Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja koliko € začetniku profesorju?

koliko € začetniku profesorju?

kaže s možnost, da se kot inženir zaposlim v srednji šoli- stokovni predmet. koliko € bi lahko pričakoval (nimam strokovnega, tudi pedag-andragoških izpitov še ne), se pravi brez malice in prevoza??
to mi je še zadnja stvar, ki jo še ne poznam, da bi se dokončno odločil za menjavo službe. trenutno imam neto 1100€.
res hvala lepa za info (sam poznam samo učiteljice na OŠ, to pa verjetno ni ista plača ali kako?)

lp

Inženirji se ne morejo zaposliti kot učitelji strokovnih predmetov v srednji šoli (bi moral biti vsaj diplomirani inženir, če ne kar univerzitetni diplomirani inženir), kvečejmu kot učitelji praktičnega pouka, pa še to ne kjerkoli. Pedagoško-andragoška izobrazba in strokovni izpit sta pogoj za učitelja tako strokovnih predmetov kot praktičnega pouka. Brez strokovnega izpita se morda za določen čas še da kaj najti, odvisno od področja, brez pedagoško-andragoške pa zelo težko. Kar se tiče plače, je ta odvisna od stopnje izobrazbe, od izpolnjevanja vseh pogojev, lahko tudi od učne obveznosti, ni pa razlike med osnovno in srednjo šolo.

n

V srednji šoli moraš imeti univerzitetno izobrazbo, razen za učitelja praktičnega pouka, kjer je lahko višja ali visoka. Plačni razred je malo nad 30, ne vem natančno, poglej kolektivno pogodbo (SVIZ). Po občutku in primerjavah višjih nazivov in plačnih razredov menim, da bi komaj dosegel 1100 eur, če sploh.
Pri praktičnem pouku je minimalna polna obveznost 25 pedagoških ur, pri teoretičnih ali strokovno-teoretičnih 20 pedagoških ur. Pedagoško-andragoške izpite moraš opraviti v enem letu, enako strokovni izpit. Vse, česar nimaš opravljenega, vpliva na višino plače.

kot začetnik bi s strokovcem in ap izobrazbo, kar lahko pridobiš v enem letu, dobil dobrih 1000, brez tega ne. te zaoslijo lahko , le, če ni drugih z vsemi pogoji

jaz sem udi gradbeništva 🙂, ja imel naj bi strokovni predmet(e),. normativ 20 ur na teden.
tudi če bi imel strokovni in AP izipte, bi torej komaj dosegel svojo trenutno plačo 1100€. hvala vam za informacije, samo sedaj se bom pa še teže odločil. sem mislil, da bo vseeno malo boljša plača… lp

Upoštevaj še to, da boš moral doma pripravljati teme, preverjanja, najbrž popravljati teste, ocenjevati seminarske naloge, sodelovati pri projektih in jih ocenjevati, na strokovni šoli je za poklicno maturo v 4. letniku potrebno pripraviti izpitne pole in jih nato oceniti, za 4. izpitno enoto, kjer je sicer izdelek iz praktičnega dela, te lahko “doleti” mentorstvo pri izdelavi naloge,… popoldan so konference in vsaj enkrat mesečno govorilne ure. Ne vem sicer, kako je organizirano na šoli, kjer naj bi učil, ampak ne nasedaj “slovesu” učiteljskega poklica in ne pričakuj, da se bo delovnik končal ob enih ali dveh…
Srečno!

Hi hi, pa ne iz hudobije…ampak prav luštno bi bilo kakšne prepotentne kritizerje iz bližnjih tem usmeriti sem, pa da si preberejo (tiste, ki mislijo, da je v šolstvu najlepše in da je vse nedelo preplačano 2x).
Ker bi ob takih iskrenih vprašanjih (kot je vprašal avtor te teme) morda pomislili tudi drugače.

In če bi bilo tak idealno za tako velik denar, bi vsi drli k nam, enega od najosovraženejših delov javnega sektorja.

tu se ne bi čisto strinjala. namreč da pride recimo s pedagoškega faksa, ki roko na srce ni kajvemkaj težek, strokovni , ki je srednje težek , diploma seveda, ki ni nevemkaj, začetnik dobi 1000 evrov. meni je ogromno. pa domov gre kmalu, OK tu so še priprave doma. sestanki pa to pa res ni zahtevno, no, blebet vsevprek. ajde, srednja strokovna, sliši se že težje, menimpa, da je šolstvo težko in zahtevno samo v enem – disciplina (kako jo vzdrževat, kako obvladat težake in podobno), zato v šolstvo ne priporočam

Ali misliš, da si avtoriteto in disciplino zagotoviš tako, da na dijake vpiješ? Prav gotovo ne. Z natančnim načrtovanjem dela, poteka ure, zato pa se moraš dobro pripraviti, obvlatati vse mogoče situacije, pripraviti delo in načine, kako jih boš motiviral…. Verjemi – pri tem je zelo malo improvizacije…

Strinjati se moram s kvadrom. Discipliniranje ni kričanje in dajanje slabih ocen in grožnja z ocenjevanjem. Bolj malo ga je treba, če se na uro dobro pripraviš. In tu je glavna razlika med dobrimi in slabimi učitelji (kot v marsikaterem drugem poklicu spet, kajne).

O zahtevnosti priprav naj sodijo tisti, ki jih pišejo. Ker drugi niti slučajno nimajo pojma o tem.

Domov gre kmalu.
Mhm. No, v lsužbi sem vsak dan pred sedmo (pa kao tista učitlca iz razrednega pouka, ki itak nič ne dela). 7.45 pričnem s poukom, včasih prej (kakšna individualna pomoč). Končam z rednim poukom praviloma ob 13.15. In ja, včasih domov kar kakšnim 20 minut po zaključku ure – prej ne gre. Včasih pa ostanem do poznih večernih ur.
Doma pa me čakajo priprave. Če misliš, da lahko med odmori (???) popravim izdelke – zvezke, teste, ocenim, napišem priprave, pripravim material, se hudo motiš. Pa nisem nesposobna. Tistih 5 minut med urami delaš tudi z učenci, zelo aktivno. Zelo redko imaš čas za na WC.

Pedagoški faks je tak, kot je. Moral bi biti še zahtevnejši. Ob manjšem vpisu. To ni krivda študentov, pač pa (visokošolske) politike. Vsak študent pa se angažira, kolikor sam presodi. nekomu so šestice dovolj, da leze, drugi bo pa dejansko naredil kaj, da se bo naučil še česa več. Soditi vse povprek je zelo nezrelo.
In marsikdo tega faksa tudi ne naredi – pomanjkanje delovnih navad, znanja, (različnih) sposobnosti kot povsod na drugih faksih. Marsikdo se lažje nadrila rimsko pravo na “kao težkem pravnem faksu” kot pa naredi izpit iz glasbe na pedagoškem faksu.

Tak da – ne na pamet.

Je pa šolstvo zelo ok – za tiste, ki to radi in z veseljem delajo. Nikar pa tja tisti, ki vse vrednotite v nadurah in denarju. Žal. Marsikaj boste naredili zastojn. Se ne bo nikjer poznalo. Če boste hoteli biti dobri učitelji.
Ampak, če vlagaš, dobiš dvojno nazaj. Velikokrat. In takim priporočam.

Dobro napisano…

DANES NAJTI PROFESORJA STROKOVNIH PREDMETOV S KANČKOM PEDAGOŠKIH SPOSOBNOSTI…

mi imamo 5 pprofesorjev SP, 2 od teh sta ok, za ostale 3 pa ne veš. če se jim sploh sanja kaj govorijo

upam da tole nebo butasto izpadla, pa vndar:
kot dijak SSŠ, ki si želi pridobiti nekaj znanja, ne le par dvojk, te ”prosim”, da požreš tistih 100€ in greš učit na SŠ, če te seveda učenje veseli, in če misliš, da imaš pedagoške sposobnosti

da boš ppt al pa celo prosojnico dal za prepisovat kr pri višji plači ostani

4/5 profesorjev si ne zasluži naziva profesor ampak lenuh

Se strinjam z napisanim, ampak da primerjaš Rimsko pravo in katerikoli predmet na pedagoškem faksu je pa čista bedarija. RImsko pravo se lahko primerja z recimo Anatomijo na medicini. Če že bi primerjala Rimsko pravo kot predmet z vsem predmeti na Pedagoški fakulteti… Ne govori kar ne veš!
Rim nima za brezveze takšen sloves kot ga ima(eden izmed najtežjih predmetov), medtem ko na pedagoški faks pridejo vsi tisti, ki niso sprejeti na druge šole.

jao sully pa dej pejt se učit Telefonski imenik, države in njihova glavna mesta kao ali pa sistemizacijo rastlin – isto na pamet, če bi rada kej povedu … logike nimas nobene, studiri matematko, elektroniko, računalništvo – pa da vidmo pol

Kaj je, že četrtič nisi naredil Rimskega prava? 🙂)

Študiram pravo in čisto brez vsakih zadržkov povem, da je najlažji izpit na pravni še zmeraj težji od najtežjega izpita na pedagoški. Aja, mimogrede, če bi bilo rimsko pravo piflarija, potem bi lahko naredil vsak (kar skoraj drži za pedagoško), najbolj smešno je kako takile, ki ene pravne revije, kaj šele knjige še odprli niso, pametujejo o tej “pravni piflariji”. Veliko logike je potrebno, veliko, kar pa je komaj začetek.

Jaz sem delala pedagoško in še en faks, kjer smo imeli kar nekaj pravinih predmetov. Strokovni izpit mi je bil lahek… učenja 4 dni. Pedagoška fakulteta – žal, lažkja od gimnazije, ni pa res, da so vsi predmeti enostavni, npr. sicer smao dva, sem se učila kar dolgo 🙂

Pravo – zanimiva stvar, ni se treba piflat, potrebuješ kar nekaj logike… Ne bi si pa želela tega delat. Sem imela izkušnje z reševanjem nekaj situacij že ene trikrat in moraš kar poglobljeno poznat stvari, če hočeš, da se reši tebiv prid… Eno situacijo so reševali štirje pravniki – pa bomo videli izid. Sem imela sicer pri teh nekaj pravnih predmetih visoke ocene, ampak ne hvala 🙂 Stresno ko ne vem kaj… Nisem tip človeka, ki prenaša stres, sem itak bolj naravoslovec po duši— zgrešial faks na celi črti… Zdaj se tako moram prekvalificirat 🙂

Ni pa poučevanje tudi ne tako enostavno kot eni mislijo… Zahteva več kot celega človeka.

Plača – glede na to, da zelo redko dobiš zaposlitev za 12 mesecev, se že kar konkretno približuje minimalni… Sploh če ti manjkata kaki dve uri do polnega delovnega časa. Pa če ne dobiš plačane malice.

New Report

Close