Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina klimatske naprave

klimatske naprave

V pisarni, kjer prebijem skoraj osem ur za računalnikom imamo klimatsko napravo. Ta mi sicer ne piha direktno v glavo (občasno tudi ker se samodejno obrača), je pa usmerjena v tla tako, da je pri tleh vedno mrzel zrak. V glavnem me v službi ves čas zebe (ves čas imam mrzle roke in noge). Že tako imam težave, ker me pogosto bolijo noge(razširjene vene), to pa stanje samo še poslabša. Pogosto imem tudi glavobole (akutni sinusoitis) in težave z aritmijo. Zanima me Vaše mnenje, kako lahko klima vpliva na omenjene težave in na splošno kakšni predpisi (če sploh) veljajo za klimatske naprave v prostoru? Ali je z zakonom o varnosti in zdravju pri delu kaj določeno glede tega?
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani!

Na žalost vam natančnih podatkov o tovrstnih predpisih ne morem dati, ker se s tem ukvarjajo predvsem varnostni inženirji in delno zdravniki medicine dela. Varnostni inženir vam lahko posreduje dovoljeno hitrost gibanja zraka (prepih, ki ga povzroča klimatska naprava) in temperaturo za sedeče delo. Vsekakor vam svetujem, da se na delovnem mestu toplo oblečete in obujete ustrezno tople nogavice ne glede na koledarski letni čas. Z oblačili je mogoče odpraviti marsikatero neprijetnost hladnih delovnih prostorov.

Hlad v prostorih ni neposredni vzrok za vaše težave, posredno pa lahko vpliva na manjšo odpornost in s tem na okužbe dihal in ledvic.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Če imaš možnost, potem pač na klima napravi nastavi malo višjo temperaturo, pa naj piha proti stropu, če ima to možnost.

Obrnite se na skrbnika/lastnika klimatske naprave! Če je ta pravilno izbrana, montirana in nastavljena, ne bi smela povzročati opisanih težav. Nasprotno; klimatska naprava MORA služiti ugodju v prostoru. Ker poleti klimatska naprava piha v prostor hladnejši zrak, ki je težji od toplejšega, MORA biti vpihovanje zgoraj v prostoru. Torej npr. pod stropom. Hladen zrak bo potem (ker je težji) že sam padel dol in se po poti zmešal s toplejšim, ki ga bo vzgon sam dvignil. Tako se doseže bolj enakomeren temperaturni profil po prostoru. Obratno in seveda najbolj narobe pa je, da se curek hladnega zraka (da morda ne bi pihalo v glavo) obrne pod noge in tako ostane tam. Tako nam je zgoraj še vedno vroče, v noge nas pa zebe! Pravilno in zdravo je za človeka ravno obratno: hladna glava (ne pa podhlajena ali na prepihu!) in tople noge! Če me spomin ne vara, je največja dopustna hitrost zraka, ki ga vpihavamo v prostor z ljudmi, da še ne čutimo prepiha okrog 0,05 m/s. Ob tem je seveda pomembna tudi njegova temperatura oz. predvsem temperaturna razlika med hladnim (vpihovanim) in toplim zrakom v prostoru. Natančnih predpisov oz. zakona o tem sam sicer ne poznam, sem pa prepričan, da obstaja nek pravilnik, ki se ga je vsaj približno potrebno držati.

S klimatsko napravo je pač tako, da ne moremo enostavno nasesti nekemu oglasu, oditi v trgovino, plačati ter doma obrniti gumb in pričakovati, da nam bo v prostoru prijetno. Potrebno je vsaj še vedeti, kakšno moč (odvisno od toplotne obremenitve prostora) mora imeti, kje se bo hladila (oz. kam bomo odvajali kondenzacijsko toploto), kam in kako bomo vpihovali hlad, itd…

Upam, da vam bo uspelo z vašim delodajalcem doseči dogovor o pravilnem delovanju klimatske naprave. V nasprotnem primeru ste obsojeni na nezdravo neugodje v prostoru, ki lahko traja kar skozi vse leto… Srečno!

Tanja je pisal/pisala:
>
> V pisarni, kjer prebijem skoraj osem ur za računalnikom imamo
> klimatsko napravo. Ta mi sicer ne piha direktno v glavo
> (občasno tudi ker se samodejno obrača), je pa usmerjena v tla
> tako, da je pri tleh vedno mrzel zrak. V glavnem me v službi
> ves čas zebe (ves čas imam mrzle roke in noge). Že tako imam
> težave, ker me pogosto bolijo noge(razširjene vene), to pa
> stanje samo še poslabša. Pogosto imem tudi glavobole (akutni
> sinusoitis) in težave z aritmijo. Zanima me Vaše mnenje, kako
> lahko klima vpliva na omenjene težave in na splošno kakšni
> predpisi (če sploh) veljajo za klimatske naprave v prostoru?
> Ali je z zakonom o varnosti in zdravju pri delu kaj določeno
> glede tega?
> Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.

New Report

Close