Klopi
Spoštovani!
Ker je ravno spet sezona klopov, se mi je porodilo vprašanje, katerega še nisem nikoli in nikjer zasledil, čeprav se zadnja desetletja veliko piše o nevarnostih zaradi klopov.
Prejšnji teden sem še ravno ujel zadnje primerne smrekove vršičke, da iz njih spet pripravim zdravilni sirup za zimske prehlade. Prvič v življenju sem videl toliko klopov (večjih z rdečim trebuhom in manjših, črnih), ki so dobesedno lezli po mladih, svetlozelenih vršičkih in bili lepo opazni. Kar se je dalo, sem jih stresel na tla.
Sedaj pa, ko že dober teden grejem na soncu s sladkorjem posute vršičke, sem v nekaterih kozarcih opazil tudi klope.
Zanima me, ali se lahko okužimo tudi z uživanjem tega sirupa, v katerem so poginuli klopi? Vem, da je sladkor dober konzervans, domnevam pa, da ni tudi razkužilo. Menim, da bi bil odgovor na to vprašanje zanimiv za marsikoga.
Lep pozdrav, Blaž.