Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina KOŽNI RAK

KOŽNI RAK

Spoštovani !

Meseca maja letošnjega leta me je moj osebni zdravnik napotil k zdravniku specialistu v Ambulanto za plastično kirurgijo in opekline na Polikliniko v Ljubljano zaradi “sumljivih kožnih znamenj (na hrbtu se je eno luščilo, drugače pa posebnosti-krvavenje,.. – ni bilo). Zdravnik se je poleg omenjenega znamenja odločil za kirurško odstranitev še dveh znamenj. Dve od teh je dal na histološko preiskavo. Po približno 14 dneh sem dobila obvestilo iz ambulante naj se zglasim na “kontrolni pregled”.Predem sem se javila na pregled , sem vzela v roke nekaj zdravstvenih leksikonov in prebrala nekaj malega o kožnih znamenjih, saj sem vedela, da nekaj ni vredu , ker me kličejo nazaj. Ko sem na dan pregleda v ambulanti čakala na zdravnika, sem pobrskala po mojem kartonu in izvidih;diagnoza “maligni melanom in situ” na enem od odstranjenih kožnih znamenj. Zdravnik se je po kratki-zelo kratki razlagi (da sem lahko popolnoma mirna, saj je bila tvorba odkrita dovolj zgodaj) odločil za kirurško odstranitev še treh sumljivih znamenj in reekscizijo mesta odstranjenega malignega znamenja. Po štirih tednih sem šla zopet na kontrolni pregled – tokrat so bili izvidi vredu. Zdravnik me je na hitro odpravil, da je sedaj vse vredu in da sem lahko popolnoma mirna in me naročil na kontrolo čet 2 do 3 leta. na moje vprašanje , če je nogoče tem kožnim znamenjem kako strokovno slediti in opazovati, je dejal da take postopke vodijo mogoče v kakšnih zasebnih ambulantah, pa še to je v mojem primeru zelo težko, ker je teh znamenj preveč. Za odstranitev vseh znamenj pa je dejal, da ne pride v poštev, ker bi zmanjkalo kože?!( po drugem opravljenem posegu je dejal, da bo treba odstraniti vsa znamenja, če bo histološka preiskava pokazala še kakšno maligno tvorbo. Naj povem še, da na nobenem izvidu, ki so mi jih poslali domov ni omenjena diagnoza, pač pa samo, kaj so mi odstranili. Zdravnik bi tudi meni zamolčal dejansko diagnozo , če sama ne bi “dregnila” v karton. Zakaj je tako, če pa v različnih zdravstvenih razlagah poslušamo, da ima pacient vso pravico, da izve za naravo svoje bolezni, potek zdravljenja, možnosti za ozdravitev,itd.

Spoštovani g.doktor! Lepo bi vas prosila, če mi lahko svetujete, kam naj se obrnem oziroma kje in kako bi se dalo ta kožna znamenja strokovno pregledati – razen s samoopazovanjem ( baje na dermatološki kliniki izvajajo pregled s posebno lučko ). Kaj mi še lahko svetujete ? Naj povem, da sem še sorazmerno mlada (40let) , vdova in moram h kruhu spraviti še dva mladoletna otroka, zato bi rad vsaj še nekaj časa hodila po tej naši materi zemljici.

Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem .

Spoštovani!

Razumem vašo zaskrbljenost. Glede pojasnilne dolžnosti zdravnika pa toliko: kot sami vidite novica o raku ni najbolj prijetna, zato se v zdravniških krogih še vedno drži določilo etičnega kodeksa, naj se bolniku ne pove novice, ki bi lahko neugodno vplivala nanj. Presoja o tem pa je zelo težka.

Ponovno so vas klicali, ker so ugotovili, da je bila ena izmed izrezanih tvorb maligni melanom in da je (po vašem opisu sodeč) verjetno segal tudi v tkivo, ki ga prvič niso odstranili in so zato drugič izrezali večji obseg tkiva.

Pri številnih znamenjih je nesmiselno izrezovati vse. Ob ugotovljeni spremembi v posameznem znamenju (rosenje, spremeba barve, povečanje, krvavitev ipd.) pa je potrebno ukrepati takoj. Samoopazovanje in obdobni zdravniški nadzor so se izkazali za popolnoma zdovoljiv način nadzora nad boleznijo. Ni mi poznano, da bi odkrili kakršno koli metodo, ki bi lahko ločevala posamezna metrina znamenja med seboj, ne da bi jih izrezali.

Za lokaliziran melaigni melanom (kot v vašem primeru) je taka pot običajna.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close