Klikanje in “brbotanje” v področju grla
Pozdravljeni,
ponoči, ko ležim se mi občasno pojavlja klikanje. Klik in obččutek sta podobna kot takrat, ko se dotaknemo s spodnjim delom jezika neba. Vendar tale ne pride od tega. Pojavi se izključno leže, ob izdihu in izgine s požiranjem ali spremembo položaja. Imam GERB, težav s kislino nimam in se mi pojavi sluz v grlu ponoči, oziroma zjutraj predvsem, ko se obrnem na desni bok. Včasih pride tdi do “brbotanja” v področju grla. Razen občasne občutka cmoka odnevi težav nimam. Nisem hripav, občasno več sluzi, ampak vse to pride in gre.
Lep pozrav.
Pozdravljeni,
klikanje in brbotanje, to je smrčanje. Verjetno hipopnej in apnej nimate, saj jih ne navajate.
Priporočam vam endoskopijo nosu in endoskopijo spodnjega žrela in grla, da se ugotovi prehodnost nosu in kje prihaja do zapore dihanja v ležečem položaju.
– skrajšanje in preoblikovanje ter učvrstitev podaljšanega, visečega in ohlapnega mehkega neba.
– tonzilektomija (samo v primeru res zelo velikih mandljev)
– skrčitev in preoblikovanje mehkega neba oz. žrelne ožine z minimlano invazivnim posgeom – radiofrekvenčna (RF) uvulopalatoplastika.
Torej vabljeni na ORL pregled z endoskopijami.
Lp,
Pozdravljeni,
brbotanje in prelivanje med dihanjem v ležečem položaju je znak, da je v grlu neka ovira – oteklina, sprememba, cista ali sluz. Svetujem vam endoskopijo spodnjega žrela in grla. Šele po endoskopiji lahko sodimo o vzrokih takšnih zvokov, ki vsekakor niso običajni. Dihanje bi moralo biti neslišno (razen med telesnim naporom).
Lp,
Hvala za odgovor.
Naj opozorim, da sem malo nerodno opisal težave. Torej, gre za dve čisto ločeni stvari. Prvo je to klikanje, ki sem mi kdaj ponoči pojavi in ob spremembi položaja izgine. Je pač klik ob izdihu. Dvomim sicer da je naključje, ampak pojavilo se je z eksperimentiranjem s klinasto blazino in novo blazino, ki pa je precej moteča.
Druga težava pa je to pretakanje ki je kot bi rignil v grlu. Nima nič skupnega z dihanjem. Kot da bi imel veliko sluzi. Ob ležanju se pojavi pogosto ob spremembi položaja – ležanje na desnem boku. Obe težavi sem omenil, da ne odliram dveh tem. Vsekakor bom pa šel na endoskopijo.
Pozdravljeni,
hvala za dodatno pojasnilo, po vašem dodatnem opisu še bolj domnevam, da gre za smrčanje, morda tudi hipopneje in apneje v spanju. Stopnja resnosti apnej in hipopnej se ocenjuje s preučevanjem (poligrafijo) spanja, da se potem na pravi način lotimo reševanja težav.
Lp,