Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ortodontija – čeljustna in zobna ortopedija Konec s snevmljivim aparatom?

Konec s snevmljivim aparatom?

Pozdravljeni,

stara sem 25 let in še zmeraj nosim snemljivi aparat za zgornjo čeljust. Čeprav ortodont zmeraj sprašuje, če je že konec z zdravljenjem, se oglasim, da še nisem zadovoljna, saj zobje še niso ravni. Naj omenim, da nosim aparat približno od 15-leta dokaj redno, zadnja leta samo ponoči. Tako še zmeraj nadaljujeva zdravljenje za zgoraj, medtem, ko sva zdravljenje s snemljivim aparatom za spodaj pred kratkim zaključila. Namestil mi je nekakšno žičko za spodnjimi prvimi štirimi zobmi, da se zobje “utrdijo” v takšnem položaju. Žička je kao prilepljena na zobe in naj ne bi povzročala kakšne škode zobem. To bi naj nosila približno 1 leto.

Zanima me ali je to normalno in vsi po končanem zdravljenju oz. to še ni potem takem prav končano, dobijo nameščeno tole žičko? Ali bo to potrebno tudi pri zgornjih zobeh al se o tem po potrebi odloči ortodont? To bi si namreč le težko predstavljala, saj za zgornje zobe redno uporabljam zobno nitko, ki pa je pri tej žički nemožna. Prav tako me zanima ali je možno s snemljivim aparatom pri teh letih dosečt še popravek lege zob, da bodo prej ko slej popolnoma ravni in ali zobje po končanem zdravljenju dejansko ostanejo v tej legi in se ne povrnejo v začetno stanje razmetanih zob??

V upanju na odgovor Vas lepo pozdravljam!

Spoštovana!
Vaše pisanje lahko povzamem v dve vprašanji. In sicer:
1. Ali se lahko tudi pri vaši starosti s snemljivim aparatom popravi položaj zob?
To je odvisno predvsem od začetne nepravilnosti. Praviloma v odrasli dobi uporabljamo fiksne ortodontske aparate, vendar pa lahko v določenih (redkih) primerih povsem zadovoljiv rezultat dosežemo tudi s snemljivim aparatom.
2. Ali je nujna “žička” po končanem ortdontskem zdravljenju?
Vsaka ortodontska terapija se sestoji iz aktivnega dela zdravljenja, ko zobe premikamo iz nepravilnega v pravilni položaj, in iz faze vzdrževanja, ko novo nastali položaj zob le vzdržujemo. Ta faza je prav tako pomembna. V tej drugi fazi lahko uporabljamo snemljive aparate (retenerje) ali fiksne v obliki nalepljene žičke, ki jo opisujete in ki se pri odraslih pacientih tudi največkrat uporablja. Za čiščenje medzobnih prostorov v tem primeru res ne morete uporabljati navadne zobne nitke, lahko pa si pomagate z interdentalno zobno ščetko ali s posebno kosmateno nitko s tršim koncem (superfloss), ki ga uvedete v medzobni prostor.

Upam, da sem vam odgovoril. Lep pozdrav!

****************************************** Leon Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Pozdravljeni,

na vprašanje ste mi odgovorili, za kar se vam tudi zahvaljujem. Če prav razumem, lahko iz napisanega razberem, da se bo najbrž ortodont odločil ali mi bo tudi na zgornje zobe prej kot slej namestil tole žičko ali se bo odločil za snemljiv aparat oz. retener za vzdrževanja položaja zob. Nekje sem zasledila, da bi ta žička oz. notranji aparat (ne vem, če je to isto) motil ugriz, zato ga na zgornje zobe ne nameščajo. Ali je to res??

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana,
res je lahko argument proti namestitvi fiksnega retenerja zgoraj včasih ugriz, ki preprečuje dobro namestitev le tega. Lep pozdrav!

****************************************** Leon Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Pozdravljeni,

pred slabimi 10-imi dnevi se mi je nekoliko odlepila žička na spodnjih zobeh, zato sem obiskala ortodonta. Čeprav mislim, da je ravnal profesionalno, mi je na spodnji trojki z zunanje strani nekako poškodoval dlesen. To se je moralo zgoditi, ko mi je vstavil tisti beli tampon, ki vsrkava vodo-slino. Na trojkah že imam dlesni nekoliko nižje v primerjavi z drugimi zobmi, zato sedaj predvidevam, da so enostavno občutljivejše. V istem tednu sem tudi bila pri zobozdravnici, ki je dejala, da imam lepe, zdrave dlesni (to sem jo tudi izrecno vprašala). V prvih dneh me je dlesen na dotik in ob umivanju precej bolela, sedaj po cirka enem tednu je že precej boljše, vendar še zmeraj rahlo boli in ob umivanju zob moram biti zelo previdna. Dlesen je še zmeraj nekoliko nabrekjena in ob robu bela. Prav tako se mi zdi, da rahlo odstopa oz. se čisto ne prilega oz. ni čisto prilepljena na zob kot bi naj bila. Dlesen je še malenkost nižje kot je že itak bila prej :(.

Pri zobozdravnici sem ponovno naročena šele čez en mesec. Zanima me ali menite, da bo preostanek bolečine in otekline čez nekaj dni minilo ali je prav, da se poskusim naročiti za hitrejši pregled pri zobozdravnici. Zanima me ali gre pač za splošno poškodbo dlesni, ki se bo popolnoma regenirarala sama od sebe ali za kaj druga?

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Pozdravljeni,
Običajno je, da je dlesen po ortodontski terapiji z nesnemnim ortodontskim aparatom rahlo vneta, lahko tudi poškodovana zaradi samega odstranjevanja aparata, vendar se ob pravilni negi v nekaj dneh vzpostavi povsem normalno stanje. Prepričana sem, da so se v tem času tudi vaše težave že umirile in je vaša dlesen ponovno zdrava. V nasprotnem primeru pa je najbolje, da se oglasite pri svojem zobozdravniku ali ortodontu. Lep pozdrav!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Pozdravljeni.
Pred dvema mescema sem nehala nosit snemljiv zobni aparat na zgornji celjusti(zdravljenje naj bi bilo koncano) , vendar so mi zobje sli malce nazaj v prvtno stanje kar me pa zelo moti. Klicala sem k ortodontu, in me je odslovila, čes da je zdravljenje končano in da je to to. Vendar bi rada imela spet čisto ravne zobe.
Lahko da zobar tut kakšno zicko na zobe zadaj da bi se to nazaj zravnalo? Kaksni so stroški s tem?
Hvala za odgovor

Spoštovana,
žička, ki jo omenjate, služi zgolj vzdrževanju stanja, ne more pa poravnati zob. Zobe lahko poravna le aparat. Kakšen aparat je potreben, je odvisno od premika, ki se je zgodil. Brez pregleda torej ne bo šlo. Najlažje je, če se obrnete kar na svojega ortodonta in mu pojasnite svoje želje, kot ste jih pojasnili tu. Prepričana sem, da bosta našla rešitev. Srečno!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/
Chat

New Report

Close