Klopni meningoencefalitis – cepljenje otrok
Informacija ni pravilna. Ni podatkov, da bi vbod klopa med prvim in drugim odmerkom kakorkoli vplival na morebitni (težji) potek klopnega meningoencefalitisa (ko oseba še ni zaščitena).
Prav tako se za cepljenje ne uporablja sheme, ki ste jo navedli:
Klasična shema: prvi odmerek, drugi odmerek 1 do 3 mesece po prvem, tretji odmerek 9 do 12 mesecev po drugem;
Hitra shema; prva 2 odmerka v razmiku 14 dni, tretji 9 do 12 mesecev po drugem, četrti odmerek 1 leto po tretjem;ž
Pospešena: prvi prije odmerki v na 0., 7., 21.dan; torej vsi trije odmerki v treh tednih; četrti cca 1 leto kasneje.
LP!
Nina
Nekaj zanimivega.
http://med.over.net/index.php?full=1&d=1&id=14843
Si je že kdo nabavil to napravo proti klopom. Ste zadovoljni?
V Sloveniji je virus klopnega meningoencefalitisa endemičen. Če se radi gibate v naravi, podrastju, gozdovih, …, je cepljenje vsekakor zelo zelo priporočljivo. Cepivo pa, seveda, zaščiti pred virusom klopnega meningoencefalitisa in ne pred morebitnimi drugimi povzročitlji meningitisa (tudi bakterija borelija, ki jo prav tako prenaša klop, lahko povzroči meningitis, ki pa ga ne imenujemo klopni meningoencefalitis).
Naša družina se je pred 7 leti vestno šla cepiti proti klopnemu meningitisu, pa ga je mož in starejši otrok vseeno dobil – na srečo brez posledic, mlajša hči je imela kar hudo reakcijo na cepivo, tako, da je bila celo dva tedna v bolnici, po tem pa ji je tako oslabil imunski sistem, da je ves čas bolehna. Sama pa sem pred tremi leti dobila borelijo, a na srečo smo takoj odkrili, tako, da je antibiotična terapija uspela.
Mi smo se odločili, da se nikoli več ne cepimo. Smo se raje naučili, da se vsak večer, ko se vrnemo iz gozda temeljito skopamo in pregledamo, saj so nam zdravniki povedali, da mora biti klop 6 ur prisesan, da lahko virus vbrizga v našo kri. In v zadnjih letih nismo imeli nobenega klopa več, je pa res, da svetlo oblečemo in še po hlačnicah se našpricamo z OFFom ali čim podobnim. To je naša izkušnja.
Lej, zelo verjetno je bilo, kot praviš, “brez posledic” ravno zato, ker sta bila cepljena. Če se že zgodi, da padeš v tistih 0,1%, ki kljub cepljenju zboli, je potek bolezni veliko milejši. Torej niste bili cepljeni brez veze.
Se strinjam, kar se tiče pregledovanja, to počnemo tudi mi, pa se je pred par tedni vseeno zgodilo, da smo mulca (4 leta) zvečer pregledali, potem se je kopal in umili smo mu lase (!) ( Na srečo so šle tudi vse cunje, ki jih je imel oblečene, v pralni stroj). Potem pa naslednje jutro: klop! Na trebuhu, kjer ga čisto sigurno zvečer ni bilo. Ne bi verjela, da je bilo pregledovanje skrbno, če ga ne bi sama izvedla …. še med vsemi prstki na nogah itd. – tu ne pozanmo šale.
jaz sem se tudi cepila proti klopnemu meningitisu, po tretji največji dozi
sem dan zatem dobila hude izpuščaje , ki so me srbeli in bili podobni opeklinam , za kratek čas so zginili nato pa se zopet pojavili. dobila sem tablete Flonidan ( proti alergiji) a se stanje ni izboljšalo, zato me je zdravnica poslala v bolnišnico. Tam sem bila 2 dni imela sm strogo dieto, potem pa so mi izpuščaji popolnoma izginili, a sama ne vem ali je bilo to zaradi hrane ali minulega časa po prejeti dozi cepiva.
zanima me ali je še kdo imel takšno reakcijo ?
lep pozdrav