Najdi forum

Pozdravljeni,
Naj najprej povem, da sem se v zadnje pol leta posvetila športu in posledicno z predvsem hribolazenjem in hojo izgubila 30 kg. Naredim povprečno 250 km na mesec.Razen začetnih klasičnih bolecin v misicah in sklepih nisem imela težav.
Pred kakim tednom me je pa zacelo boleti levo koleno. Nisem se nič udarila ali kako drugače fizicno poskodovala kolena.
V bistvu ne gre za klasično bolečino ampak neko zategnjenost. Ne morem povsem pokrcit kolena,ker ful zategne kot bi bilo nekaj zateceno. Tudi mišica je bolj šibka in vcasih zmanjka moči. Pocepniti ne motem,ker preveč zategne. Za kaj bi lahko šlo? Mažem z perskindolom in imam občutek da je nekoliko bolje.
Strašno se bojim ,da gre za kako večjo zadevo, ker sem ravno “padla not” v športanje in mi je končno uspelo shujšat. Prosim za nasvet.
Lp tina

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni!

Težko Vam dam natančen odgovor. Glede na Vašo starost in v kolikor ste bila precej pretežka, je seveda možno, da je že prisotna kolenska artroza (obraba) in imate težave v zvezi z njo. Včasih ob večjih naporih koleno prične otekati, sklepna tekočina napolni Bakerjevo cisto (za kolenom), kjer se nato pojavti občutek napetosti in simptomi/znaki, ki jih navajate. Lahko je razlog za otekanje sveža poškodba sklepnega hrustanca, lahko poškodba meniskusa.

Vsekakor bi Vam svetoval, da šport prilagodite svojemu telesu. Ne na vsako silo poizkusiti dosegati zastavljenih kilometrov. Poslušajte telo. V kolikor je napor, ki ga prenašate še nekako “zdrav” nadaljujte, v kolikor pa se pojavljajo bolečine ali občutek izčrpanosti skozi katerega se morate siliti, je možno, da si boste prizadejali še večje težave.

V vsakem primeru bi Vam svetoval, v kolikor si želite medicinske obravnave, da najprej opravite RTG kolena (lahko preko ambulante izbranega zdravnika), ki bo pokazal ali gre za napredovale artrotične spremembe. V vmesnem času se nekoliko razbremenite. V kolikor po nekajtedenskem počitku ne bi bilo bolje in tudi RTG ne bi pokazal patoloških najdb, je verjetno ustrezen naslednji korak napotitev na MR preiskavo s katero se dokaj zanesljivo najde patološke najdbe kot je Bakerjeva cista, ruptura meniskusa, okvara sklepnega hrustanca tudi ligamentarne poškodbe ipd.

V vmesnem času lahko seveda koleno hladite, poizkušate s stretchingom doseči ustrezno gibljivost. Lahko da Vam bo pomagal tudi elastični povoj ali elastična kolenska opornica.

Skratka, čestitam Vam za Vaše športne uspehe, samo ne predivje, da si ne boste prizadejali škode!

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Objava čaka odobritev
nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani!

Najprej razlaga:

Izvid navaja še kar obsežno poškodba zunanjega dela kolena. Imate pomembno rupturo lateralnega meniskusa in tudi sklepnega hrustanca tega dela, ki je mestoma poškodovan vse do kosti. Delna poškodba hrustanca je verjetno tudi pod pogačico. Ostale najdbe niso ključne.

Priporočilo:

Verjetno imate še kar velike težave. Priporočam artroskopski operativni poseg. Revizijo lateralnega meniskusa. V kolikor ga je mogoče vsaj kakšen del zašiti in ohraniti, sicer pa delno odstranitev. Hkrati tudi rekonstruktivni poseg na hrustancu. Bodisi mikrofrakturiranje, bodisi kakšno izmed drugih metod.

Tako Vam svetujem, da se prednostno naročite na pregled h kolensko usmerjenemu artoskopistu, ki je vešč tehnik šivanja meniskusa ter posegov na hrustancu. Mislim, da je Arthronova ambulanta pri očetu (Iztok Pilih) dober naslov, seveda pa obstajajo tudi druge možnosti znotraj javnega sistema. Glede na poškodbo in težave, za katere predvidevam, da jih imate, mislim, da je smiseln poseg čim prej.

Z lepimi pozdravi,

za dodatna vprašanja sem na voljo,

Klemen Aleš Pilih

Objava čaka odobritev

Koliko čas traja okrevanje po teh naštetih po#kodbah. Kaj ste mi obširneje napisali?

Hvala

Spoštovani!

Odvisno kaj se na koncu naredi. Sama odstranitev meniskusa ne zahteva posebne rehabilitacije. Zdravljenje hrustanca in ev. šiv meniskusa pa zahtevata dalj časa trajajoče razbrenjevanje in kasneje rehabilitacijo, tako da mislim, da lahko računate od minimalno 3 mesece, bolj realno pa nekje do 6 mesecev pooperativno omejenega obremenjevanja.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

 

Hvala.

Lp

Pozdravljeni, sem 25-letni fant in imam težave z levim kolenom. Pred mesecem dni sem tekel na avtobus (neogret, v kavbojkah, z neustreznimi ravnimi čevlji) in se mi je pojavila bolečina v zunanjem delu levega kolena. Bolečina se je še naslednji dan pojavila pri hoji po stopnicah potem pa je izvenela. Rad se ukvarjam s športom, pozimi mi preostane tek. Težava je, da 2 meseca po dogodku se mi še vedno pojavi bolečina na istem mestu po 30 minutah teka in potem izveni. Seveda 1 teden po bolečini ne tečem. Zanimivo, da se mi bolečina ne pojavi niti po daljši hoji, niti po večurnem kolesarjenju. Kaj bi lahko bil vzrok in ali bom sploh še lahko tekel brez bolečine v kolenu. Koliko časa moram prenehati s tekom ali se naj rajši odpovem teku za zmeraj. Pred leti se mi je sicer podobna bolečina v kolenu pojavila po večurnem prsnem  plavanju (od takrat zelo malo plavam prsno, večinoma kravl). Hvala lepa za vaše odgovore.

Pozdravljeni!

Bi mi lahko, lepo prosim, razložili izvid magnetne resonance, ker ga ne razumem in me skrbi kaj je ss kolenom narobe. Hvala!

Sklepnega izliva ni. Vidna je približno 7x2x2x cm velika lobulirana Bakerjeva cista. Sklepni hrustanec medialnega kondila femurja je nekoliko heterogenega signala, vidne so posamezne dribne erozije-hodropatija stopnje dva. Preostali sklepni hrustanec je primeren. Tetive ekstenzornega aparata , križna lateralni kolateralni lgament so primerni. Medialni kolateralni ligament je nekoliko zadabeljen, zvišanega signala, ob njem je blag edem mehkih tkiv- distenzija.

V posteriornem rogu medialnega meniskusa je vidna horizontalna linija, ki prekinja spodnjo sklepno površino-ruptura. Lateralni meniskus je primeren.Signal kostnine je normalen.

Mnenje:  Hondropatija medialnega kondila femorja stopnja dva. Horizontalna ruptura medialnega meniskusa.  Distenzija medialnega kolateralnega ligamenta. Bakerjeva cista.

Najlepša hvala!

Zarja

Spoštovani Koleno605!

Lotil sem se odgovarjanja na forumu pa odgovora, ki sem Vam ga spisal pred nekaj tedni ne vidim objavljenega, zato pišem še enkrat.

V vsakem primeru je prehitro meniti, da se koleno ne bo popravilo. Vzrokov za pojav bolečine je lahko kar nekaj, vendar se pri mlajših marsikatera poškodba s časom zaceli sama od sebe (pa bodisi je to manjša hrustančna lezija, oteklina kosti, do neke mere celo raztrganine meniskusa, tudi vnetje v okolnih mehkih tkivih se lahko omeji).

Zaenkrat bi svetoval prilagojen režim aktivnosti, da ne provocirate bolečine. V kolikor se s časom ne bi bolečina izboljševala predlagam MR preiskavo in pregled pri kolensko usmerjenem specialistu. Izvid preiskave lahko posredujete tudi meni.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Spoštovana zarja4545!

MR kolena ne govori v prid zelo hude poškodbe, nekaj najdb pa vseeno navaja:

1. Poškodba MCL (notranje stranske vezi) je najverjetneje blaga do zmerna in se bo predvidoma s časom sama zacelila. Potrebujete le nekajmesečni (do 3 mesece) premor oz. nadzorovano obremenjevanje kolena (npr. s kolensko opornico s stranskimi ojačitvami), da ne bi prišlo do ponovnega zvina.

2. Horizontalna ruptura posteriornega roga medialnega meniskusa pomeni poškodbo v hrustančnem stabilizatorju kolena. Ta poškodba lahko povzroča težave (praviloma ostra bolečina na notranji strani kolena ob določenem gibu, ev. zavrto popolno pokrčenje kolena, ev. občasno otekanje sklepa ob obremenjevanju), ni pa nujno. Hiteti z odločitvijo pri zdravljenju le-te poškodbe ni nujno. Lahko počakate in se odločite glede na obseg težav. V kolikor bi bile težave pomembne, obstaja možnost artroskopskega zdravljenja kolena.

3. Hondropatija medialnega femoralnega kondila pomeni enostavno, da je hrustanec na notranji strani kolena v predelu stegnenice že nekoliko obrabljen, vendar stopnja poškodbe hrustanca ni huda.

4. Bakerjeva cista je precej pogosta kolenska najdba. Cista je v takšni ali drugačni obliki prisotna pri večini ljudi, vendar se ob poškodbah, ki so praviloma povezane s povečano produkcijo sklepne tekočine, pogosto napolni. Lahko povzroča občutek napetosti za kolenom. Praviloma se ne zdravi. V kolikor je ta občutek napetosti izredno moteč, se lahko izvede punkcijo burze, v izjemnih primerih obstajajo tudi “večji” operativni posegi za izrez ali izključitev burze iz sklepa.

Moj nasvet bi bil, da previdno pričnete z dnevnimi aktivnostmi. V kolikor bi imeli pri vračanju v želene aktivnosti pomembne težave se z izvidom MR oglasite h kolensko usmerjenemu specialistu, možnost je seveda tudi v Arthronovi ambulanti.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

 

Pozdravljeni.

Pred dvema tednoma sem se pri športnem plezanju med sunkovitim gibom s kolenom zadela v steno. Takoj se je pojavila bolečina, ki se je v naslednjih urah stopnjevala do te mere, da noge nisem mogla več obremeniti. Odločila sem se za obisk urgence, kjer so naredili rentgen. Pregled in RTG nista pokazala večjih poškodb, ligamentorni aparat je bil ocenjen kot stabilen, predpisali so mi le protibolečinska sredstva (Diclo Duo) in počitek z rednim hlajenjem.

Po desetih dneh strogega počitka mi je koleno nehalo otekati, vendar bolečine še niso izginile. Boli me med hojo po stopnicah, predvsem navzdol, ob daljšem stanju z iztegnjeno nogo, pa tudi med daljšim sedenjem. Bolečina je prisotna za pogačico, je žgoča in se predvsem ob sedenju širi navzdol po patelarnem ligamentu in navzgor v kvadriceps. Omenjeno sem povedala tudi osebnemu zdravniku na kontroli, vendar je bil mnenja, da so bolečine le posledice udarca in mi svetoval nadaljni počitek.

Zaradi aktivnega življenjskega sloga in fizično napornega poklica (babica v porodnem bloku), me vedno bolj skrbi, da ni kriv le udarec, ampak je prišlo do resnejše poškodbe katere izmed notranjih struktur kolena.

Zanima me, kakšno je Vaše mnenje. Kakšna je verjetnost, da so trenutne bolečine le posledice udarca in se lahko, ko izzvenijo, popolnoma nemoteno vrnem nazaj k športnim aktivnostim? Ali bi mi priporočali, da se potrudim in pri osebnem zdravniku pridobim napotnico za MR (oziroma jo izvedem samoplačniško) ali je to (glede na to, da je gibljivost kolena nemotena) nepotrebno? Skrbi me, da si bom brez ustrezne sanacije koleno še dodatno poškodovala.

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

V kolikor je šlo bolj za “udarec” kot za “zvin”, je po mojem mnenju še najbolj verjetno, da se s pogačico močno zadela ob steno. Če ob tem ni bilo občutka izpaha pogačice, je še najbolj verjetno, da se je sila absorbirala neposredno ob udarcu pogačice na njeno ležišče – trohleo, skupil jih je torej patelofemoralni sklep. To soupada tudi z Vašo navedbo, da se bolečine pojavljajo vzdolž ekstenzorne verige (kvadriceps, pogačica, patelarni ligament). Je boleč tudi pritisk pogačice ob podlago sam po sebi?

V kolikor sem mehanizem in verjetno mesto poškodbe pravilno ocenil, obstaja torej verjetnost poškodbe patelofemoralnega sklepa. Mislim, da je možnost, da je poškodbo sklepa takšna, da bi v kratkem potrebovali operativno zdravljenje, mala. Pride pa ob tovrstnih udarcih lahko do različnih stopenj poškodbe hrustanca patelofemoralnega sklepa (bodisi na pogačici bodisi na trohlei) in pri hujših stopnjah poškodbe hrustanca se občasno odločamo tudi za operativno oskrbo. Poškodbe hrustanca se na RTG praviloma ne vidijo oz. jih je občasno možno predvideti iz posrednih znakov (redko), tako da odsotnost skeletne poškdobe na RTG ne pove kaj dosti. Preiskava, ki odgovori na vprašanje stopnje poškodbe je MR.

Moje mnenje je torej. Menim, da se ne mudi zelo. Tudi v kolikor je poškodbo hrustanca precejšnja, si z obremenjevanjem do bolečine ne boste povzročili izrazite dodatne škode. In v kolikor je poškodba precejšnja, se težave ne bodo umirjale in Vas bodo prepričale v nadaljnjo obravnavo, ki se bo pričela z MR. Seveda pa, če želite vedeti pri čem ste, lahko opravite MR že sedaj. Možnosti so tako samoplačniške, kot tudi preko napotnice. V kolikor Vam jo bo izdal izbrani zdravnik lahko tako, sicer pa Vam bo verjetno izdal napotnice bodisi za travmatologa ali ortopeda in se boste dogovarjali dalje z njim. V primeru, da boste prejeli napotnico za travmatologa, se lahko oglasite na pregled tudi osebno k meni v SB Slovenj Gradec.

Za vsa nadaljnja vprašanja sem na voljo!

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Objava čaka odobritev

Spoštovani!

Izvid magneta je še kar natančen.

1. Prisotna je lezija hrustanca pogačice, vendar je na tem mestu bolj v smislu poke oz. udarnine. Ta sprememba se bo zelo verjetno “zalizala” sama. S tem je verjetno povezana tudi ruptura medialnega retinakla, ki se je na notranji strani strgal, pogačica pa je nato v zunanjo (lateralno) stranjo udarila ob ležišče oz. se celo ob samem udarcu delno izpahnila.

2. Ruptura MM je po izgledu kompleksa. Precej verjetno se mi zdi, da bodo težave z njo relativno dolgotrajne in povezane z bolečinami pri obratih, pri krčenju kolena, občasno Vas bodo tudi presenetile.

3. Ganglijska cista menim, da v tej fazi ni tako pomembna, razen če bi imela pomemben občutek napesosti za kolenom v pregibu. Ta bi lahko bil povezan s samo cisto. Je pa možno, da se bo cista nekoliko izpraznila, ko se bo vzrok za “oteklino” sklepa saniral.

Mnenje:

Mislim, da ni nujno narobe, če si daste še nekaj časa in vidita kako se bo koleno izboljševalo. Je pa možno, da bodo vztrajale tolikšne težave, da si boste zaželeli posega. Pri mladih aktivnih se pogosto tovrstne lezije medialnega meniskusa artroskopsko oskrbi, tako da na podlagi MR menim, da je ravno tako ni napačno, če se naročite na pregled k športno usmerjenemu kirurgu (menim, da je v tem primeru oče – Iztok Pilih v Arhtronovi ambulanti dober naslov). Do pregleda boste že nekoliko boljše vedeli, kako se koleno obnaša. Skupaj s kirurgom pa boste ugotovili ali ste “že zreli” za operacijo. Glede na izvid MR se mi zdi bolj verjetno, da boste na koncu potrebovali oz. si zaželeli artroskopski poseg ob katerem pa se bo lahko natančneje ocenila tudi poškodba pogačičnega hrustanca.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Pozdravljeni,

najlepša hvala za Vaš čas in trud. Pomirja me, da okvirno vem, kakšne bi znale biti moje tarče v prihodnje.

Še enkrat hvala in vse dobro!

New Report

Close