Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva kontracepcijske tablete in zapleti

kontracepcijske tablete in zapleti

Spostovani,

prvic uporabljam kontracepcijske tablete (ginkeologinja mi je predpisala Minulet). Po navodilih sem jih zacela jemati prvi dan krvavitve in do danes krvavitev se ni ponehala (krvavim ze 9 dni). Sprva je bil izcedek rdec (kot obicajna menstruacija), zadnjih nekaj dni pa je to bolj rdecerjava sluz. Pred uporabo tablet sva s partnerjem sicer imela nezascitene odnose, vendar je bil test nosecnosti negativen; se je pa krvavitev res zacela nekoliko kasneje kot obicajno (obicajni ciklus je 30 do 35 dni).
kaj je po vasem mnenju razlog za tako podaljsano krvavitev? so krive teablete? se bo to ponavaljalo vsak mesec?
hvala za odgovor in lep pozdrav!

Draga paničarka,

prvi pogoj za pričetek jemanja KT je seveda prepričanje, da niste noseči. Če tega pogoja niste izpolnili, je seveda možno, da krvavite tudi zaradi nosečnosti. Sicer pa so ob pričetku jemanja KT z nizkimi odmerki hormonov kakršen je Minulet in drugi gestagensko poudarjene KT, krvavitve kar pogost sopojav in lahko traja tudi do 6 mesecev s presledki. skratka, če boste s ponovnim nosečnostnim testom preverili, da niste noseči, lahko uporabljate KT naprej po 1x na dan ob kolikor je možno istem času dneva +/- nekaj ur.

zdravo.
imam eno kratko vprašanje:če 1 ali 2 na teden jemlješ tablete za spanje(sanval),včasih tudi samo 1 na teden,ali to zmanjša učinek kontracepcijskih tablet, ali SANVAL vpliva kaj na to?

Ne!

se dodatno vprasanje. Ker se mi je menstruacija ta mesec zacela nekoliko kasneje, sem test nosecnosti opravila(clearblue)…in rezultat je bil negativen. zato sem bila prepricana, da je krvavitev menstruacija in sem zacela z jemanjem KT. ali je mozno, da je test pokazal napacen rezultat? menstruacijo/krvavitev sem dobila dva dni po opravljenem testu z negativnim izidom.

kako je s spolnimi odnosi, ce zenska krvavi zaradi teh tablet? ce naj bi krvavitve trajale tudi kaksen mesec…ali to pomeni cel mesec ali vec vzrdznosti??

Ne, test je že pokazal pravi rezultat vendar je teoretično mogoče, da je šlo za tako zgodnjo nosečnost, da je test “še ni zaznal”. če je bila krvavitev po opravljenem testu normalno močna je možnost nosečnosti zelo majhna, skoraj =0. Ker pa je v naravi mogoče prav vse je potrebno misliti tudi “na skoraj nemogoče”. Ponovite testa v primeru dvoma je torej še vedno boljša in na koncu tudi cenejša “varianta” kot “tuhtanje” kaj je lahko narobe. Razen morebitne nosečnsot namreč nič drugega ne more biti več pomembno in lahko takorekoč odmislimo.

Ne, je pa stvar okusa in predsodkov, imeti spolne odnose ali ne. Načeloma pa niso prepovedani.

Pozdravljeni!
Moja težava je ta da jemljem Yasminelle že nekaj časa, sigurno več kot 6mesecev, n do zdaj ni bilo kakšnih večjih težav, razen zdaj pred kratkim tudi so mi odkrili Kandido, kasneje pa sem videla da je navedena med občasnimi stranskimi neželjenimi učinki jemanja tabletk.. Vgl glavna stvar pa je da tabletke jemljem ker sem zaradi izgube telesne teže (katere sem do zdaj pridobila že 6 do 7kg, v osnovi imam 59kg na 169cm) izgubila menstruacijo. obenem so mi z ultrazvokom odkrili da naj bi bile prisotne določene ciste in pa naj bi bila maternična sluznica tako tanka kot bi bila že 10 let v menopavzi.. ko sem izgubila menstuacijo sem bila stara 18 let, zdaj sem 21.. čez deset dni sem prav tako pozvana na kolposkopijo ker je bilo očitno nekaj narobe pri PAPu.. Glavna stvar pa je da dva dni nazaj (ko sem dejansko bila v 11.dnevu jemanja Yasminelle, torej sredini tablice), so se pojavli močni krči, kot do zdaj še nikoli med “normalno menstruacijo” med posameznimi tablicami tabletk.. prav tako krvavim, kot bi imela menstruacijo.. ni mi jasno kako je to mogoče ? Je možno da se je končno vzpostavil nazaj moj lastni menstrualni cikel zdaj po teh letih odkar sem ga izgubila in da se je pojavil kar sredi jemanja tabletk ?? Skrbi me ker boli bolj kot ponavadi, ker se je zgodilo to sredi tabletk, in ker so me pozvali na kolposkopijo, je pa tudi mama imela začetek rakavih celic na materničnem vratu.. upam da ni zdaj ta moja krvavitev kako povezana s tem ?

Upam da boste imeli na to kak odgovor, hvala že vnaprej in lep pozdrav!

ne, med jemanjem kombiniranih hormonskih kontraceptivnih tabletk se ne vzpostavlja naravni ciklus, ker je ta blokiran (ni ovulacij). Od česa trenutna krvavitev sredi ciklusa, povrhu še s krči, res nimam ideje.
Tiste “ciste” zelo verjetno niso ciste, ampak drobni folikli v okviru “policističnih jajčnikov”. To razloži tudi odsotne cikluse pri 18 letih. Lahko samo predlagam, da se oglasite pri svojem ginekologu, ki vam bo predlagal hormonsko terapijo v skladu z objektivnimi ugotovitvami (debelino maternične sluznice in stanjem jajčnikov).

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

Še enkrat lep pozdrav. Zaradi prej opisanih težav sem odšla h ginekologinji, ki je opravila ultrazvok in pregled ter zaradi simptomov ki sem jih opisala, vzela bris na klamidijo, dala sem tudi kri, urina pa nisem mogla zaradi še trajajočih krvavitev… Predpisala mi je tudi že kar Sumamed (2 tabletki, skupaj 1g), katerega sem vzela, po tem, teh hudih bolečin več ni bilo. Napetost v spodnjem delu trebuha in krvavitve so še vedno prisotne. Neuradno sem uspela izvedeti da je bris za klamidijo bil pozitiven, uradno pa domov še nisem dobila nobenega diagnostičnega lista niti glede pregleda, niti glede ultrazvoka/rezultatov brisa in krvi.. Brala sem da s to dozo Sumameda ponavadi uničim klamidijo in da sicer lahko simptomi trajajo še nekaj tednov po antibiotiku preden se umirijo.. Skrbi me pač to da še nisem dobila nobenih rezultatov domov, oz. me niso obvestili po telefonu (ginekologinja je namreč ravno zato prosila za telefonsko) in kljub vsemu me napetost v trebuhu in krvavitve še vedno skrbijo.. Zanima me vaše mnenje o vsem skupaj, hvala lepa že vnaprej!

New Report

Close