Kontracepcija in depresija
Spoštovani doktor Rejec
Mislim, da je najbolje da se obrnem na vas, težava je sicer bolj kompleksna a predvidevam, da mi boste lahko svetovali.
Že kakšna dva meseca jemljem kontracepcijske tablete. Zadnje 14 se počutim naravnost grozno. Jočem se za vsako malenkost, ne vidim več smisla, gnusi se mi fant, gnusim se sama sebi. Počutim se, kot bi bila najslabši človek na svetu. Zdi se mi da me nobeden ne mara, da sem popolna zguba. Prav tako se izogibam družbi, saj se mi zdi, da ne povem nič pametnega. Zanima me ali je možno, da to stanje povzročajo tablete. Nikoli nisem bila pretirano samozavestna, a tako se še nisem počutila. Fant seveda za to ne ve, nočem ga užaliti, ker če bi vedel kaj premišjujem o njem, bi me verjetno takoj zapustil. Vsak trenutek se mi zdi, da bom znorela, ne vidim več izhoda.
Povejte mi, na koga naj se obrnem, ali je bolje da prekinem s fantom, če me ta zveza tako obremenjuje. Sploh se mi pa zdi, da me fant samo izkorišča. Počutim se kot spolni objekt.
Prosim svetujte mi kaj, je z mano kaj narobe?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Polona
Spoštovana Polona,
Pri vseh hormoskih antikonceptivih je kot možni stranski učinek navedena povečana čustvena labilnost, zato je možno, da se pri senzitivnejših osebah pojavijo tudi depresivni simptomi, kakršne navajate.Oglasite se pri psihiatru; pri njem boste dobili po natančni opredelitvi vašega stanja tako konkretna navodila za okrepitev samospoštovanja in po potrebi celo antidepresiv.Odlašanje z obiskom vam ne bo koristilo, s seboj lahko pripeljete tudi fanta, saj bosta tam začela reševati partneski problem ( če ta sploh obstaja, saj je možno, da gre le za vašo bojazen) Obisk pri psihiatru že davno ni več sramota, zato se ne bojte, da bi zgolj zaradi tega izgubili fantovo naklonjenost.
Draga Polona!
Vem, da si že dobila strokovni odgovor, pa vseeno ti bom pisala, ker sama jem KT že 5 mesecev in sem se prva 2-3 mesece počutila obupno, vse to kar naštevaš sama. Z eno besedo depresivna. Še vedno ni uredu. Ker se točno poznam,kakšna oseba sem bila prej, se tolažim s tem, da ko jih bom prenehala, bo zopet use ok. Lahko pa rečem, da jih sovražim; nočem pa prenehat, ker mi je ginekologinja svetovala tako (imela sem namreč hormonsko neravnovesje in moram vzdržat še vsaj 5 mesecev) .Grozno. Iz zelo pozitivne osebe, sem postala živčmna “razvalina”, jok in stok za vsako malenkost. To ti pišem zato, da boš vedela zakaj si takšna in vsekakor KT lahko to povzročajo. sem jedla tudi že kakšne druge in točno vem, kakšne spremembe v telesu se dogajajo.
LP
Spoštovani dr. Rejec in draga Mateja,
zahvaljujem se vama za odgovore. Vendar razmišljam, da bi s kontracepcijo v resnici prenehala, kaj drugega nazadnje lahko dobim kot antidepresive torej tablete na tablete, to pa se v neskončnost ne more vleči, saj bi postala pravi tabletoman zraven. Tudi mene jezijo stranski učinki teh tablet in zdi se mi, da jih imam prav vse kar jih piše gor.
Se bom pa pozanimala pri ginekologinji za kakšne z blažjimi učinki, saj tako res ne morem več ziveti. V resnici se počutim kot spolni objekt, ki se za fantov užitek tako uničuje to pa se mi ne zdi prav do same sebe.
Hvala za odgovore še enkrat
Lp
Pozdravljeni! Imam težavo, ki me muči že kar nekaj časa! S fantom sva skupaj že 5 let! Vendar imava zelo velike težave v spolnosti! Nikoli ne morem imeti spolnih odnosov z njim, ker mi enostravno ni, ali pa me zelo boli! Imam ga zelo rada vendar imava spolne odnose enkrat na 14 dni! Včasih se mi celo njegovi dotiki gnusijo, zelo se razjezim… ali je to povezano s kontracepcijskimi tabletami? jem jih že 2 leti,! Ko pojem škatlico tablet, je moja spolna sla zopet na višku vendar le tistih 7 dni! Poleg tega me še grozno daje nespečnost, ko jem tablete!
HvalaPolona je pisal/pisala:
>
> Spoštovani doktor Rejec
>
> Mislim, da je najbolje da se obrnem na vas, težava je sicer
> bolj kompleksna a predvidevam, da mi boste lahko svetovali.
>
> Že kakšna dva meseca jemljem kontracepcijske tablete. Zadnje
> 14 se počutim naravnost grozno. Jočem se za vsako malenkost,
> ne vidim več smisla, gnusi se mi fant, gnusim se sama sebi.
> Počutim se, kot bi bila najslabši človek na svetu. Zdi se mi
> da me nobeden ne mara, da sem popolna zguba. Prav tako se
> izogibam družbi, saj se mi zdi, da ne povem nič pametnega.
> Zanima me ali je možno, da to stanje povzročajo tablete.
> Nikoli nisem bila pretirano samozavestna, a tako se še nisem
> počutila. Fant seveda za to ne ve, nočem ga užaliti, ker če
> bi vedel kaj premišjujem o njem, bi me verjetno takoj
> zapustil. Vsak trenutek se mi zdi, da bom znorela, ne vidim
> več izhoda.
> Povejte mi, na koga naj se obrnem, ali je bolje da prekinem s
> fantom, če me ta zveza tako obremenjuje. Sploh se mi pa zdi,
> da me fant samo izkorišča. Počutim se kot spolni objekt.
> Prosim svetujte mi kaj, je z mano kaj narobe?
>
> Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
>
> Polona
Spoštovani,
pri zelo občutljivih ljudeh, lahko kt vplivajo na počutje. Naj bi se ti učinki stabilizirali v prvih 6 mesecev jemanja kt. Če po 6. mesecih ne bo boljše, se posvetujte z vašim ginekologom o zamenjavi kt. Danes je na trgu toliko različnih možnosti, da boste sigurno našla nekaj kar vam bo ustrezalo. Iz mojih izkušenj, veliko žensk zamenja vsaj enkrat kt. Lahko se zgodi tudi to, da vam z leti ne bo ustrezala ista kt, niti to ni tako nenavadno.
Lep pozdrav,