Kdo odloča o zdravljenju?
Zanima me kje lahko izrazim svoje mnenje in na koga se lahko obrnem glede zdravljenja v Sloveniji.
Imam prijateljico, ki ima eno najredkejših bolezni v Evropi in mislim, da je edini primer v Sloveniji s takšno obliko te bolezni.
Nedavno je postala polnoletna in pred sabo ima še celo življenje. Dobila je možnost zdravljenja na Dunaju vendar ji Slovensko zdrastvo zaradi finančnih stroškov, zdravljenja ne želi odobriti.
Zdi se mi zelo nehumano s strani Slovenskega zdravstva, da pri takšnih zadevah “šparajo” z denarjem!
Zdravljenje je za njo nujno potrebno, da bi lahko normalno živela kot vsaka mladostnica. Glede na to, da je bolezen tako redka je ta način zdravljenja povsem nov in tveganja pri tem zdravljenju niso majhna, vendar zdaj, ko je po dolgem premisleku ponudbo le sprejela in s tem dobila kanček upanja, da bi nekoč lahko ozdravela so ji naši “organi zdravstva” vzeli še ta up.
Je kje pravica na tem svetu? A se mora, če želi ozdraveti in živeti normalno odpovedati lastnemu državljanstvu in se preseliti kam drugam? Mogoče v kakšno državo, ki ji je mar za lastno prebivalstvo in, ki bi bila pripravljena vložiti nekaj v znanost in raziskave novih zdravil?
Zbrati pogum, da tvegaš življenje pri 18 letih za zdravljenje, za ljudi, ki imajo oz bodo imeli čez nekaj let enake težave in enako bolezen, kot jo ima ona sedaj, se mi zdi junaško dejanje.
Prizadane me to, da država ne kaže interesa, da bi ji dali možnost ozdravitve in s tem tudi drugim omogočili uporabo izpopolnjenih zdravil, da bi lahko živeli normalno življenje, do katerega ima vsak človek pravico.