Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija komentar izvida – povišan psa

komentar izvida – povišan psa

Spoštovani,

prosim za komentar izvida od očeta, starega 66 let.
S-PSA: 6,85
RAZMERJE PSA: 8,5
S-PSA PROSTI: 0,58

Rezultate laboratorija imam, na izvid urologa pa še čakamo.

Hvala in lep pozdrav,
Anja

Spoštovani!

Verjetno (če je sicer relativno zdrav), se je na osnovi navedenih številk smiselno odločiti za biopsijo prostate.

Izvid PSA ni posebej zaskrbljujoč, čeprav je jasno povišan. Izvid razmerja prostega proti celokupnemu PSA pa je izrazito neugoden – navedli ste, da je 8.5%, kar jasno kaže na precejšnje tveganje za prisotnost raka prostate. V številkah bi bilo tveganje glede na samo vrednost PSA cca. 48%, če pa upoštevamo še vrednost razmerja prostega proti celokupnemu PSA pa naraste nad 70%. Tveganje za prisotnost visoko-rizičnega raka prostate (Gleason 7 ali več), upoštevaje zgolj PSA in starost, je vsaj 14%, glede na razmerje prostega proti celokupnemu PSA pa pomembno več.

Torej – načeloma bi moškemu s takimi izvidi vsekakor svetoval biopsijo prostate.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Najlepša hvala za odgovor.

Glede na izvid je pač tak kot je, vendar nas je kar malo prizadelo, da gredo procenti tako strmo navzgor, sploh pa, če gre za visoko rizičnega raka kot ste napisali.

Oče je bil pred tednom dni na slikanju pljuč, sicer iz drugega razloga, ker je prebolel pljučnico, vendar je bil izvid slikanja o.k. Kri je dal in vse je imel v mejah normale (holesterol, sladkor, …) Pravzaprav je fizično aktiven in za svoja leta v dobrem kondicijskem stanju.

Vsi upamo, da bodo izvidi čim ugodnješi zanj.

Ali mislite, da bi bilo smiselno dati še enkrat kri za vsak slučaj?

Hvala za vašo potrpežljivost.

Spoštovani!

Če je imel takrat, ko je dal kri, vnetje, potem je gotovo pričakovati, da bo sedaj, ko je vnetje sanirano, PSA nekoliko nižji. Torej bi bili tudi odstotki tveganja malo nižji. Ampak kaj boste s tem pridobili? Še vedno ne boste vedeli ničesar – če pa opravi biopsijo, pa boste vedeli bistveno več. Če bo biopsija našla raka, potem bo povedala tudi približno, kakšnega ima. Ali takega, ki zahteva zgolj opazovanje in ponovitev biopsije čez leto dni ali pa takega, kjer je smiselno takoj ukrepati.
Torej – gotovo mu bo še velikokrat smiselno izmeriti PSA (če bo biopsija negativna, potem se PSA pač naprej redno kontrolira, če bo pozitivna, pa ravno tako, ker se s tem spremlja zdravljenje).
Pravtako je smiselno, da ponovno odda PSA, če iz nekega razloga nikakor noče opraviti biopsije in želi na vsak način čakati ter zavlačevati.

Torej – morda si bo v življenju dal še petdesetkrat izmeriti PSA – vsakič bo to smiselno in potrebno. V trenutno opisani situaciji, sploh upoštevaje dejstvo, da je klinično pomembnega raka prostate najti tudi pri vrednosti PSA pod 1 (v cca. 1%), pri vrednosti PSA med 1 in 2.5 pa vsaj v 10%, ne vem, zakaj bi to ponavljal – če ga zanima oziroma skrbi, da nima morda raka, naj pač opravi biopsijo. Če pa obstaja velika verjetnost, da je imel takrat, ko je dal kri, ravno akutno pljučnico ali ga skrbi, da so v laboratoriju zamešali vzroce (kar se dejansko občasno zgodi), naj pač meritev ponovi. To je tako, kot bi si izmerili povišan pritisk, pa ne bi povsem vedeli, ali niste bili morda takrat med meritvijo razburjeni. Potem bi pač meritev ponovili. Ali da bi si izmerili visok sladkor v krvi, pa ne bi povsem vedeli, ali niste malo prej pojedli žlice sladkorja. Torej bi meritev ponovili. Čeprav je razlika pri sladkorju in pritisku v tem, da pri njih točno vemo, kaj je normalno in kaj ni. Pri PSA pa tega ne vemo – pri pritisku in holesterolu zdravimo ti dve vrednosti, pri PSA pa zgolj ocenjujemo, kako je morda z rakom. Ampak rak je približno enako verjeten, če je PSA 7 ali če je PSA 4 in PSA niha. Zato pač opravimo biopsijo.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani!

Verjetno je dosedaj biopsijo že opravil. Morda bo zanimivo za koga, ki jo še čaka ali pa tudi zanj, če jo bo potrebno ponoviti (to se zgodi pogosto – sploh če je negativna, včasih pa biopsije ponavljamo tudi, če je predhodna biopsija našla raka – na primer če se odločimo za pozorno spremljanje).

V povprečju bolniki, pri katerih ne damo ničesa proti bolečinam, opišejo bolečino med biopsijo na lestvici od 0-10 s 5-6. Sam si lahko pomaga tako, da pred biopsijo vzeme katerega od analgetikov, ki ne povečujejo tveganja krvavitve. Primer bi bil Zaldiar in/ali Analgin.

Bolečina ob biopsiji prostate je dvojna.
Najprej je tu bolečina zaradi vstavitve same ultrazvočne sonde v črevo (ta je hujša pri bolnikih s procesi na anusu, na primer po zdravljenjih fistul ali fisur, kjer je analni sfinkter trd in ozek). Pomagamo tako, da na analni sfinkter vbrizgamo 2-4 brizge nitroglicerina (Nitrolingual spray). Možen stranski učinek je glavobol.
Lokalno skoraj vedno namažemo s ksilokain želejem – torej želejem lokalnega anestetika.
Drugi del bolečin pa je ob vsakem odvzemu – ob vsakem piku biopsijske igle (v povprečju je 10-20 zbodljajev na biopsijo). To navadno boli huje (ni pa nujno, nekatere bolj boli sama vstavitev sonde), vsi pa lahko biopsijo prestanejo brez kakršnihkoli pripomočkov.

Načeloma pri nas večinoma še vedno ne dajemo lokalne anestezije rutinsko (injekcije ksilokaina ob prostato tik pred biopsijo), čeprav je to mogoče napraviti in večinoma, če bolnik to želi in željo izrazi, mu tudi ustrežemo, spoh pri tistih, kjer biopsijo ponavljamo in je bila predhodna biopsija zelo boleča ali opravljamo saturacijsko biopsijo z odvzemom več kot 20 vzorcev.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Ponovno pozdravljeni,

zgoraj je očetov prvi izvid, ko je dal kri.

Potem je imel biopsijo, ki je pokazala, da je tkivo normalno. Nakar ga je zdravnik spet poslal v laboratorij, da so mu izmerili PSA. Tu je spodnji izvod:

5,71 S-PSA
8,8 % razmeje PSA
0,5 S-PSA prosti

Prosim za komentar.

Lep pozdrav,

Spoštovani!

Če prav razumem, je vrednost PSA sedaj nižja kot prej (iz 6.85 na 5.71). To je vsekakor ugodno. Indeks pa ostaja grozeče nizek. Predlagam spremljanje PSA na 3-6 mesecev in ponovitev biopsije, če bo PSA začel naraščati.

Pišete, da je imel biopsijo, vendar o tem ne vemo nič. Biopsija pomeni najprej izmeriti velikost prostate, nato pa odvzeti vzorčke (koliko), histološki izvid pa tudi lahko opisuje vnetje, benigne žleze, lahko pa tudi tako imenovani PIN ali celo ASAP.
Število vzorčkov, ki se odvzame, glede na velikost prostate (gostota vzorčenja), pove nekaj o verjetnosti odkritja raka.

Kaj naprej je težko komentirati, pogovori naj se s svojim urologom ali osebnim zdravnikom – ta ga pozna in bo vedel svetovati, odločiti pa se bo moral sam. Možnosti je nešteto – vprašanje je, kaj želi.

Najprej je treba vedeti, koliko vzorčkov je bilo odvzetih in to relativno glede na velikost prostate. V vsakem primeru – če je bilo odvzetih samo 6 vzorčkov, ta biopsija ni dovolj in jo je potrebno ponoviti v vsakem primeru. “Sekstantno” biopsijo smo delali nekoč, sedaj za take primere ni več primerna – verjetnost, da se najde raka pri ponovitvi je enaka, kot pri prvi biopsiji. Če je imel odvzetih vsaj 8-10 vzorčkov (pri nas sedaj jemljemo 12, ponekod v tujini 14-18, nekateri pa tudi 21 vzorčkov rutinsko pri prvi biopsiji) in ni bilo najti PIN ali ASAP (v teh primerih je verjetno tudi za pomisliti o hitrejši ponovitvi biopsije), bo najbrž predlagano spremljanje in ponovitev biopsije ko/če bo/bi PSA naraščal – npr. kontrola PSA na 6 mesecev. Mogoče je tudi prejemati zdravilo (dutasterid, finasterid), ki “ustavi” “manjše rake”, pusti pa “bolj resne” in se za ponovno biopsijo odločiti takoj, ko PSA narašča ob jemanju zdravila ali ne pade na polovico. Zdravilo je morda celo priporočljivo, če ga prenaša in ima prostato večjo (vsaj nad 40 ml).

Možno je izmeriti PCA3 (samoplačniško, precej drago) – če je vrednost povišana, potem biopsijo ponoviti, sicer pa spremljati.
Meritev PHI (proPSA) verjetno še ni tako uveljavljena kot PCA3, je nekoliko cenejša, vendar je najbrž najbližji laboratorij ki bi to izmeril, na Dunaju. Je pa tehnologija proPSA podobna free PSA, torej se zdi bolj zanimiv PCA3, saj je drugačna tehnologija.

Drugače pa je problem potem, ko PSA narašča in so npr. 4 serije biopsij, tudi saturacijske (torej odvzem vsaj 22 vzorcev naenkrat), negativne. V takem primeru je v praksi mogoče iti v Heidelberg (napravijo MRI, fuzijo MRI v UZ sliko in transperinealno biopsijo, usmerjeno na sumljiva mesta). Bolj uveljavljena je varianta analize UZ slike, kar je mogoče opraviti na daljavo – cena take biopsije bi tudi znašala cca. 500 eur dodatnih stroškov – dosegljivo pri številnih urologih v Nemčiji (ANNA C-TRUS).

Ponekod delajo tudi MR vodeno biopsijo prostate. Pri nas je (po več negativnih biopsijah in če je še relevanten sum – torej brez vnetja PSA narašča) mogoče opraviti holin-PET CT in ta naj bi svetoval, kam usmeriti biopsijo.

Pa še več drugih variant na isto temo je, nobena ni 100% (kot večina stvari v medicini) in to je eno od pomembnih odprtih vprašanj na področju raka prostate, kjer se veliko dogaja, ampak rešitve (še) ni. Več o tem sem napisal v poglavju knjige o raku prostate, ki bo jeseni izšla pri hrvaški založbi Intech – knjiga “Prostate cancer Book 2”, poglavje “Future of prostate biopsy – who will get it and how?” in bo v celoti zastonj na voljo na internetu: http://www.intechweb.org.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani, saj nam boste sporočili, ko bo knjiga na voljo?

Matjaž

Spoštovani!

Na zgoraj omenjenem spletnem mestu (Intech, open access publisher) preverite v oktobru letos.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,

da vam napišem še nekaj iz izvida:

10 kaset s punkcijo prostate.

Prostata volumen 27 ml. Prostatična kapsula malo nagubana.

PATOHISTOLOŠKI IZVID:

Prostata, igelna biopsija- stebrički normalnega parenhima prostate. Ni inorodno rašče.
težav z odvajanjem vode ne navaja.
Urološki status:
ledvena predela na poklep obojestransko neboleča.
Abdomen je mehak, palpatprno neboleč, patoloških rezistenc ne tipljem, bimanulna palpacija ledvic ni boleča
Genital: bp
Prostata: manjša, nekoliko trša, neboleča.
Dobi Rp za Avodart 1×1 tbl.

Napoten v laboratorij na odvzem seruma za določitev PSA.

Upam, da bo to malo razjasnilo okoliščine.

Hvala že vnaprej.

LP

Spoštovani!

Skratka, pričakovati je kontrole PSA v prihodnosti (npr. na pol leta), dokler bo PSA upadal, ko (če) pa bo začel naraščati ali ne bo padel pod 40% izhodiščne vrednosti, pa je vsekakor predlagati ponovno biopsijo.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]