kontracepcijske tablete, nosečnost in vmesne krvavitve
Pozdravljeni!
Že več tednov se mučim z vprašanji, na katere kar ne najdem odgovora.
Zanima me namreč zakaj krvavimo med jemanjem kontracepcijskih tablet. Vem da je krvavitev posledica “odtegnitve” hormonov, zanima pa me, če je ta krvavitev v bistvu enaka tisti pri pravi menstruaciji, vendar v manjšem obsegu? Je torej ta krvavitev posledica luščenja in izločanja maternične sluznice ali ne?
In če je temu tako, zakaj potem že obstajajo tabletke, ki v bistvu ukinejo krvavitve, se pravi da telo ohranjajo na hormonski dozi nonstop? Ali to ne vpliva na samo maternico, glede na to da se sluznica le te, potemtakem sploh ne lušči več?
In še nekaj. Glede na to,da pri oploditvi pride do sprememb v maternici in menstruacije, kot luščenja maternične sluznice ni več, ali potem to pomeni, da tudi v primeru, ko pride do oploditve kljub jemanju koncentracepcijskih tablet, ni več vmesnih krvavitev?
In vendar se tudi med prvimi meseci nosečnosti pri nekaterih pojavijo krvavitve. Posledica česa pa so te krvavitve?
Za odgovore, ki bodo potešili mojo radovednost, se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.
lp, Anja
Spoštovani,
res ste radovedni, sprašujete pa tako kot otrok, ki ga zanima vesolje, pa še ne pozna osnov fizike :-)…za vsako vprašanje potrebujemo nekaj predznanja, sicer odgovor ne doseže svojega cilja, mar ne? Zakaj ženske sploh krvavite, zakaj ob KT, zakaj ob M, kakšne so razlike in kaj krvavi v nosečnosti? 🙂 Kri je pač tekoče tkivo, ki kroži po žilah in v telesu opravlja številne naloge, kar vemo v glavnem vsi in krvavitev pomeni, da to tkivo uhaja iz ožilja na prosto. Zakaj? Ker počijo žile? Zakaj, iz mnogo razlogov, hormonskih, mehanskih, fizioloških, bolezenskih itd. ipd.
Namen M je odstranitev stare, neuporabljene maternične sluznice ter priprava “terena” za novo, ki bo lahko sprejela zarodek v naslednjem ciklusu. To in nič drugega. Če nosečnost ni namen, M niso nujne in jih ženska ne potrebuje, ker od njih ni drugega kot težave, takšne in drugačne, od potrebe po higienskih dejavnostih, potrebe po rabi higijenskioh pripomočkov (ekologija?), stroški itd. ipd. V normalnih hormonskih pogojih je odstranitev stare maternične sluznice, ki je običajno zadebeljena, smiselna tudi zato, da se ta pod predolgo delujočimi hormonskimi spodbudami ne spremeni v novotvorbo, ne dobi atipične zgradbe in se v izjemnih okoliščinah ne spremeni v rakavo.
Po vplivom hormonov KT pa se sluznica stabilizira v stanju, ki je podobno stanju nosečnosti, le da postane tanka in ne raste. Takšna sluznica ne potrebuje cikličnih sprememb in je lahko trajno prisotna, se ne spreminja in ni nevarna, zato so tempirane krvavitve vsake 4 tedne le “ustvarjanje umetnega ciklusa”, za pretentanje okolice, da ni opaziti razlike od ostalih žensk v reproduktivni dobi, v bistvu pa je to povsem nepotrebno. Ta, tako imenovana odtegnitvena krvavitev je posledica upada hormonske spodbude v času 7-dnevnega premora s KT, pri čemer sluznica praviloma krvavi s površine in se ne lušči, saj je za luščenje večinoma pretanka.
V nosečnosti krvavitve povzroča večinoma nepravilno vraščanje posteljice v sluznico oziroma pokanje žilja maternične sluznice, ki jih načenja agresivni trofoblast zarodka, ki si “parazitsko” prilašča materin krvni obtok v lastno korist, pri tem pa včasih pride tudi do manjših ali večjih krvavitev navzven.
tudi to je ena od manifestacij nosečnosti, vendar ni nujno, saj kot sami ugotavljate, do krvavitev prihaja tudi v nosečnosti. Občutek nosečnosti se običajno spontano ojavi pri ženski sami, le ignorirati ga ne sme pod vtisom ,da se s KT ne da zanositi.
Spoštovani,
prebrala sem Vaš odgovor na prvo vprašanje in me zanima, kako je mogoče, da se kljub ‘vzdrževanju’ stalno stanjšane in stabilne sluznice med ciklom jemanja KT vseeno počutim drugače na začetku jemanja kot proti koncu? Če gre le za simuliranje naravnega cikla, in če prekinitve jemanja tablet sploh ne bi bile res potrebne, kako potem to razložimo? Proti koncu cikla se naceloma počutim slabse, tudi dojke so npr bolj občutljive.
Imam pa še eno vprašanje. Stara sem 42 let in jemljem KT 10 let (zadnjih 5 let Logest, ker mi prejšnje variante – Minulet npr – niso ustrezale). Pred pol leta ali malo več so se mi začele dogajati vmesne krvavitve (rjav izcedek, traja 1 dan ali malo vec), približno po polovici tablet (pa ne vedno ravno takrat, lahko tudi prej). Osebna ginekologinja temu ne posveča nobene pozornosti in pravi, da je to normalno in posledica hormonskega neravnovesja. Ali je normalno, če je to skoraj vsak mesec?
Najlepša hvala za odgovor (kako vam uspe odgovoriti na vsa vprašanja…).
Spoštovani,
ne vem in vaše opažanje težko razložim, saj so hormoni v omenjenih KT enake v vseh tabletkah. Teoretično obstajata le dve možnosti, da gre za psihosomatiko, torej nekaj, kar ima izvor v glavi ali, da KT ne zavirajo povsem vašega osnovnega ciklusa in delujejo prvenstveno na osnovi znižanja maternične sluznice ter spremenjene prepustnosti sluznega čepa MV za spermije in ne na osnovi zavore ovulacije, kar bi pa narekovalo uporabo višjega odmerka – npr. prehod iz Logest na Femoden (enak sestava le višji odmerek). Vmesne krvavitve pa res niso nevarne in tudi ne okrnijo kontraceptivnega učinka, če se Kt le redno jemlje.
Pozdravljeni!
Mogoče se Vam bo zdelo moje vprašanje neumno, vendar sem po prebiranju raznih forumov zmedena.
Zanima me, če je menstruacija, ki se pojavi med 7-dvevnim premorom lahko prisotna tudi, če ženska kljub jemanju KT zanosi? Torej, da KT še naprej sprožajo krvavitve, tudi če je prišlo do oploditve?
Če teoretično KT ne bi delovale in bi prišlo do zanositve, ali je možno, da ima ženska še nekaj mesecev normalno (npr. 4-dnevno ) menstruacijo?
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovore!
Lp, Anette
Spoštovani,
čeprav je takšen ritem krvavitev ob KT in nosečnosti nelogičen, pa vendarle sem v svoji karieri 20 let spoznal eno takšno nosečnico, ki je tak vzorec krvavitev v nosečnosti imela (vsaj zatrdila je tako in nimam razlogov, da bi ji bil takrat ne verjel) in je za nosečnost izvedela šele, ko je občutila plodove gibe. Otrok se je rodil povsem brez odstopanj od normale. No, vsekakor gre za izjemno redek fenomen, ki ga ne gre pretiarno posploševati in pripada bolj kategoriji fenomenov: “saj ni res, pa je!”
Hm…KT vsebujejo spolne hormone, ki imajo lahko vpliv na tkiva in organe, odvisne od spolnih hormonov, npr. spolovila in plodila oziroma rodila. Ta se na srečo razvijejo med zadnjimi, torej nekje od 8., 9. tedna nosečnosti dalje, zato kljub občasnemu srečanju s takim problemom, ko zanosi ženska na redni terapiji s kontraceptivnimi tableti, praviloma ni posledic, če to ugotovi pred 12. tednom nosečnosti. Sam imam sicer tudi osamljeno izkušnjo z nosečnico (seveda za splošno sklepanje ni zadostna), ki je KT jemala do 20. tedna nosečnosti, ko je plod pričel brcati ter je rodila normalno deklico.
Pozdravljeni!
Če smem nadaljevati “poizvedovanje”; torej, kot ste povedali obstaja teoretična, sicer zelo maloverjetna, možnost, da se hkrati ob jemanju KT tudi zanosi. Kako, če sploh, bi se dalo to ugotoviti s kakšnimi “očitnimi”, splošnimi znaki, oz. ali bi bila tu najboljša ideja delati test nosečnosti. In glede testa nosečnosti; ker temelji na prisotnosti humanega horionskega gonadotropina (hCG), kakšne so možnosti za “false positive (FP)” oziroma “false negative (FN)” izzid testa – tu me zanima predvsem, ali lahko same KT povzročijo povišanje tudi tega hormona (hCG) in tako lažno pozitiven izzid testa (FP) ali pa skrijejo povečano prisotnost tega hormona? Kateri dejavniki bi lahko še imeli interakcije oz. bi lahko vplivali na FP/FN izzid testa?
hvala lepa za odgovor
lp
Spoštovani,
problema ste se res lotili povsem znanstveno. Nisem prepričan, da se obrestuje delati disertacijo na pojavu, ki se zgodi 1x na 4000 ciklusov uporabe KT, torej 1x v 6 ali 7 reprodukcijskih dobah ženske, ki uporablja KT. Če se nosečnost že zgodi, to v prvem trimesečju tako ali drugače opazi 95% nosečnic (ne vem, kaj jih prešine, da bi bile lahko noseče, a vendarle jih in naredijo test) približno 5% pa se nosečnosti domisli, ko jim začne rasti trebuh in/ali začne plod brcati in morebiti 1 od 100 takšnih nosečnic očitno nikoli sebe ne pogleda v ogledalo in tudi nima nikogar, ki bi jo vprašal, zakaj je kot balon in nosečnost odkrije šele ob konci ali šele ob popadkih. Ob uporabi KT je lažno pozitivnih testov nosečnosti pravzaprav manj kot sicer, ker ni motečih drugih gonadotropinov, ki lahko povzročijo lažno pozitiven test (LH, FSH), ker KT hipofizo povsem zavrejo. Ker hCG izloča posteljica oziroma trofoblast, nanj ne more vplivati prav nič, zato lažno negativnih rezultatov tudi ne pričakujemo.
Spoštovani,
KT delujejo kot kontraceptivne na več ravneh: zavora ovulacije, sprememba cervikalne sluzi, znižanje maternične sluznice. Prav zadnja lahko prepreči vgnezditev zarodka, ki bi nastal kot posledica odpovedi prvih dveh mehanizmov kontracepcije. Sicer pa padec hormonov ob prenehanju uporabe KT ne povzroča splava, saj zarodek preko hormona ßhCG jajčniku sporoča, da obstaja in hormonska spodbuda jajčnika maternični sluznici v tem primeru ne preneha.
Pozdravljeni!
KT jemljem redno dve leti in sem zmeraj dobila v 7- dnevnem premoru menstruacijo. Pred dvema tednoma, ko bi morala v premoru dobiti M pa se ta ni pojavila. Sem pa na dan, ko bi jo morala dobiti, čutila isto bolečino kot jo ponavadi. Ker M nisem dobila, nisem nadaljevala s KT. Nato sem naredila test in je bil negativen. Pred dvema dnevoma pa se je pojavil rjav izcedek, ki ga je zelo malo in ni podoben M. Zanima me kakšna je možnost zanositve ter kdaj bo test sigurno pokazal pravilen rezultat? Slišala sem že za več primerov, ko je test večkrat pokazal negativen rezultat kljub nosečnosti.
Hvala lepa za odgovor.
Lp
spoštovani,
kaj naj zapišem? Tudi, če krvavitve v času premora ni, je potrebno za ohranitev kontraceptivnega učinka naslednji zavitek zalčeti 8. dan po zadnji tabletki, sicer je kontraceptivni učinek prekinjen in zdaj res lahko zanosite, če ne uporabljate dodatne zaščite. Krvavitev lahko v premoru izostane zaradi atrofije maternične sluznice, kar je zgolj dodatno potrdilo o dobrem delovanju KT. V dvomu pa se lahko poslužite krvne preiskave ßhCG, ki nosečnosti nikoli ne prezre.
Pozdravljeni,
stara sem 27 let. Po letu dni premora sem se odločila, da ponovno začnem jemati kontracepcijske tabletke, in sicer Harmonet.
Pred dvema tednoma, ko sem se odločila za tabletke, sem opazila krvavitev, mislila sem, da je menstruacija in zato sem vzela prvo tabletko. Prvi teden je bila ta menstruacija zelo šibka, kot da je ne bi bilo in sem imela samo nežno rdeč izcedek, sedaj sem v tretjem tednu jemanja tabletk pa je krvavitev močnejša. Ker mi se kaj takšnega še ni zgodilo, se pravi, da bi toliko časa krvavela, ponavadi sem krvavela oziroma sem imela ob začetnem jemanju tablekt menstruciji podobno krvavitev le 5-6 dni. Tri dni pred začetkom jemanja tabletk sva imela s partnerjem spolni odnos, ali je možno, da je prišlo do nosečnosti in zato krvavim. Za odgovor se lepo zahvaljujem.
Spoštovani,
če bi bilo prišlo do nosečnosti, bi bil test že pozitiven, sicer pa je najverjetnejši vzrol dolgotrajni krvavitvi dejstvo, da ste ob prvem znaku M začeli s KT. Te s hormoni zavrejo proces luščenja, sluznice, vendar ne dovolj, da bi M ustavili, zato se krvavitev vleče in vleče, včasih tudi ves prvi ciklus. Iz tega razloga sam priporočam začetek uporabe KT 3. ali 4. dan in ne 1. dan, kot piše v navodilih ali kot to priporoča večina ginekologov. Kontraceptivni učinek s tem ni nič ogrožen, le krvavitve so v povprečju krajše.
Spoštovani,
strokovna priporočila so, naj se s KT preneha 3 mesece pred resnim začetkom poskušanja z zanositvijo in naj se hkrati s prenehanjem KT začne uporabljati 0,4 do 0,8 mg folne kisline. Priporoča se FK v obliki metafolina, ki je aktivni presnovek FK in neposredno uporaben v presnovnih procesih, ki to snov potrebujejo (tak pripravek je trenutno samo Femibion). Če do zanositve pride prej pa ni nič narobe.