kostanjeva potica
Jaz imam 2 recepta za kostanjeve rezine.
KOSTANJEVE REZINE I.
Biskvit:
4 jajca
10 dkg lešnikov oz. orehov
3 dkg drobtin (piškotnih)
2 dkg čokolade
10 dkg sladkorja
Jajca loči. Ostale sestavine dodaj. Speci biskvit. Biskvit mora š speči v škatlastem modelu kot srnin hrbet.
Nadev:
1 kg kostanjevega pireja ( po želji lahko manj)
12 dkg sladkorja
10 dkg masla
1žlica ruma
3 dcl sladke smetane
V model za srnin hrbet daj plast kreme, nato plast sladke smetane. Vse daj za kakšno uro v hladilnik. Nato obrni model narobe in polij s čokoladnim oblivom.
P.S.: Jaz tega recepta še nisem preizkusila ker je bil enkrat v neki hrvaški oddaji. Njabrž ga bom v kratkem preizkusila in ti odpišem.
KOSTANJEVE REZINE II.
Biskvit:
5 jajc
15 dkg sladkorja
12 dkg moke
1/2 pecilnega
Jajca loči. Dodaj ostale sestavine. Speci biskvit.
Peci 15 – 20 min pri 180 stopinj.
Krema:
25 dkg kostanja
1/4 l mleka
4dkg masla
1 rumenjak
2,5 dkg sladkorja
4 dkg ogrete čokolade
1,5 žlice ruma
1 dcl sladke smetane
Kostanj olupi in popari ter odstrani kožico. Skuhaj ga v vrelem mleku 30 min. Nato ga zmečkaj. Dodaj maslo, rumenjak, sladkor in drugo.
Biskvit prereži na pol. Navlaži ga s kompotom. Premaži s kremo in nanj položi drugo polovico biskvita. Nato zopet navlaži biskvit in na vrh namaži s sladko smetano. Posuj s čokoladnimi mrkvicami.
KOSTANJEVA TORTA
SESTAVINE – TORTA – 12 DAG MOKE, 1/2 ZAVITKA PECILNEGA PRAŠKA, 20 DAG SLADKORJA V PRAHU, 2 VANILI SLADKORJA, 4 JAJCA, 8 DAG MASLA ALI MARGARINE, 20 DAG KOSTANJEVEGA PIREJA (ALI Z VILICO ZDROBLJENI KUHANI KOSTANJI NA ČIM MANJŠE KOŠČKE) , 1/4 L SLADKE SMETANE
PRIPRAVA – NAJPREJ LOČIMO BELJAKE IN RUMENRKE, IZ BELJAKOV STEPEM SMEG, NATO PA PENASTO UMEŠAM MASLO, DODAM SLADKOR V PRAHU, 1 VANILI SLADKOR IN RUMENJAKE. V RUMENO MASO DODAM KOSTANJEVE KOŠČKE NA TO MASO GOR NALOŽIM SNEG IN NATO GOR MOKO PA PECILNI PRAŠEK. ZMEŠAM IN TAKOJ DAMO V PEKAČ ZA TORTE. PEČEM PRI CCA 180 C 40 DO 50 MIN (OZ. TOLIKO, DA JE PEČENO – NOŽ ZABODEMO V SREDO TORTE, PEČENO JE, KO JE IZVLEČENI NOŽ SUH)
OHLADIM.
OHLAJEMO TORTO PREREŽEM, SPODNJI DEL NAMAŽEM Z MARMELADO IN DAM GOR STEPENO SLADKO SMETANO Z DODANIM VALILI SLADKORJEM.
TUDI OKOLI IN PO VRHU JO NAMAŽEMO Z MARMELADO, NATO JO PRELIJEM Z ČOKOLADNO GLAZURO (STOPIM ČOKOLADO NAD SOPARO, DODAM MALO MASLA IN NAMAŽEM).
GLEDE NA TO, DA IMAŠ TI 60 DAG OLUPLJENEGA KOSTANJA, TI SVETUJEM, DA OSTANEK ZMRZNEŠ, POTEM PA NAREDIŠ KOSTANJEVO TORTO TAKRAT, KO KOSTANJA VEČ NE BO.
POZDRAVČEK MATEJA
V knjigi A. Goljata Potice je naslednji nadev za kostanjevo potico:
40 dag kostanjevega pireja,
15 dag sladkorja
2 jajci,
1 dl goste sladke smetane
5 dag piškotnih drobtin
limonina lupina
maraskino
kostanjev pire zmešamo s sladko smetano, jajci in sladkorjem, aromami in dišavnicami, namažemo po testu ter potresemo s piškotnimi drobtinami. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Tesno zavijemo. Položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo in vzhajamo. Pred peko na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc in pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Uporabimo lahko belo, ajdovo, koruzno,rženo ali polnozrnato sladko testo. Čas pečenja 50 min, temp. 190°C ,(vent) 175°C 2-3 stopnje.
Odličen recept za kostanjevo potico 🙂
https://znam.si/recepti-in-hrana/sladice-in-sadje/kostanjeva-potica/