Kontrolna -4razred naravoslovje !!??
Kot bodoča učiteljica lahko povem, da nas na fakulteti učijo vsega tega, kar je Krpica omenila. Upoštevanje razumevanja učenca!!! Prišteti učencu točko, če vidimo, da je nalogo razumel! So določene naloge, ki zahtevajo dobeseden odgovor in so naloge, ki ga ne. Če učiteljica zahteva dobeseden odgovor, mora potem tudi znati zastaviti takšno nalogo, ki bo spraševala po točno tem odgovoru. Tudi meni se zdijo neumna vprašanja, ki v resnici puščajo možnost več pravilnih odgovorov, potem pa otroku ne priznamo točke, ker ni napisal točno tega, kar smo si mi zamislili! Tak sistem otrokom sporoča, da so nagrajeni le če razmišljajo tako, kot mi zahtevamo, samo s svojo glavo ne. Največja neumnost v šolstvu. Pa tudi take teste vidim, kjer učiteljice sprašujejo pravzaprav po mnenju otroka in mu po neki čudni logiki ne dajo vseh točk za njegovo mnenje, ker učiteljici pač ni bilo všeč oz. si je zamislila v svoji glavi pravilno mnenje?!
Vaša učiteljica nima prav. Takšnega ocenjevanja znanja pri učiteljih ne podpiram. Pri učencih je treba iskati znanje, izhajati iz njih. Učenje na pamet in pisanje točno takšnih odgovorov kot si jih zamisli učitelj je ena velika neumnost.
Moji učenci, ki so odgovarjali tako, kot vaša hči, so dobili vse točke, saj so odgovori pravilni in logični.
Se strinjam. Sem učiteljica v 4. razredu.
Pri učencih je treba izhajati iz znanja.
Vendar se ta prijazni svet, izhajajoč iz te misli, hitro poruši, ko učenci že v katerem višjem razredu, kjer so (nekateri!) učitelji bolj ali manj pod pritiskom NPZ, in zahtevajo natančno odgovarjanje na vprašanja; pa to ne velja za zgoraj omenjeni primer, ker je ta jasen in korektno zapisan.
Zakaj? Ne iz lastne hudobije, želje škodovati otroku, pač pa ker premnoga zunanja ocenjevanja znanja (NPZ, teikmovanja, kvizi, da se ne pogovarjamo o maturi) zahtevajo to natančnost in preciznost v izražanju. Roko na srce, tega moramo otroka tudi naučiti…
Dejstvo je tudi, da nekateri otroci na preprosto vprašanje, ki zahteva le nekaj besed, odgovarjajo v doooooolgih stavkih, veliko napišejo, in se potem čudijo, da niso dobili (vseh) točk. In starši z njimi.
Število besed nima veze s pravilnostjo odgovora. “Bluzenje” pove bolj malo o resničnem znanju.
Kje je pa meja med preveč in premalo (natančnosti), pa je velika umetnost ocenjevanja.
na moji OŠ smo imeli nadpovprečno dobre učitelje, ampak vedno se je kak kreten najdu
ampak tko je jeb** ga. hčerki bo moralo zbil. to ni prov, ampak še prevečkrat bo to
mi smo prvi test v SŠ pisali 27/28 kolov
profesor pa je nakoncu reku, da je s tessti dokaj zadovoljen
ocene baje vsi popravijo-znanje pa redko kdo
Zakaj vsi trmarite za 0,5 točke. Meni je na fasku včasih zmanjaklo 0,25 točke in je nisem dobil. Nisem je pa dobil zato, ker obstaja kriterij, kjer jasno piše, koliko točk je potrebno osvojiti za določeno oceno.
Najboljše je imeti kriterij s proceti. 50% je npr za pozitivno oceno. To pomeni, če je v testu možnih 24 točk in učenec osvoji 11,5 točk, kar je 47,9% ocenjeno z negativno. S procenti se da ta “problem” lepo brez zamer rešiti.
Mene bolj kot procenti zanima če je možno da učitelj zanalašč otroku ne da 0,5 točke čeprav bi mu lahko, da bi dobil višjo oceno ker je bolj živahen in včasih moti pouk.( Ker že pri prejšnji nalogi je bilo isto ji je manjkalo 0,5 točke sem šla do učiteljice in ji pokazala odgovor pri katerem je ona napisala 0 točk čeprav je bil odgovor dobesedno isti kot v del. zvezku(sem ga pokazala učiteljici)
pa je rekla, da tega ni opazila čeprav je pred tem rekla, da se je zelo trudila, da bi kje našla tiste pol točke. Tudi pri tem testu bi lahko dobila pri dveh odgovorih pol točke več (ni napisan odgovor dobesedno iz del. zvezka) je pa pravilen (živilo živalskega izvora- jajce ) ker naj bi napisala jedilnik za kosilo saj nikjer ni napisano da naj za kosilo ne bi jedli jajc.(Odgovor učiteljice otroku -za kosilo se ne jejo jajca …).Zanima me ali je to samo moja domneva ali pa je možno, da bi učitelj otroku to delal zanalašč!!!
Živjo, zdaj sem vse komentarje prebrala, stara sem 15 let in hodim v 9 razred OŠ. Vem kako je s to pravičnostjo na tem svetu. Na primer, v šestem razredu, sva jaz in sošolka imeli 41 točk, 41,5 pa je bilo za 5. Pregledali sva test in res, vse je bilo točno. Bili sva razočarani, saj se je šlo samo za pol točke! =( Nato pa naslednji dan pride druga sošolka, ki je prejšnjikrat manjkala in učiteljica ji vrne test in pove:”O, Manuela (ime sem si zmislila), ti pa imaš 37 točk, to pomeni odlično, 5. S sošolko se čudno pogledava in po uri greva k učiteljici in ji razloživa, da ona je imela manj točk in je pisala 5, midve pa več točk in sva pisali 4. In veste kaj je odgovorila? “O, pa res! Ampak, zdaj sem že vpisala v redovalnico. Zdaj ne bom več popravljala, 4 sta pisali.” Nato sva odšli k razredničarki in pogledali sva v redovalnico in ocene ni pisalo. Kar pomeni, da se nama je zlagala. Ker sva bili takrat v šestem razredu, se nisva želeli kregati z učiteljico, ki naju bo poučevala že 3 leta. Niti na pamet pa nama ni kapnilo, da bi klicali starše v šolo, saj to se mi zdi zelo nezrelo. Otrok se mora sam znajti. Oceno sva enostavno morali “pogoltniti” in pozabiti nanjo. In res, še zdaj naju ta učiteljica poučuje, naju je pa kar “vzljubila”. Tako da, draga “Krpica” z oceno se moraš sprijazniti, svoji punčki pa razloži, da svet res ni pravičen, temveč je krut. Nesmisel se je prepirati z učiteljico, katera po tvojem opisu je samovšečna in nesramna. Upam, da ste dojeli, kaj sem želela povedati.
Lep pozdrav
Maja:*
Tudi mi imamo podoben primer iy naravoslovja in sicer v testu je bilo zastavljeno vprašanje ali drži, da je mrak dvakrat na dan. Moj sin je odgovori, da ta trditev drži a mu je prečrtala kot napačno.
Kljub temu, da sem učiteljici poslala iz frana izvleček, da se mrak zgodi dvakrat na dan in sicer zjutraj, in se imenuje jutranji mrak, zora ali svit oziroma čas, ko noč prehaja v dan in večerni mrak, ko dan prehaja v noč in tudi iz i-Učbeniki, kjer je jasno in lepo razloženo zakaj in kako pride do tega pojava, a učiteljica še vedno vztraja pri svojem.
Naslednji teden grem osebno na razgovor z natisnjenimi viri in bomo videli, kakšen je njen odgovor na izpisano črno na belem.