KOMARJI

Prosim za pomoč, dragi doktor.
Hčera je stara 5 let in očitno alergična na pik komarja, saj ji nenormalno zaoteče predel okrog pika in traja tudi tri tedne, da se pozdravi, da ne omenjam srbenja. Vsa je v bulah, ko jo napade komar. Ko sva zunaj, uporabljam repelente, vendar pa jo največkrat opika ponoči. Lahko še tako pazimo, pa se komar pojavi in preden ga najdemo, je hči že opikana.
Zanima me, s čim bi ji lahko ublažila ta alergijski pojav, oz. preobčutljivost na pike. Kamagel in podobne zadeve nič ne pomagajo.
Hči tudi precej kašlja, odkar smo se vrnili iz dopusta. Kašelj je suh, brez sluzi, drugih problemov pa nima. Nima ne mandeljev in ne žrelnice.
Mogoče bi prav prišla protialergijska terapija za oba problema?
Kaj menite? Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Če imate odprata okna, boste morali namestiti mreže, drugače se boste te golazni težko otresli. RAzen loklanega hlajenja ne poznam učinkovitejšega sredstva proti oteklinam, ki nastanejo zaradi pikov.

Kašelj je verjetneje posledica prehlada ali zaradi prehlada spremenjene sluznice dihal in bi se moral v nasldenjih tednih do treh mesecih urediti. Ne bi ga pripisal alergiji.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Lep pozdrav!

Tudi jaz sem zelo občutljiva na komarjeve pike.
Zelo mi pomaga, če mesto pika namažem s švedsko grenčico.
Že po nekaj minutah ne srbi in oteklina izgine ali pa se vsaj zelo omili.
Res, to je najboljše sredstvo za te reči, ki sem jih odkrila.
Poskusite, mogoče bo pomagalo tudi vaši hčeri. Namreč nekaterim pomaga, drugim ne.

Lp, B

Ko je bila moja hči stara dve leti, je neke poletne noči nenadoma začela jokati, ko pa sem jo potolažila, je utihnila in spala dalje (v svoji ograjeni posteljici, iz katere sama ni mogla). Zjutraj sem na notranji strani stegna opazila kake 4-5 cm veliko rano, ki je izgledala kot opeklina. Takoj sem jo peljala k zdravniku in ta je rekel, da je opecena. Čeprav sem trdila, da to ni mogoče, jih nisem mogla prepričati (kje naj bi se punčka sredi noči opekla, v svoji postelji?). Ker je bila rana grda, so ji dali antibiotike in vsak dan sva jo hodili previjat. Potem je čez kakšen teden “opeklina” izginila in na tistem mestu ni ostalo niti najmanjše sledi. Pred nekaj dnevi (sedaj ima že pet let), se ji je ista “opeklina” naredila na levem licu, le da je bila manjša (cca 1 cm). Punčka se nič ne spomni, da bi se kam udarila, spekla, pravi, da jo je nekaj pičilo. So možni komarji? Je alergična na njihov pik? Naj povem, da na pike čebel in os ne reagira. Sedaj je v redu in spet je lepo izginilo. Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Mi imamo podoben problem, po piku komarja je hči vsa v bulah, no na oknah imamo mreže proti komarjem vendar imamo v sobo tudi vrata skozi katera vstopamo in istopamo, pa včasih skozi njih vstopi tudi kak komar.
Sprašujem Vas ali lahko proti bulam uporabimo kakšno tabletko claritine ali morda kalcijeve šumeče tabletke. Če morda lahko damo claritine vsaj pol tabletke, koliko časa ji lahko dajemo. Sprašujem zato, ker se otrok po piku močno praska in potem se pik še okuži.
L.p.

Spoštovani!

Lahko dajete klaritin dokler so znaki alergične reakcije, kar je navadno do deset dni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!

Ugibam tako, kot vi in se moram kar strinjati z vami. Po pikih komarjev je oteklina lahko precej obsena in lahko pride do poškodbe kože, ki spominja na nekakšno opeklino.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Tudi mi smo premisljevali o namestitvi mrez na okna, vendar mi je sodelavka rekla, da se potem stanovanje zelo slabo zraci. Tako smo kupili Baygon. Preden gremo spat ga dam v vticnico in tako ostane vklopljen celo noc. Niti enega komarja nimamo vec. Je brez vonja, okno pa imamo stalno na strezaj odprto, tako da je v sobi svez zrak. Ali mislite, da vseeno skoduje imeti vklopljeno celo noc? Ali bi bilo bolje, da bi vklopila uro pred spanjem, prostor prezracila in potem okno zaprla? Ko pa je tako vroce!!!

Spoštovani!

Kakšne dramatične škodljivosti to ne more povzročati, saj deluje kot odganjalo ne kot strup.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Zdravo B, mi lahko poveš, kje dobim švedsko grenčico? Slišala sem za to, pa ne vem kaj to sploh je. Hčerko mažem s kamagelom in Fenistilom, pa nima nobenega haska.

Švedska grenčica je zeliščna tekočina na osnovi alkohola, namenjena raznovrstnim težavam.
Dobiš jo v vsaki lekarni.
Obstajata dve verziji- mariborska in avstrijska od Bittnerja.
Jaz uporabljam avstrijsko, mi je nekako boljša.
LP