Kolesarjenje in kolena

Z gorskim kolesarjenjem se ukvarjam dve leti. Zadnjih 6 mesecev imam probleme s koleni. Po vsaki turi mi kolena zatečejo pod pogačico (predvsem desno) in občasno začutim pekočo bolečino za pogačico (ob obremenitvi kolena – hoja po stopnicah). Med samim poganjanjem pedalov ne čutim kakšne bolečine, čutim mogoče samo rahlo “preskakovanje”, če položim roko na koleno. Splošni zdravnik me je pregledal in ni ugotovil kakšnih ohlapnosti kolenskih vezi ali vnetja kolenske veznice. Predlagal mi je ledene obkladke. Na net-u sem zasledil nekaj člankov, da se lahko preveč razvije stegenska mišica, ki je vezana na pogačico in to potegne iz idealne lege. To potem lahko povzroči obrabo hrustanca in potrebo za operacijo. To je moja teorija. Tako sklepam, ker sem prej leto in pol kolesaril brez takšnih problemov. Mogoče se mi je stvar pojavila z daljšimi vzponi in obremenitvami. Nekoč sem v nekem časopisu prebral, da se pri kolesarjenju mišice hitro izgradijo, problem so kolenske vezi, ki se jačajo počasi z leti kolesarjenja.
Pozna kdo kakšne vaje za jačanje kolenskih vezi in uravnoteženje delovanja mišic ko bi kolenski sklep s pogačico prisilile v naravno lego?

Lep pozdrav!

Miro

Vsekakor ti bo najbolje znal svetovati spec. ortoped. Pojdi v samoplačniško ambulanto, kjer si ti za 10 jurjev totalno posveti in te posluša. Pa še v enem tednu si na vrsti. Ne izgubljaj 6-12 mesecev zaradi čakanja prek napotnice samo zato, da bo zastonj. Po mojih izkušnjah ti splošni zdravnik o teh stvareh ne ve povedati kaj veliko, ker je to čist specifično področje.Če je slučajno obraba hrustanca, to ni glih simpl stvar, se pa da spraviti v red z ne prav lahko operacijo. Sam sem to doživel lani junija.Če hočeš ti sporočim naslove zdravnikov, ki bi ti jih priporočal.Vaje za kolenske sem podrobno opisal že Kolesarki pod temo ‘Švoh kolena’. Če te še kaj zanima, pa vprašaj. LP

Hvala za odgovor. Lepo bi te prosil za naslove ortopedov, s katerimi si imel dobre izkušnje.
Lep pozdrav!

Miro

Osebno sem imel dobro izkušnjo s tema dvema doktorjema.Oba sta zelo človeška in dostopna.
– dr. Ladislav Šimnic, samoplačniška ambulanta ORTHOPS, Prešernova c.19 LJ. tel.: 425 0738. Če se ne motim je delal ob četrtkih popoldne.
Ta je uspešno operiral tud mojega kolega. Ker pa mi je poleg potrgane križne vezi
našel še obrabo hrustanca me je ‘predal’ slednjemu (njegov kolega)ki je prav na področju presajanja hrustanca eden najboljših v SLO.
– dr. Damjan Radosavljevič, center ZDRAVJE, Smoletova 18, tel.:436 8217.

Mislim da ne zgrešiš nič, kamorkoli greš, saj sta glede na moje izkušnje med ljudmi oba zelo cenjena. LP

New Report

Close