Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje kombinacija zdravil

kombinacija zdravil

Pozdravljeni
Zaradi Heliicobacter pylori sem dobila 14 dnevno terapijo Nillar 2×40 ml, fromilid 2×500 ml, Efloran 2×400 ml in Bizmutov oksid 4×120 ml. Poleg tega imam še Eutyrox in uživam D vitamin. Prosim vas, da mi svetujete kako vse to skombinirati. Ali lahko Nillar in oksid vzamem skupaj? Koliko časa naj bo razlike med temi zdraili in antibiotiki? Kdaj D vitamin? Hvala vam

Spoštovani,

sveujem vam, da takoj zjutraj na tešče vzamete Euthyrox, čez 1 uro Nillar in Bizmutov oksid in nato čez pol ure jeste. Po hrani vzemite oba antibiotika. Zvečer enako Nillar in Bizmutov oksid pol ure pred večerjo, po večerji oba antibiotika. D vitamin vzemite 1 x tedensko celotni tedenski odmerek po kosilu. Vmesna dva odmerka bizmutovega oksida vzemite tako da sta vsaj pol ure stran od hrane in morebitnih zdravil.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala vam za odgovor. Prebrala sem sledeče:
Pol ure pred zaužitjem zdravila Bizmutov oksid Krka ali pol ure po njem ne smete vzeti drugih
zdravil, še zlasti ne tistih, ki zmanjšujejo kislost želodčnega soka, ker bi to lahko vplivalo na njegov učinek.
Torej vseeno vzamem Nillan in Bizmutov oksid skupaj?
Ali lahko vzamem tudi kakšen Linex?
Ali sem zaradi vseh teh zdravil bolj ogrožena glede corona virusa?
lep pozdrav

Spoštovani,

ker za esomeprazol (Nillar) ni nujno, da se jemlje na tešče, vam morda res raje svetujem sledečo shemo: Euthyrox zjutraj na tešče, čez pol ure bizmutov oksid (še vedno na prazen želodec) in potem čez pol ure lahko jeste. Po jedi pa skupaj vzamete esomeprazol in oba antibiotika. Vse ostalo enako kot sem napisal zgoraj.

Kar se tiče probiotikov jih seveda lahko jemljete, vendar morajo biti minimalno 3-4 ure stran od antibiotikov (klaritromicina in metronidazola).

Glede dovzetnosti za okužbo s koronavirusom pa je zaenkrat težko karkoli reči, saj je glede tega še vedno ogromno neznank.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Držim se vaših nasvetov in kar dobro prenašam vsa ta zdravila. Me pa zanima še kako je s C vitaminom v času te terapije? Je pametno, da se uživa ali ne? Ko končam antibiotike, bom imela še 14 dni Nillar 1 x na dan. Kdaj začeti s C vitaminom?
Hvaležna sem vam za vse odgovore, lp

Spoštovani,

svetujem vam, da sedaj ko prejemate to, že samo po sebi precej zakomplicirano eradikacijsko terpijo, zraven ne dodajate še drugih prehranskih dopolnil. Z jemanjem raznih dodatkov (tudi vitamina C) vam svetujem, da pričnete, v kolikor se vam zdi, da jih potrebujete, šele po končani celotni eradikacijski terapiji H. pylori.

Lep pozdrav,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close