KME- hitra shema
Pozdravljeni,
16mesecnico smo cepili proti KME ta teden. Prej (po 1 letu) ni slo, ker je bila zaradi vrtca konstantno nekaj bolna/nahodna/prehlajena. Sedaj pa je bila zdrava in pediater mi je zagotovil, da se lahko cepi skozi celo leto. Drugi odmerek sem pricakovala po 1 mesecu (pri prvem otroku je bilo tako), ampak so mi dali datum ze cez 14 dni.
V navodilih sem videla, da je cepljenje po 14 dneh takrat ko se gre “hitro” shemo. Zanima me ali ima ta hitra shema lahko kaksne negativne “posledice” v primerjavi s klasicno shemo (drugi odmerek po 1 mesecu)- so lahko stranski ucinki hujsi ali pa zadcita slabsa?
Po prvem odmerku sicer nisem opazila stranskih ucinkov (sedaj je ze 5 dni po cepljenju).
Naj omenim se da je hcerka med bolj drobnimi, ima samo 9,5-9,6kg (lahko to kako negativno vpliva na cepljenje?). Sem bila malo v dvomih ali jo cepiti ze sedaj, ampak sem se odlocila da ja, ker jeseni se spet zacnejo te viroze in bo spet problem kdaj jo cepiti do pomladi, in se klopov je zadnje case res veliko.
hvala in lep pozdrav
Spoštpvani, pospešena shema je namenjena temu, da se zaščito vzpostavi čim prej in se jo izvaja v času, ko so klopi že aktivni. Zaradi tega ni zaščita prav nič slabša, prav tako niso pričakovani dodatni neželeni pojavi. Edino, kar je, da je v primeru pospešene sheme lahko predviden dodatni odmerek (odvisno od vrste cepiva). Pozdrav, Nina
Zdravo,
hvala za odgovor. Na zalost je hcerka danes dobila klopa. Sicer je bil res mini mini klop, ampak je bil ze prisesan. Odstranili smo ga takoj, tako da verjetno ni bil prisesan niti 1h.
Od prve doze je minilo 10 dni, druga doza je planirana za ponedeljek. Zanima me ali je sedaj zaradi klopa treba prestavljati cepljenje-da mine vec casa od ugriza? Ali je, ker je dobila klopa med prvo in drugo dozo, kaj bolj ogrozena za hujsi potek bolezni v primeru da je bil klop okuzen?
Stara je 16mesecev.
Lp
Spoštovani, to ne drži. Kopiram neposredno iz navodil NIJZ: “V primeru, da oseba nekaj dni pred začetkom cepljenja ali v času med prvim in drugim odmerkom opazi prisesanega klopa, lahko pričnemo s cepljenjem oz. nadaljujemo s cepljenjem po shemi (običajni ali hitri), vendar obenem opozorimo osebo, da vseeno obstaja možnost pojava bolezni. Zaščita s specifičnimi imunoglobulini po izpostavljenosti virusu KME se ne priporoča.”
Hitrih shem je več vrst. Pri vas je najbolj smiselno, da nadaljujete, kot je bilo planirano v začetku, torej drugi odmerek sledi 14 dni za prvim.