kje hitro do doma in demenca

doma ima dedka starega 83 let. Do predkratkim je živel čisto normalno življenje, sam v svoji hiši. Zadnj mesec pa vidno peša. V enem mesecu je ratal nepokreten (bolita ga križ in noga) tako da sploh ne vstane iz postelje, hkrati pa je zelo demenčen. Demenca tudi hitro napreduje, tako da si že imena oseb ki jih vsak dan vidi ne zapomni.

Zdravnica pravi da je opravilno še sposoben in da lahko sam presodi ali je za v dom ali ne. Sam pa noče podpisati. Sama pri teh majhnih otrocih in službi težko skrbim še za nepokretnega dedka. Trenutno je sicer pri meni ampak ne vem koliko časa bomo zdržali, ker tudi otroci zahtevajo svoje.

Rada bi ga dala v dom. Samo kako po hitrem postopku do doma če pa noče podpisati prijavnice za čakalno vrsto. Pomoč na domu odpade ker ne sprejme nikogar ki se prikaže na vrata. Vsi so samo kradljivci in vohuni.

Dom bi iskali kje v širši oklici LJ, vlkjučno z LJ.

Pozdravljena!

Prebrav sem tvoje težave in res ti je težko pomagati samo za nekaj se bo moral odločiti al Dom starejših občanov ali pa negovalca na domu.
Veš vedno pa tudi ne bo moral sam presojati kaj lahko in kaj ne zato se pogovorite kaj hoče ker tako ne gre več. Vaskič bo slabsi in za vse vas je in bo napor.

Odločite se skupaj in mu pomagajte lepše živeti dokler še lahko.

Lep pozdrav in veliko uspeha pri tovrstnih resitvah in veliko zdravja vam želim.

Medicinec s srcem

Spoštovani!
Situacija v kateri ste se znašli resnično ni prijetna, predvsem za vas težko sprejemljiva. Posebej je težko najti dom od danes do jutri, zato je popolnoma razumljivo, da čimprej oddate vlogo.
Ker jo vaš dedek noče podpisati, je to še večji problem. Kaj se da narediti?
Njaprej vam svetujem, da se odločite za nekaj domov, kamor bi vi radi vložili vlogo (mogoče izberite tri). Pojdite na pogovor s socialno služo tega doma, da se o tem pogovorite (najprej seveda koliko časa bo moral čakati, kaj potrebujete za vlogo in kako oni gledajo na to, da ni podpisana s strani bodočega uporabnika). Obstaja namreč možnost, da v posebnih razmerah lahko urejujete vse v zvezi z domsko namestitvijo (več o tem vam bodo povedali v posameznem domu).
Druga pot pa je vsakodnevni pogovor. oziroma da najdete osebe, ki ima morda na dedka večji vtis, ki lahko idejno vpliva nanj – morda kakšen sosed, drug sorodnik, patronažna služba… Da bi mu predočil probleme, ki lahko nastanejo in tudi vašo stisko. Morda bo lažje razumel. Morda bi bilo dobro, da ga nagovarjate, da je to le za vsak slučaj, da to še ne pomeni, da bo odšel v dom, mapak za rezervo, ker so take vrste, pa če se vam kaj naredi, da ne bo ostal brez pomoči – z drugim pristopom.
Kar se tiče opravilne sposobnosti pa verjamem zdravnici, ker so za odvzem posebni zelo strogi kriteriji. Bolje je, da bi ga morda še zdravnica nagovarjala k temu.
Upma, da vam bo uspelo in vse dobro!
Helena Zevnik
Slovenska karitas

Slovenska karitas, 01/4320207 <http://www.karitas.si/>

prosim pišite na forum spominčica in bodite z nami in v enakih težavah

srečno Bodi, kar si, ostalih je tako že preveč!

Spoštovani

S tako težavo sem se soočila pri svoji mami. Dopoldan je imela dvakrat obisk negovalk na domu, popoldan še eno gospo za eno uro, da ji je delala družbo, popoldan sem vlogo prevzela jaz. Dve leti in pol je še šlo, zdravstveno stanje se je slabšalo, tako, da je mama sama prišla do tega, da ne gre drugače, kot da gre v dom. Samo štiri mesece je bila še v invalidskem vozičku, sedaj je že od novembra nepokretna in odvisna od tuje pomoči in nege. Če vam ni predaleč, se pozanimajte v Trbovljah, ker vam moram povedati iz lastnih izkušenj, da so storitve več kot pohvalne. Osebje je izredno uslužno in prijazno, mama je brez vsake preležanine, pa čeprav samo leži. Skratka skrb za varovance je res na nivoju. Pa tudi cenovno so konkurenčni.
Dedku ne bo nič manjkalo, le prepričati ga morate. Če ga ne boste vi, ga naj poskusi nekdo, ki mu zaupa. Predno pa gre v dom, se pa prepričajte o kakovosti storitev v domovih, ker povsod ni tako kot sem vam prej opisala.
Za Trboveljski dom upokojencev lahko povem le vse najboljše.

Pozdravljeni….

Slišal sem za nek zasebni dom,oz.zasebno enoto za nego in varovanje ostarelih s posebnimi potrebami(demenca,nepokretnost,ostale težave…)Tam celo vzamejo v oskrbo ostarelega v njihovo enoto,le mislim da je proti plačilu ,ker sem slišal da nimajo nič z državo,-koncesije,ali kaj podobnega,ne vem pa koliko sreče boste imeli ,kajti slišati je bilo ba so vedno polni…..zasedeni…..

Javite če vas zanima se bomo pozanimali ponovno….

M

Pozdravljeni,

lepo prosim sporocite mi ime tega zasebnega doma.
Nujno potrebujem pomoc za staro mamo.

Najlepsa hvala in lep pozdrav,

B.

pozdravljeni,
nujno potrebujemo prosto mesto v domu, lahko je privat, cisto vseeno.
hvalezna bom za vsako informacijo!

Ojla!

Pred časom sem bila v podobni težavi in sem najboljše informacije o prostih mestih v domovih upokojencev dobila pri socialni delavki v bolnišnici (ker je šla oseba direktno iz bolnišnice v dom) in pri socialnih delavkah v posameznih domovih, kjer sem se osebno oglasila in jih prosila za pomoč. Ker imajo dnevno opravka z namestitvami, so dobro seznanjeni, kje je trenutno prostor, se pa to izredno hitro menja (odpiranje novih domov, zimska sezona, ko je več smrti).

lp

Kot socialna delavka, ki je delala s starejšimi v slovenskih in evropskih domovih za starejše poudarjam, da zdravnik ne more za dementnega človeka trditi, da je opravilno sposoben in ravno zdravnik se mora z vami kot svojci pogovoriti o možnostih postopkov za sprejem v dom, ki veljajo za dementne osebe in moji kolegi ( kot sem sama zastopala in zato delala ta postopek) morajo biti tisti, ki oblikujejo način, kako bodo vašemu dedku predstavili dom kot najboljšo možno rešitev. Kot 2. možnost pa je vsekakor dogovor s strokovnjakom, ki bi se večkrat pogovoril z dedkom na domu kaj pomeni biti v domu in kaj pomeni imeti pomoč na domu ( to sama počnem in traja 1 mesec, vendar v tem času dementni ljudje osvojijo besedo in pomen dom starejših in pomoč na domu ter so pripravljeni se pogovoriti z bližnjo osebo, četudi vedno (samo) po 4 stavke o tej temi.

Gaja, tel: 031-318-754

New Report

Close