kofein

Lep pozdrav!
Že dalj časa imam težave s splošnim počutjem in razpoloženostjo. Pojavljajo se mi vrtoglavice, težko se zberem in hitro sem utrujena, popolnoma nesposobna za delo. V zadnjem času se je temu pridružilo tudi šumenje v ušesih. Ker imam nizek krvni pritisk sem sprva sumila, da je vzrok v tem, vendar mi tablete, ki sem jih dobila za njegovo uravnavanje niso koristile. Poskusila sem s spremembo prehrane, pa nič. Res pa je, da se ne morem upreti kavi, pravzaprav sem zasvojena s kofeinom. Včasih je spijem preveč. Ali bi lahko bila kava vzrok mojih težav? Prosim za pomoč in vnaprej hvala za kak odgovor!!!

Spoštovani!

Slabo počutje, slabo razpoloženje, motnje koncentracije in hitra utrudljivost so znaki depresije. Pojdite k zdravniku, da preverita, če nimate še kakšnih drugih in ne potrebujete zdravil. Vrtoglavice so lahko povezane z nizkim tlakom ali pa tudi spremljajoč telesni znak duševne motnje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Tudi jaz imam eno vprašanje v zvezi s kavo: ne vem, ali se mi samo zdi oziroma je naključje, ali pa je možno, da skodelica kave odpravlja glavobol? namreč, ko me občasno boli glava, se nekako izogibam tabletam (analgetikom), saj ponavadi poskušam na kakšen bolj blag in naraven način odpraviti težave, če se da, in ugotovila sem, povsem spontano, da mi je včasih po skodelici kave glavobol nenadoma izginil sam od sebe, in to zelo hitro. Zato me zanima, ali je to naključje, ali pa je medsebojno povezano in če je, zakaj oziroma kako?
In ali se iz tega da sklepati morda tudi na vzrok oziroma vrsto glavobola? Npr. če kava zvišuje pritisk (sama imam nekoliko nižjega oziroma tja do normalnega), bi si morda lahko to razlagala, da me glava boli od prenizkega pritiska in ko ga kava dvigne, preneha tudi s tem povezan glavobol? Stara sem 24 let.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Mojca

P.S. Šele sedaj sem opazila, da je tudi moja predhodnica Mojca, zato samo informacija, da sem jaz druga Mojca!
Lp

Spoštovani!

tudi jaz sem moral dvakrat pogledati, ker sem imel v spominu, da ima Mojca drugačen problem.

Janko Kersnik

Spoštovani!

Mislim, da ste kar zadeli bistvo svojih težav in uspešnost kave. Verjetnopa ima kofein iz kave pri vas tudi antimigrenozni učinek, saj je podoben zdravilom, ki ožijo žile.Nekateri starejši ljudje ob glavobolih prakticirajo kombinacijo aspirina in kave. Bistveno je, da ste našli formulo, ki vam pomaga.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Napisali ste, da ima kofein učinek, podoben zdravilom, ki ŠIRIJO žile – ali ni ravno nasprotno, namreč, da tovrstne glavobole povzroča pulsiranje (razširjenih) žil, in bi potemtakem zdravilo za takšen glavobol bilo sredstvo, ki žile oži? (zdi se mi, da sem nekoč nekje prebrala, da naj bi to bil razlog blagodejnega učinka kave na glavobol – zožitev (preveč) razširjenih žil).
Hvala in lep pozdrav,
Mojca

Spoštovani!

Hvala, da ste me opzorili na napako. Migrenski glavoboli nastanejo zaradi razširitve žilja in edema, kar antimigrenozna zdravila zmanjšujejo ali preprečujejo, vključno s kofeninom, ki je celo dodan nekaterim teh zdravil.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik