 23.06.2025 ob 12:34

Najlepša hvala za vaš nasvet.

Vse lepo vam želim, verjetno ste na porodniški, tako da veliko cartanja z vašim otročkom. 😊

Vse pohvale vam, da kljub temo posvečate svoj čas in odgovarjate na forumu. Veliko je vredno ko je človek v stiski, da dobi informacijo in usmeritev za naprej.

Mogoče samo še eno vprašanje, ali lahko jemljem Detralex tablete kljub možganski anevrizmi?

S pozdravi

Kolikor sem poskušala najti kot kontraindikacijo je nisem, tako da ni znano da bi detralex poslabšal ali se ne bi smel jemati.
Spada v skupino flavonoidov, za katere se celo sedaj preučuje nevropotektivne učinke. Deluje predvsem na vene sicer, učvrsti stene.

Objava čaka odobritev

MedAsk

MedAsk je najnaprednejši pomočnik, ki se bo z vami pogovoril o vaših simptomih in vam pomagal razumeti kaj se dogaja z vašim zdravjem.

Chat

New Report

Close