Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija keratoconus po keratoplastiki

keratoconus po keratoplastiki

Leta 1992 so mi odkrili okvaro na desnem očesu. Diagnoza je bila keratoconus. Dolgo časa sem nosil kontaktne leče, ki pa jih nisem najboljše prenašal. Oktobra 2003 sem po nasvetu oftalmologov odšel na transplantacijo roženice. Operacija je uspela delno. Transplantat je telo sprejelo, vendar je vid ostal na enakem nivoju (5%), ker poseg ni bil izveden brez napak, čeprav ga je izvedla naša bolnišnica, ki take posege izvaja že 25 let. Vid so mi poskušali korigirati tudi s kontaktnimi lečami, vendar ni uspelo zaradi velikih neravnin. Po operaciji sem iskal tudi druga medicinska mnenja, ki pa so postregla z različnimi odgovori (laserska korekcija, ponovna transplantacija). Po neuspelem poskusu se pač težko odločim. Zanima me ali obstaja kakšna rešitev, mogoče tudi v tujini. Star sem 42 let.

Po pravici povem, da brez, da bi stanje videla težko rečem kaj bi se dalo narediti. Videti je potrebno kakšen je transplantat, kakšna je dioptrija in astigmatizem in glede na to se odloči katera od operacij bi bila najbolj primerna.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close