Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina kortikoidna mazila pri otrocih

kortikoidna mazila pri otrocih

Pozdravljeni!

Poznam posledice kortikoidnih snovi, zato ne bi rada pretiravala z njimi. Naš enoletnik ima pod vratom, na zapestjih in po obrazu neko rdečino (predvidevamo, da gre za alergijo). Edino kar pomaga je kortikoidno mazilo. Vendar dva dni po prenehanju mazanja s tem mazilom je stvar ponovno živo rdeča, luskasta, srbi tako, da se spraska do krvi. Poskušamo s hladilnim mazilom, linolafet mazilom, spiramo s hrastovim lubjem, posipavamo s pudrom, pa vendar uspeha ni.

Zdaj pa me zanima, koliko dni (pediater pravi 5, v navodilih piše 14 dni) je dejansko dovoljeno mazanje pri majhnem otroku. Ali je dovolj če npr. mažeš samo 3 dni in se stanje izboljša (seveda se čez dva dni ponovi) ali je bolje mazati več dni, kljub izboljšanju?

A je možno ta začarani krog sploh kako prekiniti?

Hvala za odgovor.

LP, Ivana

Spoštovani!

Na srečo nevrodermitis ni za večno in pogosto tudi mine. Upajmo, da bo kmalu na razpolago tudi mazilo, ki ni kortikosteroid, a ima zelo ugoden učinek pri alerginčih dermatitisih. Na žalost se kortikosteroidnih mazil ne boste mogli čisto izogniti. Nekaj strategij, kako čim bolj omejiti možnos škodo: mažite le, ko ga tudi srbi in psokusite z uporabo “razredčenega” koritkosteroida v drugi podlagi. Preverite vpliv mleka in druge hrane na pojav izpuščaja. Pogosto je hrana “krivec” za nadležne alergične izpuščaje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close