Najdi forum

Klopi

Spoštovani!

Ker je ravno spet sezona klopov, se mi je porodilo vprašanje, katerega še nisem nikoli in nikjer zasledil, čeprav se zadnja desetletja veliko piše o nevarnostih zaradi klopov.

Prejšnji teden sem še ravno ujel zadnje primerne smrekove vršičke, da iz njih spet pripravim zdravilni sirup za zimske prehlade. Prvič v življenju sem videl toliko klopov (večjih z rdečim trebuhom in manjših, črnih), ki so dobesedno lezli po mladih, svetlozelenih vršičkih in bili lepo opazni. Kar se je dalo, sem jih stresel na tla.

Sedaj pa, ko že dober teden grejem na soncu s sladkorjem posute vršičke, sem v nekaterih kozarcih opazil tudi klope.

Zanima me, ali se lahko okužimo tudi z uživanjem tega sirupa, v katerem so poginuli klopi? Vem, da je sladkor dober konzervans, domnevam pa, da ni tudi razkužilo. Menim, da bi bil odgovor na to vprašanje zanimiv za marsikoga.

Lep pozdrav, Blaž.

Spoštovani!

Zanimivo vprašanje, ki nima odgovora. Slina vsekakor ostane v sirupu, a je verejtno v tako razredčeni obliki in pod vplivom sladkorja in sonca propade. Možno pa je, da ste opazili pajkce in ne prav klope. Vršičke bi vsaj oprali.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

No, to, da bi vršičke opral, mi še na misel ni prišlo; hvala za nasvet, ga bom upošteval prihodnje leto.

Glede tistih zverin – zagotovo so klopi. Glede možnosti okužbe pa bom še poskušal kje kaj izvedeti. Če bo kaj pametnega, se vam oglasim.

Hvala in lep pozdrav, Blaž.

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani!

Z veseljem bomo to delili z vami, saj o tej možnosti prenosa zagotovo ni enostavno dostopne literature, pa tudi obstojnost klopove sline v taki tekočini je vprašljiva. Ob čemer je zelo razredčena in še z majhno možnostjo priti v stik s krvjo uživalca.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close